Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

“Especial Manel Figuera” Destacats

La vall de la Cerdanya compta amb un patrimoni literari formidable, desconegut per a molts de nosaltres. Radio Puigcerdà ofereix cada dilluns a les 18.00 h l’espai radiofònic “Cerdanya Literària”, on descobrim de la mà d’escriptors cerdans la literatura de la nostra comarca a partir de les obres, llegendes i poesies dels autors locals. 
En aquest programa Paco Riera dedica una secció sorpresa a l’escriptor i alpinista ceretà Manel Figuera, col·laborador habitual del programa i que contribueix assíduament amb el patrimoni literari i al creixement cultural de la comarca. Dedicat sempre a l’ensenyament, Manel va començar a escriure seriosament l’any 1993, quan va publicar les seves primeres guies de muntanya. Durant els seus inicis l’escriptor havia estat participant a la revista ceretana Rufaca.
 
Algunes de les seves guies més reconegudes són La Cerdanya tots els cims, Cerdanya valls i careneso La Cerdanya: circuits d’alta muntanya. D’aquesta darrera obra s’han fet ja dos volums, amb 10 recorreguts en cadascuna d’elles. La col·lecció inclou tots els cims de la comarca i itineraris per enllaçar l’un amb l’altre a través de crestes, carenes i passos d’escalada.
 
Un altre dels llibres de més èxit per conèixer recorreguts a peu senzills per la comarca és La Cerdanya rutes i passejades, que compta amb sis volums.
 
Actualment Manel Figuera treballa en una guia que es publicarà al març de l’any vinent amb recorreguts fàcils per fer en família. I és que a més d’escriptor, Figuera és un amant de la muntanya i alpinista reconegut. És per això que explica que el seu treball literari vinculat a les muntanyes de la Cerdanya el fa només amb l’objectiu de divulgar i beneficiar la comarca, sense buscar el reconeixement personal.
 
En el capítol de circuits d’alta muntanya també es poden trobar diverses obres de l’autor. N’hi ha una del Pirineu Oriental, un altra de l’Occidental i una col·lecció de tres volums de rutes pel Pirineu: ascensions a 50 muntanyes fàcils del Pirineu català; 50 recorreguts amb raquetes de neu, i 50 recorreguts de grimpades fàcils al Pirineu català, que també es publicarà l’any vinent.
 
En total, Manel Figuera compta amb una cinquantena de llibres publicats, i no totes sobre muntanya i excursions. El seu entusiasme per la literatura en un sentit ampli l’han dut, entre d’altres, a publicar també dues novel·les històriques: Els fills de la terra i La treva de Talltendre. Durant la seva trajectòria Figuera també ha estat premiat en varies ocasions per narracions curtes.
 
L’autor acaba animant els joves ceretans a manter viva la passió per l’escriptura: «És necessari que hi hagi gent jove que escrigui, necessitem visions noves d’aquest jovent».
 
Aquí teniu l'àudio complet de l'entrevista: 
 
 

Informació addicional

  • Text: Ràdio Puigcerdà
  • Municipi: Cerdanya
Back to top