Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Indrets

El Parc Pedra Tosca, un indret singular Destacats

El Parc de Pedra Tosca, situat al municipi de Les Preses, en el seu límit amb Olot, és un gran espai natural recuperat gràcies a l’execució del projecte europeu Life Medi Ambient, l’aportació del qual va fer possible els canvis perquè aquest es convertís en un dels espais més paradigmàtics i visitats de la comarca de La Garrotxa.
El Parc, dins l’anomenat Bosc de Tosca, és un indret nascut amb la voluntat de recuperar, respectar i consolidar les actuacions fetes ja fa uns 150 any pels habitants de la zona. Un espai, amb una màgia especial, que ens ofereix pau i silenci en un laberint de camins, parets seques, artigues i cabanes i amb un paisatge canviant al llarg de l’any.
 
El Parc de Pedra Tosca ajuda a entendre la necessitat i tenacitat humanes per modificar un territori dur i agrest, per poder-ne treure profit. La delicada combinació d’intervencions per restaurar i recuperar el paisatge ha fet que el Parc sigui Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba. Un espai obert que constitueix un exemple de recuperació de paisatges naturals duna zona de volcans i camps de conreu amb una combinació d’elements artificials i naturals. Al mateix temps el Parc de Pedra ha aconseguit el Premi d’arquitectura en l’apartat d’espais exteriors en la desena edició dels Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona de l’any 2006.
 
Colza
 
El Parc forma part del conegut Bosc de Tosca, un espai natural d’unes 25 hectàrees de gran valor ecològic, format a partir de la colada de lava del volcà Croscat. Era un bosc de roure i va ser aquí on, després de la Desamortització de Mendizábal es va iniciar una extraordinària tasca individual d’artigatge, traslladant pedres volcàniques per formar petits camps cultivables rodejats de parets seques, una solució en temps difícils per a la supervivència de la gent. Una part d’aquestes artigues es disposaven com cabanyes, a mode de refugi, fetes amb materials volcànics i avui són una autèntica joia arquitectònica.
 
Cereals
 
El Bosc, durant molt temps, va ser explotat per l’home però posteriorment va ser abandonat, quan es varen trobar altres medis per subsistir i, malgrat tot és un espai rural de característiques úniques, actualment protegit per la normativa del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa per la seva singularitat i pel greu risc de degradació derivat de la seva proximitat al nucli urbà d’Olot, és en aquest espai on trobarem el Parc de Pedra Tosca.
 
Heno
 

Les Preses vertebrador del Parc de Pedra Tosca

El municipi de Les Preses forma Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i en destaquen la Reserva Natural del Volcà Racó i les Àrees de la Fageda del Corb i els Tussols del Bosc de Tosca. La seva geografia permet passejades turístiques de poca durada amb vistes ben contrastades. Des del mirador natural de Puig Rodó podrem gaudir d’una panoràmica que domina tota la zona volcànica de la Garrotxa i el Pirineu. I, ja abans d’arribar a Puig Rodó, podrem gaudir d’una vista àmplia de la Vall d’en Bas i el Collsacabra.
 
Les Preses és un municipi petit i allà respirarem la pau de les poblacions rurals, ha estat capaç de conservar l’enyorança del passat, mentre la construcció de noves urbanitzacions han enriquit la imatge de benestar i tranquil·litat de la vila. Quan els visitants arriben a Les Preses la seva primera sorpresa serà, i no en tenim cap dubte, tenir la sensació de trobar-se a casa seva; el bon acolliment humà, la qualitat de servei dels professionals, l’ordre i la tranquil·litat que s’hi respira són una empremta que no s’oblida.
 

Establiments destacats

Informació addicional

  • Text: Font: Ajuntament de Les Preses.
  • Fotografía: Ajuntament de Les Preses
  • Municipi: Les Preses
Back to top