Pànxing Berguedà

30, maig del 2024

Search
Close this search box.

30, maig del 2024

Cultura – Berguedà

Descobrim el nostre Patrimoni El Museu d’Art del Bolet

Berguedà
museudelbolet-montmajor-11-e1546601000398
El naixement del Museu d’Art del Bolet de Montmajor es produeix l’any 2003, motiu pel qual la seva història resulta molt curta. Malgrat tot, però, val la pena fer esment de la tradició boletaire al mateix municipi de Montmajor en concret i a la resta de la comarca del Berguedà en general per tal de poder entendre el perquè d’aquest equipament cultural.

El Museu d’Art del Bolet està a punt!

El passat mes de març de 2021 finalitzaren les obres de la segona planta del Museu d’Art del Bolet de Montmajor. El projecte “Adequació de la segona planta del Museu d’Art del Bolet per a activitats de divulgació del Món del Bolet” pretén promocionar l’equipament a nivell educatiu, cultural i social.

Les obres serviran per potenciar aquest recurs turístic i cultural dotant-lo amb un major espai que permetrà ampliar l’oferta didàctica i divulgativa. Els treballs han comprès la instal·lació d’un ascensor que comunica les dues plantes de l’edifici i l’adequació interior de tota una planta de 110 m2 de superfície construïda. A part d’assegurar els requeriments de seguretat estructural, s’ha millorat en l’estalvi energètic i de salubritat així com les condicions d’accessibilitat.

Les obres -gestionades pel Consell Comarcal del Berguedà– han estat finançades en part pel Projecte PO FEDER 2014-2020 “Impuls dels recursos patrimonials al voltant de la Via Blava del Berguedà”, i cofinançades pel Pla de Foment Territorial de Turisme i l’Ajuntament de Montmajor. Foren adjudicades a “Gestió d’Obres i Serveis Sostenibles, S.L.” (GEOSS), de Cardona i els treballs començaren a finals de novembre de 2020. A més, gràcies a la convocatòria de subvencions per a finançar actuacions de reforma, millora i manteniment d’equipaments culturals locals de la Diputació de Barcelona, es preveu millorar la climatització i els equipaments audiovisuals del Museu.

Museu d’Art del Bolet

Inauguració

El proper dissabte 22 de maig es farà l’esperada inauguració. La celebració començarà a les 11h del matí amb un acte inaugural i comptarà amb els parlaments de l’alcaldessa de Montmajor, Maria del Mar Monell, i el President del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara. Seguidament, a les 11.30h, hi haurà el tret de sortida per a les portes obertes al Museu i, la Plaça del Mercat de Montmajor viurà un vermut musical amenitzat per la Laura Luceño i amb la participació del restaurant Els Roures.

Just una setmana després, el 29 de maig, l’equipament acollirà les XII Jornades Micològiques i Botàniques de Montmajor. A les 10 h del matí, hi haurà la trobada al Museu d’Art del Bolet per lliurar les espècies de bolets recollides, tant pels veïns de Montmajor com pels socis de la Societat Catalana de Micologia. A les 12 h, s’inaugurarà l’exposició de Bolets a la nova sala del Museu. I, a les 18 h, al Local del Comú, tindrà lloc la conferència a càrrec del soci de la Societat Catalana de Micologia, el Sr. Lluc Escanez i Monferrer, sobre el tema “La toxicitat de les plantes”, amb un torn obert de preguntes en acabar.

Val a dir que el Museu d’Art del Bolet de Montmajor ha acollit diverses presentacions de la campanya “Cuina del Bolet del Berguedà” organitzada per l’Agència del Desenvolupament del Berguedà. Es tracta d’una iniciativa cada vegada més consolidada a la comarca orientada a promoure turísticament el Berguedà. La campanya inclou l’activitat cultural de poder visitar el Museu d’Art del Bolet de Montmajor així com mercats de bolets, festes i fires dedicades al bolet.

Recordem també que el Museu d’Art del Bolet va ser inaugurat el 18 d’octubre de 2003 i compta amb una col·lecció de més de 500 figures de bolets de ceràmica. La donació de les múltiples creacions de l’artista, la ceramista Josefina Vilajosana de can Gener de Tòlics de Gargallà, és un honor per Montmajor. De fet, és un projecte pioner i únic a nivell de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, i molt probablement arreu d’Europa. En aquest sentit, el Museu de Montmajor té un valor comarcal, tant a nivell turístic com cultural, important.

Museu d’Art del Bolet

El repte de dinamitzar l’equipament, divulgar-lo i vetllar per a que rebi el merescut reconeixement, està viu. Recordem que el Museu s’obre de forma permanent els caps de setmana (dissabtes i diumenges de 10h a 13h) i entre setmana es realitzen visites amb concertació prèvia. T’animem a visitar-lo i a collir els bolets amb la mirada!

HORARI
Dissabtes, diumenges i festius de 10 h a 13 h
Tel. 649 788 483
www.museudelbolet.cat

Si t’ha agradat llegir la notícia Descobrim el nostre Patrimoni El Museu d’Art del Bolet, també et pot interessar llegir Dia Internacional dels Museus.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.