Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Festes

Les festes del foc

El foc, un símbol carregat d’aspectes divins, present en centenars de celebracions rituals i cícliques, sempre la mateixa nit de l’any... el sol es pon i el foc esdevé el protagonista que el substitueix. Protagonista de festes amb una atmosfera màgica i simbòlica, barreja de creences paganes i religioses, costums, rituals ancestrals i mil·lenaris. 
Llegir més ...

Les trementinaires... aquelles dones sàvies i valentes

Dones sàvies, dones sanadores, dones valentes i decidides, dones “que anaven pel món”. Dones que, tot i ser analfabetes la majoria d’elles, acumulaven coneixements mil·lenaris sobre plantes, herbes remeieres, tractaments, curacions i tota mena d’aspectes relacionats amb la salut i el benestar de la gent. Dones que, en altres temps, haguessin estat acusades de bruixes i cremades a la foguera, i que des de mitjans del SXIX, i fins ben entrat el SXX, van recórrer camins, valls, muntanyes i corriols per portar a tot arreu on podien els seus remeis. Eren les trementinaires de la Vall de la Vansa i Tuixent.
Llegir més ...

La festa del foc

Des de temps immemorials els humans s’han sentit atrets pel foc i la seva màgia. El foc té quelcom d’hipnòtic, de màgic, d’espiritual... I una de les formes més antigues de foc ritual, viva fins avui, són les falles. L'Alta Ribagorça és el territori català que millor ha conservat aquesta antiga tradició. Només les comarques de muntanya, possiblement pel seu aïllament, han sabut mantenir vives moltes d’aquestes tradicions ancestrals.
Llegir més ...
Subscripció a aquest canal RSS
Back to top