Pànxing Berguedà

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Cultura – Berguedà

Nou impuls al Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug

Berguedà
467a11bbfad7b1d341b6b5e16438d2b3.jpg

L’alcalde de Castellar de n’Hug, Salvador Juncà i el director de l’Agència Catalana del Patrimo-ni Cultural, Joan Pluma i Vila-nova, han signat un conveni de col·laboració per a la gestió, promoció i dinamització del Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug.

Gràcies a aquest, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, propietària de l’edifici de l’antiga fàbrica Asland, a través del mNACTEC, i l’Ajuntament de Castellar de n’Hug, sumen la seva experiència per museïtzar, gestionar, dinamitzar i renovar l’oferta d’activitats del Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, millorar-ne la seva conservació i presentació i, a la vegada, incentivar i desenvolupar campanyes de difusió i recerca tendents a augmentar i a posar en valor aquest destacat edifici del patrimoni cultural català i gaudir d’un centre dinàmic considerat el primer conjunt industrial de ciment a Catalunya.

Entre els acords destaquen la regularització dels horaris d’obertura, la gestió de les visites concertades, la coordinació de les accions de difusió i promoció així com la recerca de recursos per al manteniment i conservació estructural de l’edifici i també en col·laborar en la recerca de finançament extern per a inversions necessàries. L’acord estableix que la gestió museològica del lloc es realitzarà a través del mNACTEC.

El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug està ubicat dins la fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug. La fàbrica és un impressionant edifici modernista construït de forma esglaonada per aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació del ciment. Les restes conservades posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural.

L’empresa Asland, amb motiu seu centenari, va donar al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya una subvenció per realitzar el centre d’interpretació. L’any 2002, la fàbrica inicia un nou recorregut, convertint-se en el Museu de la Fàbrica Asland de Castellar de n’Hug i formant part del Sistema Territorial del mNACTEC i és seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. El Museu està situat a la part més baixa de la fàbrica i ocupa uns 250 m2 d’una nau coberta amb volta catalana de maó pla, on antigament s’ensacava el ciment i es carregava al tren de Guardiola. A partir de la idea de closca constructiva, que és a la natura, s’explica l’ús del ciment en les construccions amb volta catalana. Al 2005, el consell executiu del Govern de la Generalitat va declarar-lo Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de monument històric. També, va acordar la delimitació de l’entorn de protecció d’aquest edifici, que destaca per la implantació i evolució històrica de les instal·lacions de la fàbrica, per la implantació d’edificacions alienes i pel vessant paisatgístic i natural.

Aquest excepcional monument configura una imatge paisatgística d’interès dins un marc rural que fa referència a la història del patrimoni industrial de Catalunya i a les persones emprenedores: el propietari Eusebi Güell i els fundadors de l’empresa Asland S.A.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.