Pànxing Berguedà

29, maig del 2024

Search
Close this search box.

29, maig del 2024

Cultura – Berguedà

La Patum 2023

Berguedà

Del 7 a l’11 de juny de 2023

DIMECRES DE CORPUS

Passacarrers migdia dimecres

El passacarrers o passada de dimecres al migdia recorre els principals carrers del barri vell de Berga. El Tabaler dirigeix la ruta i al seu darrere ballen les dues parelles de Gegants al so de la música de la banda. Aquest recorregut és seguit per infants i joves i és l’única passada de La Patum on no hi ha foc.

Passacarrers amb salts de patum i tirabols

El passacarrers o passada de dimcres al vespre recorre els principals carrers del barri vell de Berga i s’atura en 21 punts en honor a les autoritats i representants del poble. El Tabal dirigeix la ruta i cada cop que s’atura es fa “un salt” davant del lloc escollit per cadascun dels regidors i regidores de l’Ajuntament. Cada salt consisteix en una encesa i ball de Maces, una de Guites i un ball de Gegants. Entre salt i salt, les comparses van avançant pel recorregut ballant al so de la música. La passada s’acaba amb Tirabols a la Plaça de Sant Joan, on tothom fa voltes a la plaça al so de la música. Després es realitza la pujada pel carrer Major al so de la popular melodia ‘Ella s’ho pensa’, que s’interpreta únicament en aquest carrer i de forma ininterrompuda. En arriba a la plaça de Sant Pere també es fan Tirabols.

Les úniques comparses que participen al passacarrers són el Tabal, les Maces, les dues Guites i la parella vella de Gegants.

DIA DE CORPUS (DIJOUS)

Patum de lluïment dijous i diumenge al migida

Al migdia té lloc La Patum de Lluïment, és La Patum “de gala”, una Patum tranquil·la i que es viu de manera força mesurada pel que fa a la disbauxa. Totes les comparses excepte els Plens (només surten de nit) hi són convocades i surten a fer la seva dansa una sola vegada cadascuna i de manera consecutiva. Quan acaba aquesta ronda, i ja totes les comparses han fet la seva actuació, s’inicien els Tirabols on les dues Guites i les dues parelles de Gegants comparteixen la plaça mentre tothom volta al so de la música.

Patum completa dijous i diumenge vespre

Al migdia té lloc La Patum de Lluïment, La Patum completa és la part de la festa més popular i amb més afluència de públic. La plaça queda completament plena i al centre s’hi desenvolupen els balls de les comparses. Les comparses van sortint una per una a la plaça i fan els seus balls al so del Tabal o de la música mentre la gent salta al seu voltant. La ronda de totes les comparses es repeteix 4 vegades, a excepció dels Plens que només fan la seva actuavió al final de la segona i quarta ronda de comparses. Cada ronda s’anomena “salt” i cada cop que ballen els Plens s’anomena “salt de Plens”. Per tant, en una Patum completa hi ha 2 salts, 1 salt de Plens, 2 salts i 1 darrer salt de Plens. Dues repeticions de la mateixa estructura.

Per acaba La Patum completa es ballen els Tirabols, moment on les dues Guites i les dues parelles de Gegants comparteixen la plaça mentre tothom volta al so de la música en directe.

DIVENDRES DE CORPUS

PATUM INFANTIL

Escola de patumaires

Tot i que l’activitat comença molt abans amb els assajos diaris durant dues setmanes abans, La Patum infantil se celebra el divendres de Corpus. La canalla de Berga representa la seva pròpia Patum a la plaça de Sant Pere amb les figures adaptades als infants.

Per més informació: lapatum.cat

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.