Pànxing Berguedà

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Cultura – Berguedà

Dos anys seguits sense Patum

Berguedà
La pandèmia ha obligat a tornar a suspendre la festa més important de l'any a la ciutat

La pandèmia ha tornat a suspendre la Patum i això, a Berga, es viu “amb resignació” perquè suposa perdre la setmana més important de l’any. És el cas de la dolceria Pujol, situada a tocar de l’epicentre de la festa: la plaça de Sant Pere. “A nivell de feina serà com un cap de setmana, o un pont. Res més”, lamenta el seu responsable, Albert Dorna. Els sectors més afectats per la covid-19 són ara els qui patiran les conseqüències de no fer Patum. Per això, des de Berga Comercial, reclamen “un pla de xoc” que els ajudi a superar la crisi.

Situat en un dels espais més emblemàtics de Patum, la Barana és un bar típic de la festa. “Sempre està a petar, és un espai que viu la Patum tot el dia”, explica un dels seus responsables, Dani Perona, qui relata la seva experiència com a client perquè, com a responsable, encara no ha pogut viure cap Patum. Es dóna el cas que ell i un grup de berguedans van reobrir el bar el gener del 2020, només uns mesos abans de l’esclat de la pandèmia. “Tenim ganes de viure una Patum, però aquest any encara no podrà ser”, lamenta.

Pla general de la plaça de Sant Pere de Berga, epicentre de Patum
Pla general de la plaça de Sant Pere de Berga

Tenint en compte l’experiència de l’any passat que, malgrat la pandèmia, van viure un increment de la feina respecte d’una setmana normal, aquest any han decidit omplir neveres i fer comandes “sense saber gaire com anirà”. En canvi, a la dolceria Pujol no han incrementat personal i preveuen que, a nivell de feina, no serà gaire diferent d’un cap de setmana normal.

Viure de Patum tot l’any

La Dolors Fígols, responsable de l’única botiga de records de Patum, només obre la setmana de la festa perquè, segons explica, la resta de l’any no li surt a compte. “Ho hem provat, però no ens ensortim”, assegura. De cara a aquests dies, tot i que no hi haurà Patum, té previst obrir algunes hores al dia. Fígols lamenta que la gent només pensi en Patum una setmana l’any i, a parer seu, l’administració aposta “poc” per revertir aquesta situació i permetre que la ciutat visqui de la festa tot l’any. “És la festa de cultura popular per excel·lència i no ho sembla”, es queixa.

Per altra banda, l’Ajuntament està treballant en fórmules per a viure de la Patum durant la resta de l’any.

Un pla de xoc per reactivar els sectors més afectats

Per als establiments que viuen de la Patum, que no es realitzi significa perdre la setmana més important de l’any. Per aquest motiu, des de l’associació Berga Comercial, el seu president, Xavi Orcajo, reclama a l’Ajuntament “un pla de xoc” que permeti reactivar l’economia dels comerços més afectats. “Està clar que no fer Patum fa que l’Ajuntament s’estalviï diners. Creiem que aquests diners s’haurien d’haver dedicat a un pla de xoc, però no ha estat així, i s’han hagut de destinar a altres àrees afectades per una mala gestió de l’Ajuntament”, lamenta. Per Orcajo, les ajudes que s’han donat són “insuficients” i s’hauria d’haver actuat “de manera quirúrgica”.

Dolors Fígols atenent uns clients a la botiga de records de Patum
Dolors Fígols atenent uns clients a la botiga de records

Des de l’Ajuntament però, descarten cap pla de xoc especial. “No tenim capacitat econòmica”, lamenta la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, que es queixa que la festa està infradotada econòmicament. “Una festa com la Patum, que és una festa de referència als Països Catalans, hauria de tenir una subvenció pròpia. Està molt bé tenir el títol, però si no hi ha una injecció econòmica per part del Govern es pot fer poca cosa”, explica.

Font: ACN

Si t’ha agradat llegir la notícia Dos anys seguits sense Patum, també et pot interessar llegir Escape room Gaudi i Actes de la Cinquagesma de La Pobla de Lillet 2021.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.