Pànxing Berguedà

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Cultura – Berguedà

Tornen els Tres Tombs per Sant Antoni Abat

Berguedà
de640924c344b983bec2bc7047ea27ed.jpg
Sant Antoni Abat és el patró dels traginers, qui l’invoquen perquè tingui cura dels animals, especialment, porcs i cavalls. Són molts els pobles que el mateix dia, el 17 de gener, o el cap de setmana següent organitzen cercaviles en les que petits i grans duen els seus animals perquè siguin beneïts. Els Tres Tombs són una festa, i la més important de la comarca té lloc a Solsona, però també representen un esforç per preservar costums i tradicions arrelades.

Aquest 17 de gener molts pobles s’ompliran d’animals per celebrar Sant Antoni Abat i els Tres Tombs, una tradició ben arrelada a casa nostra coneguda per les cercaviles d’animals pels carrers de molts municipis. I es que, segons la llegenda, Sant Antoni Abat era molt amic dels animals i quan en veia un de ferit, el guaria. És el que va fer amb un porquet que, en agraïment, el va acompanyar tota la vida, d’aquí que també se’l conegui com Sant Antoni del porquet.
 
A Pinós celebren la Festa de la Vianda de Sant Antoni Abat, organitzada per la parròquia d’Ardèvol. Rep aquest nom perquè després de la missa tots els assistents reben un present: una bossa amb dues botifarres (una blanca i una negra), fruita i vi. Després, la festa continua amb un dinar a l’hostal. També són tradició els Goigs a Sant Antoni Abat, una composició poètica cantada semipopular d’arrel medieval.
 
A l’altre extrem de la comarca, a Odèn, també celebren una missa el 17 de gener per beneir els animals. A Solsona, en canvi, sempre posposen la celebració fins al cap de setmana següent, el del 21 i el 22. Després d’esmorzar coca i xocolata, la comitiva dels Tres Tombs, els Trabucaires i l’orquestra Patinfanjàs van cap a la catedral, on s’oficia una missa en honor Sant Antoni Abat i s’ofereix pa beneït als assistents.
 
En acabar, comencen els Tres Tombs pels carrers de Solsona i els animals són beneïts. La cercavila acaba al Camp del Serra, on s’hi fa una gimcana i una exhibició de doma. En aquest mateix lloc, però diumenge, també es fan passejades gratuïtes en poni i carro i una exhibició de ‘disc dog’. 
 
Dissabte per la tarda és el torn del teatre, enguany a càrrec de la companyia La Cua del Gat, i d’un sopar amb música de Mase Ledesma. El punt final de la festa el posarà l’Orquestra Cafè Trio amb el Gran Ball de diumenge.
 

Més enllà del Solsonès

Val a dir que si en acabar voleu seguir festejant Sant Antoni Abat, podeu desplaçar-vos al Bages, concretament a Balsareny, pas obligatori per als traginers que vorejaven el riu Llobregat quan duien mercaderies entre les planes de la Catalunya interior, les elevacions pirinenques i el sud de França. És per això que en aquest municipi Sant Antoni Abat era molt estimat i la celebració va derivar en la Festa dels Traginers, que té lloc una setmana abans del Carnaval (enguany, el 18 i el 19 de febrer).
 
A més de la missa, la cercavila i la benedicció dels animals, hi fan el joc de les anelles, un correfoc i el cercatasques, així com una mostra d’eines de pagès, el ferrament i l’esquilada de bestiar i altres antics oficis relacionats amb els animals. 
 
A Sant Vicenç de Castellet també endarrereixen la festa (fins al 3 de març) i altres municipis de la comarca on es celebra sant Antoni Abat són Sant Fruitós de Bages i Sant Joan de Vilatorrada, però és una data assenyalada en molts indrets de Catalunya, com poden ser Puig-reig i la seva popular Corrida (vés a la pàgina 8) o el barri de Sant Antoni de Barcelona. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.