Pànxing Berguedà

6, desembre del 2023

6, desembre del 2023

Cultura – Berguedà

Berga homenatja a Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera

Berguedà
Cartell-15e-Aniversari-Patum-P-atrimoni

Font: Ajuntament de Berga


En les darreres setmanes, s’ha realitzat la gravació d’una nova edició de l’audiovisual ‘Vides de Patum’, un projecte que recull el testimoni de persones que han estat vinculades a La Patum

El 25 de novembre es compliran 15 anys de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La decisió es va donar a conèixer a París quan un jurat internacional va anunciar la llista de formes d’expressió cultural que havien rebut aquest reconeixement. Entre elles hi figurava La Patum de Berga. Per celebrar l’efemèride, l’Ajuntament de Berga homenatja a Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera, en col·laboració amb el Patronat de La Patum. Enguany, l’acte es realitzarà sense públic com a mesura preventiva per la situació de pandèmia. L’esdeveniment comptarà amb les persones homenatjades i es realitzarà el dijous, 26 de novembre, a l’Ajuntament de Berga.

Vivències i records patumaires

En les darreres setmanes, s’ha realitzat la gravació d’una nova edició de l’audiovisual ‘Vides de Patum’, a càrrec de Produccions MC. Es tracta d’un projecte que recull el testimoni de persones que han estat vinculades a La Patum. Així, té per objectiu deixar constància de l’evolució de la festa a través dels seus records i experiències.

En aquesta ocasió, l’audiovisual comptarà amb tres protagonistes que compartiran el seu coneixement sobre La Patum. En concret, Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera se sumaran al llistat de protagonistes del projecte integrat per Adelina i Rosa Maria Camprubí, Jordi Camps, Gregori Capdevila ‘Mixu’, Josep Carreras, Isabel Cardona, Josep Freixa Nyaco, Angelina Vilella i Josep Collado. Les peces audiovisuals dels protagonistes d’enguany es publicaran a les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga. També en faran difusió els canals de La Patum i Àgora Cultural durant la setmana del 23 al 29 de novembre. A més, els vídeos també s’emetran per Televisió del Berguedà, el 25 de novembre.

 

Nissaga patumaire

Lola Creu Aspachs és descendent de la nissaga dels Xamberg, la família que havia portat i tocat el Tabal des del 1826, com a mínim. En l’entrevista, Lola Creu repassa algunes anècdotes com per exemple el sistema que s’utilitzava per assecar els vestits dels gegants quan es mullaven per la pluja. També explica per què el tabaler realitza una parada concreta al capdamunt de la vila durant el passacarrer. També comenta perquè havia d’anar acompanyada dels seus cosins per participar a La Patum.

Expert saltador de Plens

Josep Cuberas és una persona vinculada a la vida festiva de la ciutat, ja que presideix la Junta Conservadora d’Els Elois i també és patumaire. Josep Cuberas va iniciar-se a La Patum de la mà del seu avi, que va ser un dels impulsors de la creació de La Patum Infantil juntament amb en Joan Rafart. Cuberas va formar part de diverses comparses de La Patum Infantil com per exemple els Turcs i Cavallets, els Nans Nous o l’Àliga. Cuberas va fer el seu primer salt de Plens quan era adolescent i des d’aleshores n’ha fet un total de 200. En la peça audiovisual, Cuberas realitza algunes recomanacions a l’hora de fer un salt de Plens. Tanmateix, repassa els canvis que hi ha hagut en la festa i reflexiona sobre el futur de La Patum.

Investigador de la història berguedana

Josep Noguera és historiador i s’ha dedicat a investigar la història de Berga durant els segles XIX i XX. Les referències que trobava sobre La Patum li van permetre establir algunes hipòtesis sobre la festa berguedana. En l’audiovisual, Noguera fa referència a Manuel Pla i Farriols, nomenat tinent d’alcalde l’any 1885, com a persona que va iniciar la potenciació de La Patum. L’historiador també parla sobre la introducció de noves músiques. Fa esment del declivi de la processó de Corpus, la mitificació de la festa o la influència de La Patum en altres manifestacions de la cultura popular.

Exposició de La Patum

La celebració del 15è aniversari de la proclamació de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat culminarà amb l’aplicació de la gratuïtat a l’exposició de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc. El consistori berguedà va decidir que l’accés a la mostra fos lliure durant els tres últims caps de setmana de novembre. És així per fomentar la visita dels veïns i veïnes de la ciutat, a causa de les restriccions de la Covid-19 i també amb motiu de l’aniversari patumaire. L’exposició permet contemplar els elements de la comparseria de prop i també es poden veure diverses peces de vestuari antic, fotografies, textos i audiovisuals. La mostra es pot visitar de divendres a diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20:30 h.

Si t’ha agradat llegir la notícia Berga homenatja a Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera, també et pot interessar el contingut de la revista Pànxing Berguedà, Bages i Solsonès.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.