Pànxing Berguedà

23, abril del 2024

Search
Close this search box.

23, abril del 2024

Entrevistes – Berguedà

Carmen Ruiz

Berguedà
Dra-Carmen-Ruiz
“Cal recuperar el sentit comú i la nostra connexió amb el planeta”

Doctora especialista en medicina familiar i experta en medicina ambiental. Presidenta de la Societat Catalana de Salut Ambiental (SOCSA). Serà una de les ponents al Congrés Arquitectura i Salut de Firhàbitat 2024.

 Com a societat estem exposats, cada cop més, a riscos ambientals que ens afecten a la salut humana? Pots posar alguns exemples d’aquestes exposicions?

La societat actual està cada vegada més exposada a una àmplia gamma de riscos ambientals en gairebé tot el que ens envolta: allò que mengem, bevem, respirem i posem a la nostra pell. Això pot alterar el benestar i salut de forma molt diversa segons cada individu, i cal tenir en compte que l’etapa més vulnerable és la fetal i els primers dos anys de vida. Des de la Revolució Industrial, l’ésser humà s’ha vist envaït,  de forma progressiva, per substàncies químiques que s’han inclòs en l’aire, l’aigua, els aliments, productes quotidians… i aquí s’hi ha afegit la revolució tecnològica, que ha portat nous tipus d’exposició a riscos ambientals, com ara la radiació dels dispositius electrònics i la contaminació digital, amplificant encara més els desafiaments per a la salut humana i el medi ambient. 

 A què és deu aquest augment?

Es deu a diversos factors, un dels principals és el creixement de la població i de la urbanització, que ha suposat un augment de la població mundial i una major concentració en àrees urbanes que desencadena en una demanda creixent d’aliments, aigua i recursos energètics que ha conduït a una explotació més intensiva dels recursos naturals i a una major producció de residus i contaminants. Però a aquest fet cal sumar-hi l’augment de la industrialització i del desenvolupament tecnològic, amb una major producció de substàncies químiques i contaminants; també els canvis en els patrons de consum i l’augment de la demanda d’aliments processats, productes químics domèstics i articles electrònics que generen més residus; i evidentment, el canvi climàtic causat, en gran part per les emissions de gasos d’efecte hivernacle derivades de l’activitat humana, que contribueix a l’augment dels riscos ambientals al generar fenòmens meteorològics extrems, com ara tempestes més intenses, sequeres prolongades i onades de calor, que poden tenir efectes negatius sobre la salut humana i l’entorn.

 Els espais on fem vida també hi tenen a veure. Creu que hi ha una relació directa entre salut i arquitectura?

Sens dubte, els espais on vivim tenen un impacte significatiu en la nostra salut i benestar, i l’arquitectura juga un paper clau en aquest aspecte. Hi ha una relació directa entre la salut i l’arquitectura, ja que el disseny dels espais pot influir en diversos aspectes que afecten la nostra salut física i mental. Per exemple, el disseny de l’edifici, incloent-hi la ventilació, la distribució dels espais i els materials de construcció utilitzats, pot afectar la qualitat de l’aire interior. Una bona ventilació i l’ús de materials no tòxics poden ajudar a prevenir problemes de salut relacionats amb la contaminació de l’aire interior. També cal tenir en compte la importància de la llum natural, que pot millorar el nostre estat d’ànim, augmentar la productivitat i reduir el risc de depressió. 

 Quines solucions tenim, les persones, per intentar fugir d’aquests riscos ambientals?

Per disminuir la nostra exposició a la contaminació ambiental, química i electromagnètica, es poden seguir diverses estratègies, però el resum seria que cal recuperar el sentit comú i la nostra connexió amb el planeta. Com? Doncs per exemple tenint uns estils de vida i de consum saludables i sostenibles: consumir aliments de proximitat, evitar envasos de plàstic, reduir l’ús del cotxe… També fent els espais interiors més saludables, per exemple, amb l’augment de la ventilació en els edificis, utilitzant purificadors d’aire, evitant l’ús de productes de neteja i cosmètics amb substàncies tòxiques, o mantenint un ambient interior lliure de fum en general i sobretot del tabac. Un altre element a tenir en compte és  la disminució de l’exposició a radiacions electromagnètiques de les noves tecnologies com wifi, telèfons mòbils i altres dispositius sense fils. 

 La Medicina Ambiental treballa amb aquest objectiu?

La Medicina Ambiental, disciplina transversal que es va acceptar al Parlament Europeu l’any 2008, investiga com el còctel de totes aquestes exposicions físiques, químiques, biològiques i psicosocials influeix en l’expressió dels nostres gens i de les nostres futures generacions, podent desencadenar o empitjorar malalties de tot tipus, incloent-ne les neuroimmunoendocrines, metabòliques i fins i tot el càncer. L’enfocament no es limita només al tractament i diagnòstic d’aquestes malalties, sinó que també promou pràctiques i polítiques que protegeixin la salut humana, la de les nostres futures generacions, els ecosistemes i el planeta, sota el lema de One Health – una sola salut, ja que tot està interrelacionat. És en aquest context que es va crear la Societat Catalana de Salut Ambiental.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.