Solicitamos su permiso para obtener datos estadísticos de su navegación en esta web, en cumplimiento del Real Decreto-ley 13/2012. Si continúa navegando consideramos que acepta el uso de cookies. OK | Más información
Apeu

El poble abandonat d’El Putxot - La torre dels Moros de Castellnou - El cementiri dels maquis Destacats

Fent Camí amb el Russi... Josep Maria Rossinyol.
Castellnou de Bages (Bages)
Com arribar-hi: Des de Santpedor, surt una carretera que porta fins al municipi de Castellnou. Un cop aquí, heu d’arribar fins a la urbanització de La Figuerola.
 
Itinerari i crònica: 
10 h 55’.- Urbanització La Figuerola. Confluència dels carrers de Barcelona i La Torre. Aparquem el cotxe i baixem pel carrer de la Torre fins a arribar a la parada del bus de l’escola.
11 h 04’.- Parada del bus. Cruïlla amb el carrer Camí del Putxot. Seguim per aquest carrer que marxa cap a la dreta. Al cap de poc, deixa d’estar enquitranat i seguim per una pista ampla de terra.
11 h 13’.- S’ajunta una pista per l’esquerra. Nosaltres seguim endavant.
11 h 14’.- Bifurcació amb rètol. Seguim el que va endavant, direcció El Putxot. Al cap de poc, a mà esquerra, hi ha una barraca circular de pedra. 
11 h 33’.- La pista s’uneix amb una altra, just en arribar al poble d’El Putxot. La pista que gira 180º a la dreta és la que seguirem, però primer visitem el que queda del poble. El Putxot: “Conjunt de cases construïdes entre els segles XVIII i XIX, declarat bé d’interès local. Totes estan en ruïnes. Al migdia hi ha les tines. La riquesa de la zona eren les vinyes, però la fil·loxera acabà amb elles, i les famílies d’El Putxot emigraren a altres indrets”. A les 11 h 57’ reprenem el camí. Seguim la pista que he dit abans. 
12 h 01’.- Bifurcació. Seguim baixant per l’esquerra. 
12 h 10’.- Bifurcació. Seguim per on anem.
12 h 12’.- Cruïlla. Petita riera de Vallverd (o Bellver), avui seca. El terra és formigonat, deu ser per evitar el fangueig. Creuant el rierol per sobre el formigó i seguim endavant. 
12 h 14’.- Bifurcació. Seguim recte.
12 h 19’.- Bifurcació. Agafem la pista de la dreta que fa pendent amunt. 
12 h 23’.- Casa “Mas el Graner”. Parem a esmorzar. A les 12 h 49’ reprenem el camí. Seguim per la pista, deixant la casa a la dreta. A mà esquerra hi ha les runes d’una petita construcció, que té un dels seus costats en forma semicircular. 
 
Casa Mas El Graner
 
13 h 12’.- Cruïlla. Una pista més estreta se’ns ajunta per la dreta.
13 h 16’.- Bifurcació. Seguim per la pista de la dreta. 
13 h 23’.- Bifurcació. Deixem la pista ampla i ben fressada i agafem la de la dreta. Està en més mal estat que la que seguíem, però és una drecera. L’haurem de pujar i després baixar-la per l’altra cantó.  
13 h 26’.- Bifurcació. Seguim la de l’esquerra, que no deixarem fins a retrobar la principal.
13 h 34’.- Tornem a empalmar amb la principal. La seguim cap a la dreta. Abans, però, contemplem la magnífica panoràmica que es pot veure des d’aquest lloc: Port del Comte, Cadí, Pedraforca, Moixeró, Puigmal, Ensija, Figuerassa, Queralt, castell de Balsareny, Sallent...
13 h 37’.- Bifurcació. Seguim endavant per la pista ampla i fressada, direcció a la torre, que ja veiem al davant. A la dreta de la pista, i en runes, veiem una casa i una tina de vi (la torre de Castellnou), i al cantó esquerre, dalt del turo, la torre dels Moros.
 
Torre Dels Moros De Castellnou
 
13 h 50’.- Cruïlla de 4 camins. Situada després d’un pujador. A mà esquerra, girant 180º, surt el camí que porta a la torre. Hi ha un indicador i un plafó informatiu. Torre de Castellnou, coneguda popularment com la Torre dels Moros. “La primera referència documental és del segle XI. De planta circular, d’uns 12 metres d’alçària i murs d’uns 2,5 metres d’amplada”. Hi ha diverses llegendes: una diu que hi ha enterrat un vedell d’or, i una altra que es comunicava per un túnel amb el castell de Balsareny. Nosaltres seguim endavant per la pista principal.  
13 h 52’.- Cruïlla. Una pista se’ns ajunta pel cantó esquerre.
13 h 57’.- Bifurcació amb indicadors. (Ruta maquis, GR...). Agafem la que segueix cap a la dreta, direcció a La Figuerola.
13 h 59’.- Cruïlla. Una petita pista en mal estat se’ns ajunta per la dreta.
14 h 01’.- Arribem a la urbanització de La Figuerola. A partir d’aquí, la pista és enquitranada. Trobarem el carrer de la Torre, que no deixarem fins a arribar al cotxe.
14 h 10’.- Cotxe. Final de la ruta. 
 
LA CURIOSITAT: 
Castellnou de Bages - No deixeu de visitar: L’església parroquial de Sant Andreu, edifici romànic de planta basilical (segle XI), i el Cementiri municipal on reposen les restes d’en “Caracremada”. Es tracta d’un espai museïtzat que destaca pel seu sentit simbòlic i artístic. Aquí hi ha el Museu dels Maquis, amb objectes de Ramon Vila i Capdevila, “Caracremada”, l’últim maqui català. La nit del 6 al 7 d’agost de 1963, Ramon Vila “Caracremada” va caure abatut en una emboscada de la Guàrdia Civil a la Creu de Perelló (Municipi de Balsareny), prop de la Torre de Castellnou (Municipi del Bages).
 
Esglesia Romanica De Sant Andreu De Castellnou De Bages
 
FITXA TÈCNICA:
Punt de sortida i arribada: Urbanització La Figuerola. Confluència dels carrers de Barcelona i La Torre. 
Durada aprox. tota la volta: Sense comptar les parades = 2 h 20’ - (Nota: El temps és l’invertit per nosaltres). 
Dificultat: Fàcil. 
 

Informació addicional

  • Text: Josep M. Rossinyol
  • Fotografía: Josep M. Rossinyol
  • Municipi: Bages
Back to top