Pànxing Berguedà

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Cultura – Berguedà

Avià reinventa la celebració del Segar i el Batre

Berguedà
Avià centrarà la celebració del Segar i el Batre d’enguany en la transmissió de coneixements i en la formació de nous segadors i segadores que puguin ajudar a preservar el futur de la festa. La comissió del Segar i el Batre i l’Ajuntament d’Avià han decidit recuperar la tradicional festa aquest proper 11 de juliol després de la suspensió de l’edició de 2020 per culpa de la covid-19.

Enguany, la festa es reinventa per tal de complir amb les normes de seguretat de la covid-19 i, al mateix temps, aprofita la situació per aconseguir-ne un benefici futur. A causa de la pandèmia, s’ha hagut de repensar la celebració i, per tal de mantenir la tradició del Segar i el Batre sense la necessitat d’organitzar una festa multitudinària, durant la setmana que duri es realitzaran tallers de segar destinats a les persones del municipi.

L’objectiu d’aquests tallers destinats a avianesos i avianeses de totes les edats, en especial als més joves, que no sàpiguen segar és que en el futur la festa no es perdi, ja que la por de que no hi hagi relleu és sempre present entre segadors, mestresses i col·laboradors.

Els tallers estan destinats a avianesos i avianeses de totes les edats

Els tallers es realitzaran el 5, 7 i 9 de juliol i l’Ajuntament d’Avià informarà dels mateixos pel fet que es necessitarà una inscripció prèvia per a participar-hi. Durant les sessions, els segadors ensenyaran la tècnica del Segar i el Batre a qualsevol persona d’Avià amb ganes d’aprendre.

Activitats

Tota aquesta tasca de divulgació servirà perquè el diumenge 11 de juliol, el dia de la celebració del Segar i el Batre 2021, es realitzi una demostració a l’esplanada de Santa Maria d’Avià. En aquesta posada en pràctica hi participaran els segadors i els aprenents.

A les 9.00 h del matí es realitzarà la missa tradicional a l’església de Sant Maria i seguidament es realitzarà la demostració de l’aprenentatge.

La demostració serà oberta al públic, però a diferència de la celebració tradicional, no hi haurà fira, ni animals, ni paller. Només les persones segant al camp. La comissió del Segar i el Batre ha considerat que on s’aglomerava més la gent era en aquests llocs, i en canvi el camp és un espai gran, on es podrà mantenir la distància de seguretat.

Segar i Batre. La demostració serà oberta al públic
La demostració serà oberta al públic

Un cop acabada la demostració, a les 12.00 h es ballarà la dansa del Segar i el Batre i s’entregarà un vermut individualitzat a les persones que hi hagin participat.

Sara Subirana, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Avià, ha explicat que “no va costar gens” prendre aquesta decisió. “La idea que tenia l’Ajuntament i la que tenia la comissió era la mateixa. No hi ha gent jove que sàpiga segar i les persones que en saben cop són més grans. La covid-19 ha estat l’excusa perfecta per fer un acte més reduït que se centri en la transmissió i en formar nous segadors avianesos”, explica la regidora.

Subirana afirma que la pandèmia ha obligat a repensar moltes celebracions tradicionals on la presència de públic és massiva i per aquest motiu la decisió d’enguany és doblement satisfactòria. “Tenim la voluntat de no deixar perdre una festa històrica tan important per Avià i per Catalunya. Nosaltres demostrem que volem mantenir la celebració en el temps i ens agafem als imprevistos de la pandèmia per convertir-los en oportunitats per ensenyar als joves la tècnica i que aquests es puguin implicar en el present i el futur del segar i el batre d’Avià”, acaba la regidora.

El Segar i el Batre

Cada segon diumenge de juliol una colla de segadors d’Avià celebra una festa que té per objectiu retre homenatge a la figura del pagès tot rememorant el quefer tradicional de les feines al camp.

La Festa del Segar i el Batre d’Avià se celebra a l’esplanada que hi ha a prop de Santa Maria d’Avià, una església romànica del segle XII situada a 1 km del nucli urbà. Organitzada per la Colla de Segadors, en col·laboració amb l’Ateneu i l’Ajuntament d’Avià.

La festa va néixer l’any 1989 per iniciativa d’un pèrit agrícola neorural. Al principi, la festa durava tres dies (el primer es feia la sega, el segon el garbejat i el tercer el batre), però aquesta estructura tant allargada va fer que es deslluís l’assistència a molts dels actes, així que en l’actualitat només dura un dia.

La festa se celebra durant el període natural de realització de les tasques del segar i el batre, que va des de Sant Joan fins a finals de juliol. D’alguna manera, aquesta celebració ha substituït d’una forma renovada les antigues festes pageses que tenien lloc de forma espontània a les cases particulars una vegada s’havia acabat el procés del batre i que constituïen una veritable expressió de joia per haver finalitzat la collita.

Ajuntament d'Avià logo

Font: Ajuntament d’Avià

Si t’ha agradat llegir la notícia Avià reinventa la celebració del Segar i el Batre, també et pot interessar llegir Dos anys seguits sense Patum.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.