Pànxing Berguedà

29, març del 2024

Search
Close this search box.

29, març del 2024

Cultura – Berguedà

Els traginers tornen a Balsareny

Berguedà
cc8167bb5c8ade3fe89e8c729df5d102.jpg
Tot i que Sant Antoni Abat, patró dels traginers i dels animals de peu rodó és el 17 de gener, Balsareny celebra aquesta festivitat el diumenge anterior al Carnaval i és que aquesta celebració de la qual es tenen notícies des del segle XIV ha crescut tant en les últimes dècades que ha fet popular el municipi arreu de tot Catalunya. 

Balsareny era un lloc de pas per als traginers que, vorejant el riu Llobregat i amb l’ajuda dels seus cavalls, matxos i rucs, duien mercaderies entre les planes de la Catalunya interior i el Pirineu i el sud de França fins que es van popularitzar vehicles motoritzats com camions, furgonetes, trens i avions, entre d’altres. Per buscar protecció, traginers i pagesos, que també depenien dels animals de ferradura per treballar, cada 17 de gener duien els seus animals a beneir.
 
A principis del segle XX, els traginers i els pagesos que es donaven cita a Balsareny van començar a organitzar balls a la tarda i la nit, que inicialment es finançaven amb la col·lecta que feien durant la cercavila del matí. La festa es va anar fent gran de mica en mica fins a arribar a ser coneguda també fora del Bages.
 
Amb el temps també es van començar a organitzar curses de rucs, mules i cavalls i el ja tradicional concurs d’anelles, en què els genets han de despenjar una anella amb un palet mentre van al galop. Ara compte amb nombrosos elements folklòrics locals i forans com trabucaires, gegants i nans, així com amb una variada oferta d’artesania i gastronomia i, enguany, una boda real i tot! 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.