Pànxing Berguedà

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Cultura – Berguedà

Torna la Fira dels Matiners a Avinyó

Berguedà
ce175a3ab1906868dea0935b1d49acbd.jpg
Avinyó reviurà la batalla més important de la Segona Guerra Carlina, coneguda com a Guerra dels Matiners. Les recreacions teatrals històriques, un mercat ambientat a mitjans del segle XIX, les danses populars, la gastronomia de l’època… i molts altres actes ompliran la Fira dels Matiners, que se celebrarà el diumenge 14 de maig.

La Fira dels Matiners commemora el combat d’Avinyó, que va tenir lloc el 15 i el 16 de novembre del 1848 i que va enfrontar les tropes carlines del general Rafel Tristany i les forces isabelines comandades pel brigadier Manzano durant la Segona Guerra Carlina (1846-1849). A més, les reformes econòmiques i socials imposades des de Madrid per modernitzar el país no van agradar a obrers de les fàbriques ni pagesos, que es van revoltar.
 
Cada any, i ja en són cinc, Avinyó es trasllada fins a mitjans del segle XIX i els vilatans s’impliquen cada cop més, no només per engalanar els car-rers d’època, vestir-se com fa 170 anys i recrear escenes històriques amb el màxim rigor possible, sinó també per fer més gran la festa. Els mestres i alumnes de l’escola Barnola, per exemple, han creat i editat El conte dels Matiners, i els restaurants de la localitat oferiran algunes de les menges recollides en el Receptari dels Matiners, elaborat per la Fundació Alícia.
 
Com en altres edicions, es vol potenciar l’aspecte gastronòmic. A més d’un mercat de productes gastronòmics i artesanals, es farà el Sopar Maridatge dels Matiners als cellers Abadal, amb vins Abadal i porc Ral d’Avinyó, i un dinar el mateix dia de la fira a l’Era de Cal Verdaguer. 
 
 
La música i els balls tradicionals i d’ambientació també guanyaran pes. De fet, una de les novetats d’aquest any és la presentació de les danses creades a partir de cançons populars antigues recuperades pel musicòleg Ramon Vilar, uns balls propis de famílies benestants dels quals destaquen la solemnitat dels moviments dels dansaires i la riquesa del seu vestuari. A més, es recrearà ‘La música oficial dels Matiners’, una polca que adapta la sardana avinyonenca. 
 
A més de recórrer llocs singulars de l’època, també es podrà visitar l’Espai Matiners, el centre d’interpretació on s’explica el Combat d’Avinyó, el més transcendent de la Guerra dels Matiners. També s’hi explica en què consistia el principal mitjà de comunicació de l’època, la telegrafia òptica, del qual la Torre dels Soldats n’és un exponent encara present al municipi. De fet, durant la fira es faran demostracions de telegrafia òptica. 
 
Així doncs, soldats isabelins, Mossos d’Esquadra d’època, carlins reclutant voluntaris ocuparan de nou Avinyó gràcies a la Fira, durant la qual nois vestits com fa 170 anys repartiran el diari ‘El Matiner’, que, entre d’altres, recollirà algunes notícies verídiques de l’època, algunes de les quals sobre el Combat d’Avinyó.
 
Els més impacients podran participar uns dies abans en la Cursa Nocturna dels Matiners, que se celebra el 22 d’abril. Els corredors i caminants seguiran una ruta ambientada en l’època dels Matiners que recorrerà alguns llocs clau d’aquella guerra. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.