Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Agenda

Fira dels Matiners

Agenda del Berguedà
PORTADA FIRA MATINERS Ok
Última Data: 
Diumenge, 12 Maig 2019

Place: Avinyó

Matiners 2019

Avinyó acull un any més la Fira dels Matiners. Diumenge dia 12 de maig se celebra la 7ª edició de la Fira dels Matiners, que recrea el Combat d’Avinyó i l’ambient de revolta durant la Segona Guerra Carlina o Guerra dels Matiners (1846-1849).

Un any més, la Comissió de la Fira dels Matiners està preparant els actes de la Fira 2019, que se celebra el diumenge 12 de maig. 
 
Com sempre, no hi faltaran les recreacions teatrals històriques, el mercat ambientat a mitjans del segle XIX, el ball dels Llancers, danses creades a partir de cançons populars antigues, jocs tradicionals, la demostració de la telegrafia òptica, la visita guiada al celler de Cal Verdaguer, les exposicions, la mostra gastronòmica de productes locals i de proximitat,  i molts altres actes relacionats amb els temps convulsos que va viure Catalunya a l’època dels Matiners. 
 
També es podrà visitar l’Espai Matiners, el Centre d’interpretació on s’explica el Combat d’Avinyó, el més transcendent de la Guerra dels Matiners. També s’hi s’explica en què consistia el principal mitjà de comunicació de l’època, la telegrafia òptica, del qual la Torre dels Soldats, reproduïda amb una maqueta de gran format, és un exponent encara present al municipi. 
 
Avinyó organitza també diverses activitats relacionades amb els Matiners que tindran lloc dies abans i desprésde la Fira. Aquestes són:
 
Dissabte 4 de maig
19 h Presentació del llibre: “La filla del capità groc” amb la presència de l’autor Víctor Amela. Espai Matiners.
 
Divendres 10 de maig
20 h 7è Sopar gastronòmic dels Matiners als Cellers Abadal amb maridatge entre els vins Abadal i el porc Ral d’Avinyó. El sopar l’elaborarà el col·lectiu dels Fogons Gastronòmics del Bages. El convidat d’honor d’enguany serà el cuiner i presentador de televisió a TV3 Marc Ribas.
Preu: 40 €/persona
Imprescindible reserva prèvia: fins el dilluns 6 de maig
Reserves on line: http:/abadal.net/ca/enoturisme/
 
Dissabte 11 de maig
De 9.30 a 13 h VII Trobada d’intercanvi de plaques de cava. Era de Cal Verdaguer. Es posarà̀ a la venda l’ampolla de cava Artium amb placa Especial Trobada de disseny exclusiu, més una placa commemorativa. Durant el matí es faran sorteigs entre els qui hagin comprat l’ampolla de cava de la trobada.  
Informació i reserva de taules: 680 84 53 68 (Joan), 938 38 77 00 (Ajuntament)
12 h Visita guiada als Cellers de Cal Verdaguer.
 
Dissabte 1 de juny
19 h Conferència: “Els Mossos d’Esquadra i la guerra dels matiners” a càrrec de Fèlix González i Fraile, sotsinspector del Grup del Servei Històric del cos de Mossos d’Esquadra, en la qual ens explicarà quin paper van jugar els Mossos d’Esquadra en aquella guerra. Espai Matiners. 
 
Apunt històric 
La Fira dels Matiners d’Avinyó́ és una festivitat que commemora els fets esdevinguts en aquest poble durant la Guerra dels Matiners (1846-1849) o, el que és el mateix, la Segona Guerra Carlina. 
 
Els fets estan emmarcats en l’anomenat Combat d’Avinyó́ (1848), que va tenir com a protagonistes les tropes carlines del general Rafel Tristany i les forces isabelines comandades pel brigadier Manzano. 
 
Les representacions teatrals, a part d’explicar els fets succeïts el dia del Combat d’Avinyó́, volen explicar la situació́ social que es vivia a Catalunya en aquelles dates i que van motivar l’aixecament de la població́ contra les reformes econòmiques i socials que el govern de Madrid imposava amb l’objectiu de modernitzar el país. La Guerra dels Matiners (1846-1849) és la segona guerra carlina que va viure Catalunya, però̀ en aquesta guerra la disputa successòria entre carlins i isabelins va començar a passar a un segon pla, mentre que les reivindicacions obreres, de la pagesia i dels costums tradicionals de la pròpia terra agafaven major protagonisme. Vistes les seves diferencies ideològiques, l’aliança entre obrers de fabrica republicans, pagesos i carlins en contra de l’estat central isabelí́ va ser un fet singular de la Guerra dels Matiners. 
 
La Fira 
Per rememorar aquests fets, el poble es trasllada fins a mitjans del segle XIX. Els carrers s’engalanen d’època i els seus habitants vesteixen les diferents indumentàries amb les quals participaran en la recreació́ dels diferents fets històrics que es reprodueixen pels carrers i espais escènics del nucli antic de la vila. Cal destacar el rigor històric amb què s’han elaborat els guions de les recreacions teatrals, el llenguatge i la posta en escena. 
 
Al voltant d’aquests actes, també́ s’organitza un mercat de productes locals i de proximitat,  exposicions, visites a llocs singulars de l’època, visites comentades a l’Espai Matiners, balls i danses tradicionals i actuacions de música tradicional. 
 
Implicació́ d’Avinyó
Cal destacar la implicació́ cada cop més gran de tot el poble. En són exemple el Conte dels Matiners, creat pels mestres i alumnes de l’escola Barnola i editat per a l’ocasió́; el Sopar gastronòmic amb productes tradicionals del municipi; el dinar popular; la Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava, i el Receptari de Cuina creat per la Fundació Alícia, que els restaurants del poble posaran en pràctica, entre molts d’altres. 
 
Recreacions històriques
Dintre les recreacions històriques destaca la música oficial dels Matiners. Es tracta de la Polca avinyonenca, una adaptació de la ja existent Sardana avinyonenca.
Entre d’altres escenes de teatre de carrer es podrà veure una esquellotada que recrea el casament d’un vidu al qual els seus amics van a buscar a casa seva tot fent sonar pots i olles.
 
La formació de soldats isabelins desfilarà de manera ordenada pels carrers de la fira acompanyats per Mossos d’Esquadra vestits de l’època. 
 
A l’escena de la taverna es podrà veure com els carlins acabats d’arribar al poble recluten voluntaris que s’apunten a lluitar per la causa carlina.
 
Les converses de les noies i dones que van a rentar al riu són un bon reflex de com elles vivien la situació de revolta i de guerra.
 
També cal destacar que, per a les escenes més espectaculars de la tarda entorn del Combat d’Avinyó, es comptarà amb un conjunt instrumental de l’Aula de Música d’Avinyó amb una vintena de músics que tocaran en directe a les recreacions històriques. 
 
Danses i balls tradicionals 
També es podrà gaudir del Ball dels Llancers, les danses creades a partir de cançons populars antigues recuperades pel musicòleg Ramon Vilar i ballades per gent del municipi d’Avinyó. Aquests balls són propis de famílies benestants del segle XIX, i en destaquen la solemnitat dels moviments dels dansaires i la riquesa del seu vestuari.
 
Telegrafia òptica 
Un element tecnològic molt especial que també és protagonista d’aquesta Fira és el sistema de comunicacions anomenat telegrafia òptica que l’exèrcit isabelí va desenvolupar durant la Guerra dels Matiners per millorar la seva efectivitat en la lluita contra les colles carlines. 
 
La Torre dels Soldats, que presideix els afores del poble del cantó nord, va ser construïda en aquella època per tenir-hi un telègraf que es comunicava amb les poblacions veïnes. 
 
A la Plaça s’exhibirà una reproducció de la Torre dels Soldats i d’un aparell de telègraf òptic com els que s’usaren en aquella guerra, i el dia de la fira al migdia es fa una exhibició (amb tres telègrafs més) de com funcionava aquest curiós sistema de comunicacions.

 

 

Totes les dates


  • Diumenge, 12 Maig 2019

Powered by iCagenda

Back to top