Pànxing Berguedà

16, maig del 2025

16, maig del 2025

Entrevistes – Berguedà

Albert Rumbo Soler, autor del llibre Històries de la Patum, publicat per L’editorial Gavarres

Berguedà
Foto-Albert-Rumbo
Albert Rumbo Soler (Berga, 1971) és llicenciat en Història i postgrau en Gestió i Animació de la Cultura Popular. Tècnic superior de cultura i patrimoni de la Diputació de Barcelona, treballa d’arxiver itinerant en 32 arxius municipals del Bages i del Berguedà. Ponent en col·loquis i jornades nacionals i internacionals sobre festes i tradicions, ha publicat nombrosos articles i una vintena de llibres sobre cultura popular. Fou gerent del Patronat Municipal de la Patum i coordinador i redactor de la candidatura de la Patum a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. El que li plau més, però, és haver estat geganter de la Patum, de manera que combina la Patum dels carrers i la Patum dels papers.

Després de recollir els orígens i la història de la Patum, ara s’endinsa a la festa des de la mirada dels seus protagonistes. Per què aquest canvi?

De fet no és un canvi. Des que fa més de 30 anys vaig començar a recercar sobre La Patum, les vivències dels seus protagonistes m’han interessat sempre i les he anat recollint des de bon principi. El tema estava en com plasmar-ho, ja que moltes d’aquestes vivències, bàsicament anecdotari popular, no tenien lloc en segons quin format de llibre amb un caràcter més històric. Fa temps que tenia previst de treure-les, de donar-les a conèixer d’alguna forma per tal que no es perdessin, i fins i tot en tenia algunes de mig redactades. Quan vaig rebre la proposta de l’editorial Gavarres vaig decidir de posar-m’hi de forma definitiva.

La Patum és una suma de vivències i en definitiva, d’històries. Què hi trobem al llibre i com es recullen tantes vivències? Ha estat difícil triar?

Si, dels tres elements per mi imprescindibles per poder fer La Patum (marc natural, comparses i patumaires), el més imprescindible són els protagonistes de la festa; els que la fan; ja sigui portant una comparsa, tocant amb una formació musical, des de l’ajuntament, com a administradors o simplement saltant a la Plaça. Sense ells, La Patum no existira. Les petites històries de tots i cadascun d’aquests personatges acaben conformant la gran història i el propi mite patumaire.

Al llibre hi trobem una mica de tot; des d’històries transcendents per a la nostra festa fins a petites anècdotes. El comú denominador de totes elles és un cert toc d’humor. S’han buscat històries que tinguessin una mica de gràcia; i també s’ha procurat que hi sortissin totes les comparses. El llibre s’ha estructurat en 10 capítols temàticament molt diferents per tal d’intentar donar una visió àmplia de tot plegat i tenia una visió de la festa des d’òptiques diverses.

Les vivències es recullen a través de la documentació, de la premsa… però sobretot parlant amb patumaires, amb la gent que les ha protagonitzat. I si que ha estat difícil de triar, perquè n’hi ha un gavadal. Com a mínim podríem haver fet dos volums!

I les vivències i històries també són canviants. Com ha evolucionat la visió dels que protagonitzen la festa amb el pas dels anys?

Jo crec que la visió dels protagonistes ha canviat poc; són gent que fan Patum (repeteixo que des d’àmbits molt diferents) i que viuen per fer Patum. I això passa en ple segle XXI i passava durant la República i durant les Carlinades, i al segle XVIII… El què ha canviat és el món, la societat i amb ells La Patum, adaptant-se als temps que li toca viure, però els patumaires només fem allò que millor sabem fer: La Patum, la única cosa que n’assegura la seva perpetuació.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Municipis Berguedà

[pagelist post_type="bergueda" depth="1" exclude="1721,1723,1725,1727,1729,1731,1733" sort_column="post_name" ]
Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp