Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

Fira del Vapor i Ball de Gitanes, dues celebracions per viatjar en el temps Destacats

Entre finals de maig i principis de juny, Sant Vicenç de Castellet es trasllada a la primera meitat del segle XX per retre homenatge a la seva història i tradició amb dos esdeveniments molt significatius: la Fira del Vapor i el Ball de Gitanes.
D’una banda, el cap de setmana del 27 i 28 de maig, el municipi torna als inicis del segle XX per celebrar la 9a Fira del Vapor, una festa plena d’activitats en què es reprodueixen elements significatius d’aquella època, com el ferrocarril, oficis del moment (pagesos, picapedrers, teixidors...), la sirena de la fàbrica tèxtil, parades d’artesans, festes i balls, vehicles antics, entre d’altres.
 
Amb aquest esdeveniment, els santvicentins commemoren la transició que va viure el poble durant la segona meitat del segle XIX, passant de ser una societat agrària a una societat industrial. Aquest canvi va comportar un creixement i progrés històric a principis del segle XX.
 
Durant aquest període, Sant Vicenç de Castellet va ser testimoni de moments històrics com l’arribada del ferrocarril el 1859 o la inauguració del pont sobre el Llobregat el 1923. A més, amb la implantació de les grans indústries tèxtils i el creixement de la població, el municipi va impulsar el desenvolupament d’activitats auxiliars, com la ferreteria, la construcció o la fusteria, així com dels serveis per als habitants, és a dir, comerç, restauració, transport, etc.
 
Ball de Gitanes, una tradició centenària
El cap de setmana següent, el del 3 i el 4 de juny, té lloc el Ball de Gitanes, una festa declarada d’Interès Local que compta amb més de 100 anys d’antiguitat i que reuneix més de 200 balladors i tot el poble a la plaça de l’Ajuntament. L’espectacle, ple de colors i brillantor, és un dels esdeveniments més especials del municipi gràcies a la seva rellevància cultural i social.
 
Fira Del Vapor
 
La primera vegada que es va celebrar el Ball de Gitanes a Sant Vicenç de Castellet va ser el 1907 i, durant els anys següents, es van tornar a fer de tant en tant, normalment per Carnestoltes. El 1948 aquesta tradició es va arrelar al poble de forma definitiva gràcies a la fundació de l’Esbart Dansaire Santvicentí, del qual les gitanes van passar a formar part, i aviat van fer espectacles arreu de Catalunya. A més, el van passar a celebrar el dilluns de Pasqua Granada, deixant enrere la seva vinculació amb Carnaval.
 
Després d’un període d’inactivitat, l’Esbart es va reconstruir el 1981, fent la gran estrena de les recuperades Gitanes de Sant Vicenç de Castellet l’any 1989 a Olesa de Montserrat. Però no va ser fins al 1992 que l’Esbart va proposar tornar a celebrar aquesta festa al seu poble originari.D’aquesta manera, el 7 de juny de 1992, va tenir lloc la Ballada Popular de Gitanes de la nova època a Sant Vicenç de Castellet.
 
Podeu veure el programa d'actes: aquí
 

Informació addicional

  • Text: Ester Izquierdo
  • Municipi: Sant Vicenç de Castellet
Back to top