Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

El retorn de la vinya Destacats

Abans que la plaga de la fil·loxera fes de les seves, la Cerdanya i l’Alt Urgell eren clars productors de vi. No es tractava d’uns vins de gran qualitat, més aviat eren verdosos, però es consumien localment i també s’exportaven a Andorra, en quantitats més que notables.

Però la fil·loxera va acabar amb tot això i va donar pas a un nou model de cultius, en aquest cas, el dels prats de dall i l’explotació de vaques de llet. Però ara, amb el canvi climàtic, sembla que tornem una mica als orígens.
 
Des de fa més d’una dècada, a la Cerdanya hi ha diverses provatures amb vinyes experimentals que han començat a funcionar ja amb vins comercials amb un cert èxit. I sembla que la cosa anirà a molt més, ja que entre la crisi del sector agrícola-ramader i el canvi climàtic, el cultiu de la vinya pot ser una bona opció de futur.
 
No és un cas únic. Alguns cultius o fins i tot determinats arbres fruiters es podran adaptar al canvi de les condicions climàtiques que es preveuen a mitjan i finals del segle XXI a tot el món i especialment a la Cerdanya.
 
D’aquesta manera, aquell paisatge tan espectacular que trobem anant per l’N-260 cap a la Seu, passant pel Pont de Bar, amb les antigues feixes de murs de pedra seca a la muntanya que antigament estaven plantades de vinya, podria reviure.
 
També la plana cerdana podria veure’s transformada paisatgísticament per la presència de nous cultius, com és el cas de la vinya. Tot problema és alhora una oportunitat.
 

Informació addicional

  • Text: Enric Quílez i Castro, President del Grup de Recerca de Cerdanya
  • Fotografía: Paisatge i cultura al cor del Pirineu. Gramona
  • Municipi: Cerdanya i Alt Urgell
Més en aquesta categoria: « La Festa La tardor »
Back to top