El 2011 va tenir lloc la primera edició del Festival de Música antiga dels Pirineus (FeMAP), repartit entre 19 municipis de l’Alt Pirineu i Aran. Set anys més tard, el festival no només ha incrementat aquesta xifra de manera exponencial, sinó que també s’ha expandit cap a altres comarques com el Berguedà i inclús ha traspassat fronteres, arribant a Andorra i França.
Així doncs, podem dir que la unió d’esforços de diverses localitats del Pirineu català; l’aposta per combinar música antiga de qualitat, patrimoni romànic i entorn natural, i el creixent interès cap al turisme rural han convertit el FeMAP en tot un referent al sud d’Europa.
Aquest estiu, 37 municipis, entre els quals destaquem Saldes com a nou fitxatge, acullen un total de 52 concerts. Els participants són artistes i grups tant de casa com d’altres països que interpreten diferents gèneres musicals, tots ells, evidentment, amb la música antiga com a punt en comú.
Més que música
Com hem dit abans, el FeMAP té com a objectiu promocionar tant la música com l’arquitectura i el turisme. És per això que el festival estrena aquest any la iniciativa Escapades Musicals. Consisteixen en packs turístics de dos o tres dies que combinen de dos a tres concerts amb un gran ventall d’activitats complementàries, des de visites guiades a monuments, museus i jaciments fins a passejades per l’entorn natural, incloent activitats artístiques, actes culturals i inclús degustacions.
A més, aquesta és la tercera edició en què es duu a terme el projecte FeMAP Social, un programa que té com a objectiu apropar la música antiga als col·lectius en risc d’exclusió o amb problemes de mobilitat. Per tal de fer-ho possible, un quartet de corda format per alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus i de les escoles de música de Berga, Puigcerdà i la Seu d’Urgell van visitar diversos tallers, residències i equipaments d’atenció a persones amb diversitat funcional, del col·lectiu de gent gran i de salut mental, per fer concerts i tallers.