L’origen exacte de la festa de Sant Sebastià és incert, però es situa en aquest període d’epidèmies en què poble d’Olvan es va encomanar al Sant perquè alliberés el poble de la pesta. En agraïment, els veïns d’Olvan van prometre oferir un àpat als pobres cada 20 de gener.
Fins l’any 1945, el dinar era un autèntic àpat pels pobres, és a dir, només es donava dinar als pobres, un cop el capellà havia beneït els aliments.
Tot i que els plats servits han anat variant segons el moment (porc, fesols o una escudella als inicis, farinetes durant la postguerra o paella d’arròs, botifarres, taronges pa i vi darrerament), l’esperit de la festa s’ha mantingut intacte.
El finançament de la festa i l’elaboració del menjar ha anat a càrrec del veïnat organitzat des dels seus inicis ja sigui amb la preparació dels aliments a les cases benestants del poble, l’organització de la preparació dels plats per barris o la compra i elaboració col·lectiva del menjar.
La festa, que no es va aturar durant la pandèmia, segueix tenint com a acte central el vot de poble. Els aliments utilitzats es compren amb les donacions econòmiques que fan particulars i empreses del municipi, a banda de donacions d’aliments de comerços del poble i rodalies. L’acapte, la neteja del peix, la cocció dels aliments i el repartiment d’aquests es segueix duent a terme gràcies l’organització veïnal amb el suport de l’Ajuntament d’Olvan.
Ajuntament d’Olvan