Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

Els antics Déus Destacats

Abans que la Cerdanya fos cristianitzada, és evident que els seus pobladors creien en altres divinitats diferents del Déu judeocristià. Fos per la influència romana o ibèrica, per les influències cèltiques o de divinitats encara més antigues, els cerdans adoraven altres déus, dels quals ens han quedat molt pocs vestigis, tot i que si rebusquem bé, alguna cosa hi trobem.

Per exemple, podem analitzar alguns antics topònims a l’hora de cercar antigues divinitats. Així, trobem Nemus de Bellid, a la vall de Pi, proper a les poblacions de Nèfol, Serinyà i Nerellà. Un nemus era un bosc sagrat. D’altra banda, s’han trobat restes arqueològiques antigues a la vall de Pi.
 
Nèfol, segons Coromines, podria derivar de Nimphullum (similar a Nimphaeum), un lloc consagrat a les deesses aquàtiques. També Siringa (nom relatiu a una nimfa associada al déu Pan) donaria lloc a Serinyà; o el terme de Nerellà provindria de Nerea, el nom d’una altra nimfa.
 
Són especulacions, evidentment, però aquests topònims es troben en llocs poblats de molt antic dels quals es tenen evidències arqueològiques.
 
També Joan Ferrer, analitzant l’enorme corpus d’inscripcions ibèriques sobre roques a la Cerdanya, ha deduït l’existència d’alguns possibles teònims (noms de déus) ibèrics, com pot ser Urdal, trobat a Ger.
 
I per descomptat, tenim restes romanes ben identificades, com l’ara romana trobada a la població altcerdana d’Angostrina, dedicada al déu romà Júpiter. O la recent troballa d’un bust romà al fòrum romà de Llívia, que podria ser la representació d’un déu o d’algun emperador romà.
 
 
 

Informació addicional

  • Text: Enric Quílez i Castro President del Grup de Recerca de Cerdanya
  • Municipi: Cerdanya
Back to top