Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Agenda

Setmana Bio a l’Alt Urgell i Cerdanya

Agenda de Cerdanya
Setmana Bio 2017
Última Data: Diumenge, 27 Octubre 2019

Place: Alt Urgell i Cerdanya

Del 19 al 27 d'octubre
 
La Setmana Bio per l’alimentació ecològica és un esdeveniment que inclou un conjunt d’activitats per tot el territori català, del 19 al 27 d’octubre, amb l’objectiu comú de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.
El programa compta amb la implicació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i també de molts altres agents, com ara empreses ecològiques, entitats locals, operadors ecològics, escoles, biblioteques, restaurants, etc. 
En el següent article, us expliquem les característiques de la producció ecològica i us avancem algunes de les activitats del programa al nostre territori.
 
La producció agroalimentària ecològica és un sistema de producció d’aliments d’elevada qualitat obtingut mitjançant les tècniques més respectuoses amb el medi ambient. Contribueixen a mitigar el canvi climàtic, millorar l’eficiència energètica dels sistemes agraris, afavoreix la biodiversitat i redueix l’acumulació de contaminants al medi.
Els aliments ecològics estan produïts sense pesticides ni adobs de síntesi química i no s’utilitzen organismes modificats genèticament (OMG). 
Els animals es crien amb rigoroses normes de benestar; amb accés a l’aire lliure, pastures per als animals herbívors i allotjaments amplis i adaptats a les necessitats dels animals. La seva alimentació és ecològica, no s’utilitzen antibiòtics de manera preventiva i l’ús d’aquests per tractaments curatius està molt limitat (els ritmes i les condicions de producció són menys intensius i per això la incidència de malalties disminueix).
En el procés de transformació i elaboració d’aliments ecològics l’ús d’additius alimentaris està molt restringit. 
Gràcies a les tècniques de producció ecològica, els aliments obtinguts solen tenir una alta concentració de vitamines, minerals i àcids grassos poliinsaturats, així com d’antioxidants, entre d’altres. El fet de no forçar els ritmes naturals de creixement afecta positivament a l’olor, sabor i textura.
Els mètodes de producció ecològica exerceixen un paper social que afavoreix la conservació i millora de la riquesa del nostre patrimoni agrari i paisatgístic, i promou la qualitat de vida en les zones rurals.
La producció agroalimentària ecològica està regulada per una normativa de la Unió Europea i tots els agents implicats en aquesta producció des del camp a la taula, estan sotmesos a controls anuals realitzats per entitats de certificació. A Catalunya, la inspecció i certificació dels aliments ecològics les realitza el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
 
Per reconèixer un aliment ecològic només cal recordar que aquests s’identifiquen mitjançant els termes “ecològic”, “eco”, “biològic”, “bio” i “orgànic”, reservats en exclusiva als aliments obtinguts aplicant aquest sistema de producció.
 
PROECO: producció ecològica de la Cerdanya i l’Alt Urgell
L’any 2016 es va crear l’Associació de productors i elaboradors ecològics de la Cerdanya, PROECO amb l’objectiu de representar al sector ecològic local davant d’altres agents públics i privats, donar a conèixer el sector productiu ecològic cerdà i crear un teixit col·laboratiu per treballar i comercialitzar conjuntament. El mes de juny del 2018, va ampliar el seu àmbit d’actuació a l’Alt Urgell, incorporant productors i elaboradors de la comarca veïna amb l’objectiu de sumar forces i representativitat en el territori de les dues comarques. 
 
Actualment hi ha 30 associats que representen sectors productius tan diversos com la ramaderia bovina, equina i ovina de carn, bovina de llet, cunicultura, gallines de posta, horta, fruita dolça, plantes aromàtiques i medicinals. 
 
Programa Setmana Bio 2019
Aquest any 2019, el programa d’activitats previst dins la Setmana Bio inclou una xerrada sobre els beneficis de l’alimentació ecològica que es farà a La Seu d’Urgell el diumenge 20 d’octubre a les 11h dins de la Fira de Productes Ecològics al Pirineu (Carrer dels Canonges). El Puig de Prullans, ja ha confirmat la seva participació dins la Setmana Bio a les escoles visitant i fent diferents activitats als horts de Permacultura que hi ha a Prullans.
 
Durant els dos caps de setmana inclosos al certamen (19-20 i 26-27 d’octubre) hi haurà portes obertes a diferents explotacions agràries ecològiques de la Cerdanya i l’Alt Urgell.
 

 

Telèfon
972 88 45 50
Email
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Website

 

Totes les dates


  • Desde Dissabte, 19 Octubre 2019 a Diumenge, 27 Octubre 2019

Powered by iCagenda

Back to top