Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Cultura

El llibre de comptes de l’obra del pont de Sant Martí, restaurat Destacats

Seguint amb el programa de restauracions que porta a terme cada any l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, enguany s’ha restaurat una peça ben singular, un dels llibres de comptes de la construcció del pont de Sant Martí o “el Llibre de l’obra del pont d’Aravó” tal com van titular el volum l’any 1328.

Es tracta d’un llibre medieval del fons de l’Ajuntament de Puigcerdà, que conté el detall dels ingressos i les despeses de la construcció del pont. Les anotacions comptables ens permeten veure amb gran detall tant les diferents fonts de finançament de l’obra com el pagament als artesans, mà d’obra no qualificada i proveïdors de materials de construcció.
 
La intervenció ha anat a càrrec de la restauradora Clara Alibés Marquès, del taller de Conservació i Restauració de Document Gràfic de Moià. La restauració ha consistit en una neteja en sec del bloc de paper, desinfecció, consolidació i reintegració dels estrips i les grans llacunes de paper. El llibre tenia les darreres pàgines molt degradades i enganxades entre si per efecte d’una mullena que va patir en el passat i la posterior aparició de fongs.
 
A part de la importància del contingut del text, el llibre està decorat amb dos dibuixos, a la primera i a la darrera pàgina, representant el pont i un personatge al seu damunt. Cada detall d’aquests dibuixos ens aporta una informació gràfica impagable sobre el segle XIV.
 

Informació addicional

Back to top