Pànxing Berguedà

21, juny del 2024

Search
Close this search box.

21, juny del 2024

Cultura – Berguedà

Berga exhibeix La Patum al Convent de Sant Francesc

Berguedà
Berga exhibeix La Patum al Convent de Sant Francesc

Accedir a la sala principal d’exposició del Convent de Sant Francesc és obrir la porta a totes les mirades i sentiments que desperta La Patum. És experimentar el que transmet la comparseria. És conèixer la història de peces centenàries que han desafiat el pas del temps. És percebre la textura, la tonalitat i la riquesa del vestuari que només hem vist a través de vídeos o fotos antigues.

Berga exhibeix La Patum al Convent de Sant Francesc per gaudir-la des d’una perspectiva nova, propera i real. La mostra impulsada per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Patronat de La Patum ha estat creada pels dissenyadors Salvador Vinyes i Sílvia Massana. Es preveu que l’exposició es mantingui al convent franciscà fins al gener de 2021.

 

Una oportunitat per crear una exposició ambiciosa

La pandèmia de la Covid-19 va comportar la suspensió de La Patum de 2020, però ha suposat una oportunitat per crear una exposició pensada inicialment per fer-se al Museu Comarcal de Berga durant els dies de celebració de la festa.

La suspensió de La Patum va transformar el projecte en una exposició de gran format ubicada en un espai que reuneix les característiques adients per acollir totes les peces de la mostra. D’aquesta manera, el Convent de Sant Francesc reprendrà l’activitat cultural que va quedar aturada a causa de la Covid-19. El regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sánchez, ha explicat que aquesta exposició pretén “dignificar la festa en un espai més ampli, visual i accessible perquè les comparses llueixin més”.

Sánchez ha afirmat que “La Patum és la festa més important de la cultura popular dels Països Catalans i volem que sigui un homenatge a tots els patumaires d’ara i de sempre”.

 

Canvi de paradigma per mostrar la festa  

‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ també suposa un canvi de paradigma en la manera de mostrar la festa al públic visitant. La comparseria exposada a la Casa de La Patum només es podia veure a través d’un vidre, de manera que no es percebia el volum ni l’envergadura de les peces més grans com per exemple els Gegants. En canvi, l’exposició ens permetrà veure les comparses en viu i a prop, com els dies de Patum a la plaça. A més a més podrem gaudir d’altres elements de vestuari antic, textos, vídeos i so relacionats amb la festa berguedana.

Una exposició per dinamitzar la ciutat

El projecte va més enllà de l’exposició i pretén convertir-se en un producte patrimonial i turístic per dinamitzar l’espai, l’entorn i el comerç local. La mostra és el punt de partida que permetrà a les persones endinsar-se en la celebració i descobrir els espais on es desenvolupa. Això es complementarà amb una sèrie de tallers divulgatius per a tots els públics i l’elaboració de productes patumaires que es programaran durant els mesos que venen. El president de Bergacomercial, Xavier Orcajo, ha destacat que “l’exposició ha de ser un eix vertebrador per a la dinamització global de la ciutat i de la comarca. Ha de tenir un retorn econòmic per a l’Ajuntament, però sobretot per a tots els sectors econòmics de la ciutat”.

Recorrent els espais de La Patum

‘Espais de Patum’ és una visita guiada pensada perquè els visitants coneguin els espais que formen part de La Patum. La plaça de Sant Joan, on s’inicien els tirabols de les passades del vespre. El carrer de la Ciutat, artèria principal del centre històric que connecta amb la plaça de Sant Pere. La plaça de la Ribera, on es vesteixen els Plens abans de convertir la plaça de Sant Pere en un infern de foc. ‘Espais de Patum’ també és una visita per fer memòria històrica i repassar alguns dels personatges patumaires que han configurat la festa al llarg dels anys.

 

Preus i horaris de l’exposició i les visites guiades

L’exposició ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ estarà oberta de dimecres a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20:30 h. Per accedir-hi es faran grups de 20 persones per garantir les mesures de seguretat per la Covid-19. L’entrada tindrà un preu de 5 €, però els menors de dotze anys podran accedir-hi gratuïtament. A més, els establiments associats a l’entitat Bergacomercial disposaran de 10.000 d’entrades 2×1 que repartiran entre la clientela dels comerços i el càmping. Les visites guiades tindran un preu de 2 €. Es faran tots els dissabtes dels mesos de juliol, agost i setembre, a les 7 de la tarda, i caldrà fer reserva prèvia per telèfon (93 821 13 84). La primera visita es farà el 18 de juliol i el punt de trobada serà el Convent de Sant Francesc.

L’exposició en xifres

La mostra compta amb 124 elements de la comparseria patumaire, una quinzena de peces de vestuari, tres peces audiovisuals i una desena de textos. L’exposició té un pressupost de 15.000 € finançats per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga.

Si t’ha agradat llegir l’article Berga exhibeix La Patum al Convent de Sant Francesc, et pot interessar llegir Noves activitats al monestir de Sant Llorenç

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.