Pànxing Berguedà

24, abril del 2024

Search
Close this search box.

24, abril del 2024

Cultura – Berguedà

L’atri de la Col•legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona torna a lluir les pintures murals romàniques del segle XII

Berguedà
04cc279b0901cd68f14021c1edcc895b.jpg

La Col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona va completar l’any passat un dels projectes més ambiciosos de recuperació del seu patrimoni artístic. Es tracta de la restitució d’una còpia mimètica de les pintures romàniques que presidien l’atri del temple i que ara els visitants poden contemplar al lloc on es van pintar originalment, conegut popularment amb el nom de “porxos pintats”.

Les pintures de l’atri de la Col·legiata de Sant Vicenç  daten de mitjans del segle XII i van ser descobertes el 1953 arran d’uns treballs de restauració. Posteriorment, van ser arrencades a través de la tècnica de strappo, i van ser exposades al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) on es conserven actualment.

El projecte de restitució va culminar després de 8 mesos durant els quals es va instal·lar a l’atri de la Col·legiata un suport de fibra sintètica a sobre del qual es va aplicar la restitució de les pintures amb el sistema Paper Gel.

L’atri de Sant Vicenç va ser el recinte funerari dels vescomtes de Cardona i l’espai previ a l’entrada de la col·legiata, element més destacat del conjunt del castell de Cardona.

Paral·lelament a la restitució de les pintures murals, es va museïtzar l'interior de la col·legiata amb l'objectiu d'explicar als visitants la història de l'edifici i els elements arquitectònics més destacats d’aquesta obra única del patrimoni arquitectònic català, a través de la instal·lació d’uns plafons museogràfics i la reproducció d’un audiovisual.

La Col·legiata de Sant Vicençdel castell de Cardona està considerada l’obra mestra de l’arquitectura catalana del segle XI i per la seva unitat constructiva constitueix un referent internacional del primer romànic.

Programa Patrimoni en Acció

El projecte de restitució de les pintures s’ha dut a terme en el marc del programa Patrimoni en Ac­ció, una iniciativa conjunta de l’Obra Social “la Caixa” i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, amb l’objectiu de fomentar l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català.

El projecte l’ha executat l’empresa Arsus Papel que ha desenvolupat i patentat la tècnica coneguda coma a Paper Gel.

Mil·lenari de la Col·legiata de Sant Vicenç 

L’any 1019, el vescomte Bermon, aconsellat per l’Abat Oliva, bisbe de Vic, va fer una importantíssima dotació a l’església de Sant Vicenç del Castell, fet que va permetre emprendre la construcció del gran temple que coneixem avui en dia. Aquest any 2019 es commemora el mil·lenari d’aquell fet que va suposar la fundació d’un dels monuments més importants del romànic català: la Col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.