Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Indrets

Les Capçaleres del Ter i del Freser ja són Parc Natural Destacats

Amb una extensió de 14.750 hectàrees, el nou parc es troba entre els municipis de Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló i, a banda de les capçaleres d’ambdós rius també incorpora alguns àmbits de la Serra Cavallera.
Abundants boscos de pi negre, fauna autòctona, gran diversitat florística i uns paisatges alpins i subalpins que aporten molt valor a Catalunya. Amb aquestes característiques, les poblacions enclavades a les capçaleres del riu Ter i del Freser fa anys que demanaven que la zona es convertís en Parc Natural i així poder preservar-la i regularitzar-ne les activitats cada vegada més nombroses. El 22 de setembre de 2015, la Generalitat va aprovar oficialment la seva declaració.
 
Aquesta declaració permetrà ara compatibilitzar la conservació de l’entorn amb el desenvolupament social i econòmic ja que un dels objectius del parc és el de la regularització de les múltiples activitats que s’hi realitzen. Cada vegada són més les curses que es duen a terme en plena natura i l’objectiu no és prohibir-les, sinó regular-les perquè els participants puguin gaudir sempre del millor paisatge sense deteriorar-lo. A més, també es pretén conservar els valors naturals del territori, promoure la ramaderia extensiva tan tradicional a la zona, facilitar la comercialització de productes locals i potenciar el turisme de natura. Tot a través d’una xarxa d’equipaments i serveis distribuïts entre els municipis que formen part del parc i que acolliran els visitants per a informar-los, guiar-los i resoldre els dubtes existents. 
 
Carboners
 
Els principals accessos al nou Parc Natural seran des de poblacions molt representatives de la zona, com són Queralbs, Setcases i Espinavell (Molló). El parc també neix amb la voluntat de ser un autèntic agent dinamitzador de l’espai, amb inversió directe sobre el territori pel manteniment de camins, boscos, recuperació de pastures o zones d’aparcament, entre d’altres. Aquest és el catorzè parc de la Xarxa de Parcs Naturals de Catalunya.
 
Un nou parc amb moltes potencialitats
 
El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser inclou enclavaments de gran importància per l’excursionisme i el turisme familiar com les estacions de Vallter 2000 i Vall de Núria. És un territori que s’estén entre 1.280 i 3.000m d’alçada, conserva molt bé els sistemes naturals alpins i subalpins on abunda el pi negre i disposa d’una gran riquesa florística. 
 
Coma De Vaca
 
Referent a la fauna, a la zona hi podem trobar una espècie molt característica com és l’isard, però també espècies autòctones de gran puresa genètica com la truita de riu i una altra de distribució molt reduïda com la sargantana àgil. Si feu un tomb pel nou Parc Natural també podeu observar diverses aus com la perdiu blanca, el mussol pirinenc, el gall fer, l’àguila daurada i el trencalòs. Pel que fa als mamífers s’hi troben els aquàtics com l’almesquera i la introduïda marmota, i races pròpies com la vaca bruna dels Pirineus, el cavall pirinenc català i l’ovella ripollesa.
 
Panoramica Del Torreneules
 
El Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser també forma part de la Reserva Nacional de Caça Freser-Setcases. 

Establiments de la zona:

Informació addicional

  • Fotografía: Consorci Ripollès Desenvolupament
  • Municipi: Ripollès
Back to top