Pànxing Berguedà

29, març del 2024

Search
Close this search box.

29, març del 2024

Gastronomia – Berguedà

Temps de tòfona, el diamant negre de la cuina

Berguedà
acaa91a5d39c48e495b9e2feacd26c61.jpg
La tòfona negra (Tuber melanosporum), coneguda com el diamant negre de la cuina, és un fong soterrat amb un cicle de vida més llarg que la resta de bolets que trobem al país i molt valorat en gastronomia. El seu aroma és intens i molt personal, variable segons els seus “terroirs”, i difícil de definir. És la tòfona negra d’hivern. El diamant negre de la cuina arriba amb facilitat a un preu de 1.000 euros el quilo, és la que més diners mou a nivell mundial. En fresc, es pot gaudir fins al 15 de març, data en què acaba la seva recol·lecció.
La temporada de recol·lecció va de novembre a març. Sabem que el seu consum és molt antic ja que en taules d’argila de Babilonia que daten de 3700 a. C. ja estava present i es consumia. Durant l’edat mitjana, l’Església la va prohibir considerant-la diabòlica pel seu poder seductor i les propietats afrodisíaques que se li atribuïen. A més a més, creix a sota terra on l’infern queda més aprop. 
 
Així, durant molts segles va quedar oblidada. Per sort, durant el Renaixement, els intercanvis culturals franco-italians, van afavorir la seva recuperació i el seu ús era freqüent en taules reals i principesques. Tant la tòfona blanca de Piemont, com la tòfona negra de Perigord, es van convertir en un producte de luxe en l’època i es comercialitzava com a tal. Cap al final del renaixement, la tòfona negra és més valorada que les altres especies de tòfona. Segons Pere Muixí i Laia Aldomà, trobem testimonis de la recol·lecció tofonera a Catalunya a partir del segle XIX quan baixaven els francesos a recol·lectar-la a Centelles (Osona) i explorar el territori. Es va anar estenent cap a la zona de Ribagorça aragonesa i comarques d’Aragó com Sobrarbe i Somontano de Barbastro.
 
L’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà, amb la col·laboració de l’Agència de Desenvolupament, ha seguit apostant per aquest producte tant singular renovant la campanya gastronòmica de la caça i de la tòfona  per 7è any consecutiu, del 25 de novembre al 15 de març.
 
Juntament amb la Campanya del Bolet que ja té molts més anys i és més reconeguda, la campanya de la caça i de la tòfona acaba de potenciar una part de la riquesa culinària de la nostra comarca basada en productes del bosc.
 
Enguany, l’Associació d’Hostaleria i Turisme, i amb l’ajuda de l’Agència de Desenvolupament, està treballant per dinamitzar altre vegada aquest producte i vestir la campanya amb altres activitats relacionades amb la tòfona. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.