Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

Metalls a Cerdanya Destacats

La Cerdanya és una comarca amb una certa tradició de mineria de metalls. Potser no tant com altres comarques pirinenques, com és la Val d’Aran, però hi és de ben antic.

Per començar, hauríem de parlar de l’extracció d’or per part dels romans a la zona dels Esterregalls d’All, on els romans van bastir un sistema de canals que feien servir per injectar l’aigua a pressió entre els sediments d’aquesta zona i filtrar-ne el contingut. El resultat era una certa quantitat d’or tot i que, possiblement, mai no van ser unes mines especialment riques en aquest mineral.
 
També es va cercar or a la zona de Ca n’Ambret, entre Ardòvol i Coborriu de la Llosa, a la vall de la Llosa, aquesta en galeria. I també és llegendària la cerca d’or en una suposada mina de la serra del Cadí, on sí que se sap segur que se n’ha extret plata i ferro.
 
A l’altra banda de la comarca, a l’Alta Cerdanya, a la muntanya d’Er hi havia hagut una explotació de coure que no va durar gaire i que va estar activa pels voltants de la I Guerra Mundial.
 
Pel que fa al manganès, un mineral força present a la Cerdanya, trobem mines importants tant a la zona de la Tosa d’Alp com al cantó de la Solana, a la zona de Cortàs.
 
Finalment, el mineral rei de la comarca era el ferro, que es troba en major o menor quantitat a diferents punts. Potser el lloc més conegut i més explotat siguin les mines del Pimorent, amb importants vetes d’aquest metall, en forma de diferents minerals i que ha estat explotat des d’antic.
 
És possible trobar altres metalls a la Cerdanya, però sempre en molt petites quantitats i de manera molt localitzada.
 

Informació addicional

  • Text: Enric Quílez i Castro, President del Grup de Recerca de Cerdanya
  • Municipi: Cerdanya
Back to top