Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

El canvi climàtic a la Cerdanya Destacats

Darrerament se’n parla molt del canvi climàtic antropogènic (el produït per l’acció de l’home). Cal diferenciar entre els canvis climàtics naturals i cicles climàtics, que sempre han existit per causes naturals, i els originats per l’acció de l’home, bàsicament per la combustió desmesurada de combustibles fòssils, com el carbó o el petroli i els seus derivats, i el consegüent alliberament de CO2 a l’atmosfera.

Però el CO2 no és l’únic gas d’efecte hivernacle associat al canvi climàtic que estem alliberant a l’atmosfera. Un altre, i força perillós, és el metà (CH4), produït sobretot pels rumiadors, com les vaques o els cavalls, però que també s’està alliberant al permagel (la terra glaçada propera als pols que s’està descongelant a causa de l’augment de la temperatura global).
 
Com afecta tot això a la Cerdanya? Patim ja el canvi climàtic és una cosa d’un futur més o menys llunyà? Doncs sí. Per posar un exemple fàcil de mesurar: el nombre de dies de glaçada a la comarca s’ha reduït visiblement els darrers vint anys.
 
La cota de neu també va pujant progressivament i, tot i que hi va haver algun any, com el 2018, que va portar importants precipitacions de pluja i de neu, en general, cada cop neva menys.
 
Una altra cosa que podem notar és que els cicles biològics s’estan alterant. La primavera no arriba quan ha d’arribar; els estius s’acurten o s’allarguen segons els anys i les tardors encara són molt irregulars. Bé ho saben aquells que van a “caçar” bolets.
A Catalunya han començat a arribar noves espècies vegetals i animals (com la vespa asiàtica o el mosquit tigre), que s’han vist afavorits per la globalització en la seva dispersió, però que també s’han pogut adaptar a les nostres contrades precisament quan la temperatura mitjana ha augmentat.
 
La Cerdanya no està a la primera línia de la costa, per la qual cosa s’alliberarà dels efectes d’una possible pujada del nivell del mar, però té altres característiques. Podem veure, per exemple, com la processionària del pi puja cada cop més de cota. Si abans afectava els boscos del fons de la vall, ara arriba força més amunt.
 
Molts són els indicadors que ens mostren que el canvi climàtic ja és aquí, amb tot el que això comportarà de pèrdues econòmiques, noves malalties i noves plagues. Val més que comencem a cercar remeis pal·liatius, perquè el remei definitiu depèn de polítiques globals, per desgràcia, fora del nostre abast.
 

Informació addicional

  • Text: Enric Quílez i Castro, President del Grup de Recerca de Cerdanya
  • Municipi: Cerdanya
Més en aquesta categoria: « Contraban Els arbres de la vila »
Back to top