Pànxing Berguedà

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Entrevistes – Berguedà

Ramon Minoves, president de la Penya Boletaire de Berga

Berguedà
4640809c63c10e7ffcf2f34ef45b6205.jpg
“Tard o d’hora canviarem la data i el lloc de celebració. Hem d’adaptar-nos als nous temps però mantenint l’essència de la Penya”.

Ramon Minoves és, des del mes de febrer, el nou president de la Penya Boletaire de Berga. La seva estrena oficial serà en una data més que significada. Com cada any, el primer diumenge d’octubre, Puigventós acull els més boletaires per a rendir homenatge al bolet.
 
T’estrenes en un any que, de moment, no promet gaires bolets…
Fins ara ha fet una calor exagerada i molta sequera. La meteoròloga de referència a la comarca, la Gemma Puig, va dir que havia plogut molt menys de l’habitual en aquesta zona del Berguedà i Prepirineu; però crec que en sortiran. El temps ha de canviar i, de fet, ara mateix està plovent (fem l’entrevista a principis de setembre). Ja fa 2 dies que plou, per tant, l’esperança és que arribaran més tard, però hi haurà bolets.
 
I la festa? Com es presenta?
La mantenim amb la seva línia habitual. Fa 61 anys que es fa, però amb algunes novetats per fer-la dinàmica mantenint-ne l’essència. Hi haurà, doncs, Concurs de Boletaires, també l’infantil, l’esmorzar popular, el concurs de fotografia i la falla. Però en el concurs, a les categories de sempre: Rovelló, Llenega i Bolet més gros, i hem introduït subcategories. Així, hi haurà una categoria de més de 40 quilos –pensada per als grans boletaires que donen espectacle a la festa-, una d’entre 20 i 40 quilos, i una de menys de 20 quilos, amb sis premis. Per a la major part de la gent, entre els quals jo em compto, ja estem contents quan en trobem un o dos quilets. La intenció és que continuï sent una festa familiar i participativa. Aquesta és l’essència de la Penya, una colla d’amics que sortien a buscar bolets, es divertien, compartien i jugaven a veure qui en portava més.
 
I alguna activitat més que complementi el programa?
Hem intentat que, mentre hi hagi el concurs, vagin passant coses. Hi haurà la Fira del Boletaire, amb bolets i articles relacionats amb el món boletaire: cistells, ganivets, formatge de bolet… Per fer més agradable l’estona d’espera allà. I a més, hi ha totes les activitats de la Bergabolet, amb la qual ens entenem perfectament, i hem fet un programa conjunt, per fer un cap de setmana complet d’activitats al voltant del bolet.
Cada any sentim que la festa no es podrà celebrar més a Puigventós…
Cada any se sent i, de fet, estem parlant de possibles noves ubicacions, però de moment aquest any ho mantenim a Puigventós. Això s’anirà veient…
 
En tot cas, aquest any sí, i qui hi vulgui pujar ho pot fer en bus?
Sí. Per a intentar ordenar les pujades i baixades, juntament amb el Consell Comarcal, hem preparat un servei de bus des de les 8.30 fins a les 11h del matí. Qui vulgui utilitzar-lo només ha de trucar per encarregar el seu bitllet al telèfon de l’oficina de turisme del Berguedà, 938 22 15 00 (1 euro el trajecte).
 
Com t’agradaria viure aquesta primera festa com a president?
Intensament i amb una gran boletada, i que n’hi hagi o no n’hi hagi tants, sigui una trobada d’amics, de família i de riures compartits en natura.
A nivell d’associació, la idea és seguir mantenint les essències d’una Penya com aquesta, una cosa molt exclusiva, ja que desconec que n’hi hagi cap més amb aquestes característiques. Però evidentment posar-la al dia. La Junta, d’unes 10 persones, és de continuïtat. Aquest és el repte. També ens hem d’adaptar al canvi climàtic, i un dels primers plantejaments és canviar la festa de data. Però de moment ho mantenim. Aquest any també. Creiem que ni la festa afectarà el referèndum ni a l’inrevés. De fet, en el programa ja ens mostrem favorables a participar en aquest procés democràtic i esperem que tothom, sigui quina sigui la seva opció, hi participi.
 
Els boletaires d’honor de la 61a edició del Concurs de Boletaires a Puigventós seran:
 
Jesús Perarnau, president sortint de la Penya Boletaire de Berga
Quim Mas, excap de la brigada d’electricistes de l’Ajuntament de Berga
Gemma Puig, meteoròloga de TV3
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.