Pànxing Berguedà

28, maig del 2024

Search
Close this search box.

28, maig del 2024

Cultura – Berguedà

El temps que ens ha tocat viure: Eleccions municipals Berga 2019

Berguedà
1e76e75572fa4426886b0c30196b7bf1.jpg

El 26 de maig tenim una nova cita a les urnes. Aquesta vegada per decidir qui volem que guiï la ciutat durant els pròxims 4 anys. La importància i repercussió d’aquestes eleccions és doncs indiscutible. És per això que el Russi, un dels nostres col·laboradors, aquesta vegada ha guardat les xiruques i les ha canviat per un espai tranquil on conversar amb els candidats a aquestes municipals. Hi ha dedicat moltes hores, hi ha parlat de molts temes i és per això que us convidem a seguir-los tots a través de la nostra web. Aquí en teniu un bon extracte, amb alguns dels temes que els mateixos berguedans han demanat al Russi que traslladés als candidats…

PSC – Abel García

Perquè hem de votar al seu partit, i no a un altre?

Perquè puc aportar objectivitat a l'hora de prendre decisions. Tinc una visió amb criteri de la ciutat de Berga, fruit dels anys que porto en política a la comarca, i especialment aquests últims quatre anys com a conseller del Consell Comarcal, treballant en àrees importants. Conec com funciona l'administració (Diputació, Generalitat i ajuntaments). I us puc dir que realment em sento preparat i encoratjat, per posar els pilars que necessita Berga per ser una autèntica capital de comarca, i una capital de centralitat a Catalunya, pel lloc que ocupa, al costat d'un eix important com és l'E9, per on passa moltíssima gent. I realment, o fem alguna cosa durant aquests quatre anys vinents, i ens posicionem, o correm el perill que Berga es quedi en l'oblit de molta gent. Hem de generar oportunitats de futur pels joves, i qualitat de vida pels no tan joves que tenen el seu projecte de vida aquí. Per tant, signo un compromís amb la ciutadania de retornar-vos una ciutat, preparada, activa i amb oportunitats de futur.

ERC – Ramon Camps

Perquè hem de votar al seu partit, i no a un altre?

Per responsabilitat, perquè entenem que hi ha molta feina a fer, i moltes decisions que són difícils, però que s'han de prendre pel bé de Berga. També pel concepte de participació i transparència que tenim. Nosaltres entenem que el poble som tots, i que hem de parlar amb tothom. Nosaltres tenim l'obligació d'entendre’ns amb tots els regidors que hi ha, per poder portar a terme els projectes que vol la gent de Berga. Nosaltres som capaços de liderar tots aquests projectes, hi ha moltes coses a fer; desencallar el Barri Vell i l'estació d'autobusos, i fer que el manteniment dels carrers sigui el que toca. Cal fer avançar la ciutat i, si no ho fas, parlant amb tothom és impossible. S'ha de parlar amb els empresaris, amb les escoles, amb les entitats, s'ha de parlar amb tothom, no només amb els teus. I nosaltres tenim aquesta visió general, nosaltres podem parlar amb tots els regidors i, a més a més, volem construir Berga conjuntament amb tots vosaltres, i per tant, intentarem que les vostres idees i els vostres projectes ens arribin, demanarem, preguntarem, buscarem, per així poder-vos ajudar. Serem com un engranatge. L'Ajuntament el que ha de fer és moure tota la ciutat, ajudar que tothom pugui fer els projectes que vol fer, i això només ho pot fer algú que pugui parlar amb tothom, algú que cregui en el futur d'aquesta ciutat i que no es tanqui tan sols en les seves idees.

JUNTS PER BERGA – Jordi Sabata

Perquè hem de votar al seu partit, i no a un altre?

Perquè Berga necessita un millor futur, perquè hem de situar Berga dins del primer cercle de qualitat de la xarxa de ciutats del país, i ho hem de fer junts, en equip, per això nosaltres ens hem presentat amb aquesta denominació de “Junts per Berga”. I per aconseguir-ho hi hem de treballar tant des del govern, com des de les associacions i els empresaris; però sobretot des dels ciutadans. I hem de començar ja a construir aquests projectes que no hem fet fins ara, i ho hem de fer amb paciència, però de manera impacient, perquè sinó, no ho farem en cap moment, i ho hem de fer amb urgència ja. I com que nosaltres creiem que tothom és Berga, i Berga ha de ser el que la gent vulgui, ho hem de fer conjuntament, sumant. Ho hem de fer decidits i amb urgència, per aquest motiu és important que comencem a treballar junts, per poder tenir aquest projecte de futur, de ciutat de futur. En el nostre programa plantegem accions a curt i a llarg termini, i és aquí on s'han de situar els debats. Les de curt termini, farem tot el necessari per tirar-les endavant ja, i les de llarg termini les hem de consensuar amb tots, perquè tinguem aquesta ciutat de qualitat de futur i d'oportunitats que creiem que ha de ser Berga.

DECIDIM BERGA: Daniel Fàbregas

Perquè hem de votar al seu partit, i no a un altre?

Perquè som els únics que podem garantir que ens hi deixarem la pell per arribar a consensos duradors amb tots els partits polítics en benefici de Berga. I garantirem que s'ha acabat aquesta història del perquè no són del meu color, ja no m'agrada, ho paro,ho freno o hi poso pals a les rodes. No!, anem a grans consensos de ciutat, duradors en el temps, amb un únic objectiu, el benefici de Berga. I si no hi podem arribar, en els grans temes per la ciutat, pensem que s'ha de fer una consulta ciutadana, no ens ha de fer por preguntar als ciutadans. Som servidors públics. La gent vol participar. Farem dues consultes als ciutadans a l'any, mínim.El 90 per cent de les coses que s'han de fer per Berga segur que tots hi estem d'acord, la diferència, està en el com.Nosaltres considerem que amb sis regidors no es pot portar un ajuntament, ha d'haver-hi regidors de tots els partits polítics, ha d'haver-hi una corresponsabilitat de tots. Deixem-nos estar de baralles polítiques esterils, que no ens porten enlloc, perquè portem vuit anys amb la mateixa història.Nosaltres volem un Front Republicà a l'Ajuntament, perquè si un dia ens tornen a aplicar el 155, l'única garantia d'una República seran els ajuntaments i això ho tenim claríssim. No tenim línies vermelles, l'única és el Front Republicà.Per nosaltres són molt important els barris, i el districte de la Valldan. Aquests han de tenir un contacte permanent amb l'ajuntament. En determinades qüestions haurien de ser ells mateixos, qui les decidissin, com i de quina manera les volen fer. És molt important reunir-se periòdicament amb les associacions de veïns dels barris, no un cop cada quatre anys (punt cinc dels acords del Serret). Pel que fa a la Valldan, és un districte, hi ha de poder exercir com a tal.

PP – Joan Antoni López Noguera

Perquè hem de votar al seu partit, i no a un altre?

Per provar una recepta molt diferent de la que ja han provat la gent de Berga els últims anys. Tinc l'experiència d'haver sigut regidor des del 2011 a 2015, i la gent sap que vaig treballar per Berga. Que provin amb algú que estigui centrat amb Berga. Tinc evidentment la meva ideologia, a la qual no penso renunciar, però sí que tinc ganes de seure a treballar per Berga. Em deien, quan vaig entrar com a regidor, que seia l’últim, però això no és un impediment per poder fer coses. Hem tingut govern de 12 o 13 regidors del mateix color que no han sabut solucionar molts problemes. A mi, el que em sap greu, és que hi ha problemes que ja en parlàvem el 2007, i 12 anys després continuïn sent els mateixos. Que provin una opció diferent, una opció que no pensi en banderes, que pensi en la nostra ciutat, que pensi en el futur. Que recordin que quan jo vaig ser regidor, tot i sent sol, vaig impulsar una campanya per netejar les cagarades de gossos al carrer, i a Queralt també vam fer una inversió, i això sent un sol regidor, i l’últim de l'oposició. Perquè quan es tracta d'un bé per Berga, ens hem de poder posar tots els grups d'acord. Les ideologies són importants, però quan estàs parlant del dia a dia de Berga, tots hem d'esforçar-nos pel bé de Berga. M'heu de votar per començar a treballar per Berga d'una vegada per totes. 

BERGA EN COMÚ – Joan Torres

Perquè hem de votar al seu partit, i no a un altre?

Crec que he demostrat, en aquests 4 anys que he estat regidor, que sóc una persona capaç i compromesa, que tinc idea de com governar Berga i com portar-la. Que qui no estigui segur del seu vot, que aposti per nosaltres, que si podem ser decisius, complirem amb el nostre programa, i si no ho fem, com a mínim amb aquelles prioritats que ens hem plantejat per millorar Berga i el benestar dels seus ciutadans, que no ens tornin a votar.

CUP BERGA – Montse Venturós

Per què hem de votar el seu partit, i no un altre?

Perquè la CUP ha treballatmoltaquests 4 anys, perquèconfio que el projecte de la CUP podrà acabar de sanejaraquestAjuntament, i garantir un seguit de serveis que han de ser públics, i el retorn també, de serveis que estanexternalitzats, que avui porten empresesprivades, i que han de retornar a mans del poble. Perquè hi ha hagut una tasca ingent, per poder posar en ordrel'Ajuntament de Berga, i ara ens toca també poder gaudird'una etapa en la queelsnostresprojectes es puguinveureimplementats, i que no siguinprojectesheretatsd'altresequips, que nosaltreshemhagut de treballar per garantir que la institució no s'enfonsés del tot. L'any 2021 finalitzentotselscrèdits que té l'Ajuntament, enguanyestempagant 2,5 milionsd'euros a banc i caixes, voldir que el 2021 tindrem 2,5 milions nets per Berga. Sónmolts calés i es podranfermoltesactuacions. Moltagentdiu que la ciutat no estàbévisualment, però també éscert que hemhagut de sanejar la institució, cosa que ens ha impeditdesenvoluparelsprojectes que haguéssimvolgut. En aquests 4 anys, hemreduït el deute en 10 milionsd'euros. Sí que éscert que hemdesenvolupatmoltsdelsnostresprojectes, però no hempogutdesenvolupar la gran quantitat que teníem, i que enshauriaagradathaverpogutdesenvolupar, per aixòensagradaria poder revalidar aquestgovernper 4anysmés i desprésd'aquests 4 anysmés, si usplau, que Berga valori si amb 8 anys de CUP, s'haarreglat o no la ciutat.

CIUTADANS – Juan José Olaya

Em va costar molt localitzar a aquest candidat. Finalment, vaig poder contactar personalment amb ell per telèfon, viu al Pont de Vilomara, i em va dir que si algun dia pujava per Berga, ja m'ho diria, i faríem l'entrevista. No en vaig tornar a saber res més. Segons el que vaig poder llegir al Regió 7, la llista, pel que se sabia fins aquells moments, estaria formada tota ella per persones del Bages. Això sense comptar que van tenir problemes perque un de la llista, s’havia presentat al mateix temps, en una altra llista de Manresa per VOX. Sense comentaris.

LES PREGUNTES QUE LA GENT M'HA DEMANAT QUE ELS HI FACI ALS CANDIDATS PER BERGA

Què hem de fer amb Queralt?

PSC – Abel García – És un dels grans atractius que pot oferir Berga de cara al turisme. Un dels balcons més privilegiats de Catalunya. Hem de sortir de la zona de confort i agafar el toro per les banyes.

ERC – Ramon Camps – En aquest moment encara està encallat amb el pleit judicial. És una prioritat, però en tenim tantes, que creiem que hi ha altres prioritats més grans. De cara a aquest mandat no podrem veure grans coses. Primer s'ha de decidir que hi volem fer. S'ha de fer un Pla per quan tinguem les claus, i ho hem d'assumir entre tots, si no sempre queden encallats tots aquests projectes, i sempre es torna a començar de zero. L'Ajuntament sense capital privat no ho podrà fer.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataÉs un potencial turístic important a desenvolupar, i un actiu patrimonial important. Queralt, a part de la seva vessant religiosa, també s’ha de vincular a la natura i a tot el seu entorn, inclòs el berenador de la Font Negra, però primer hem de veure com acaben els contenciosos. Mentrestant hem de tenir una idea consensuada amb tots els grups de l'Ajuntament, amb els que hem de pactar coses a 10 o 15 anys vista, si no, no arribarem enlloc.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Queralt és un potencial turístic. S'ha de buscar una solució, que podria venir a través de capital mixt. En relació a què ha de ser, cal seure en una taula amb tots i arribar a un consens. Però cada any que vagi passant més costosa serà la reparació.

PP – Joan Antoni López Noguera – És un referent turístic per Berga i comarca. Però mai i hem apostat seriosament. El meu partit va aconseguir fer una inversió i realitzar unes obres, tot estant en ple procés judicial, i també vam fer un Pla Director, però no es va continuar.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresÉs un atractiu turístic. S'ha de barrejar dues coses. Es mereix que sigui una cosa mixta. Que hi hagi religió i laïcitat. Tens un entorn natural impressionant. S'hauria de fer una cosa valenta. Una hostatgeria que hi estiguis bé, i aprofitar més del que es fa, la seva vessant de natura i esport, fent per exemple, una via ferrada, com fa anys s’havia projectat. Actualment està en un procés judicial, però no és excusa per no començar-hi a treballar.

CUP BERGA – Montse VenturósEncara queden dos contenciosos administratius per resoldre pel que fa a tribunals, i encara queda tota la situació mercantil a resoldreambl'empresa. Sense la sentència definitiva no creiemoportú invertir-hi. És un centre neuràlgic imprescindible per la ciutat, és el far de la ciutat, com a muntanya, cultura, natura i religió. Hemeditat un llibre, sobre les plantes que hi ha, que sortiràproperament. Hemacabat la primera part de la portada d'aigüesfins a Queralt, queda una segona fase, que inclou la Font del Bou. Nosaltresapostem per fer-hi un alberg de la Generalitat.

 

Per quan la Casa de la Patum?

PSC – Abel García És una de les coses que tenim pendents. Però no pot ser un espai museístic, ha de ser un lloc on passin coses. On hi hagi, per exemple, un lloc per prendre alguna cosa, i per fer activitats al voltant de la Patum.

ERC – Ramon Camps – La casa de la Patum anirà inclosa dintre del projecte: Berga, Capital de la Cultura Catalana. La Generalitat ens ha d'ajudar. Ha d'esdevenir un centre d'interpretació de la cultura tradicional catalana.

JUNTS PER BERGA – Jordi Sabata – L’hem de tirar endavant.Som defensors de la cerca sistemàtica de subvencions. I amb la possibilitat de patrocini o mecenatge, o col·laboració publico privada.

ECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Es podria buscar una nova ubicació pel museu del Circ i de la Natura i adaptar aquells espais per fer un lloc més vivencial de cara a la Patum, que sigui més atractiu per la gent que el visita. El que és important és parlar-ho amb tots, per fer projectes a llarg termini per la ciutat, tan en aquest cas com en altres, per tal que vagin més enllà d'un mandat.

PP – Joan Antoni López Noguera – La ubicació actual ja està bé, però es podria buscar un lloc amb més repercussió. Caldria condicionar millor els espais actuals.

BERGA EN COMÚ – Joan Torres Ara tenim un problema. Al lloc que està hi ha molta humitat. Hauríem de traslladar tota la comparseria temporalment. També s'haurien de fer rèpliques, de tota la imaginaria. Hem d'anar a buscar finançament on sigui. La Casa de la Patum no ha de ser només un museu, ha de ser un centre d'estudis de coneixement i un lloc per fer-hi tallers. Ha d'estar prop de la plaça sant Pere. No ha de ser un macro projecte, però si un espai digne.

CUP BERGA – Montse Venturós – És una de les gransfites que ha d'aconseguiraquestaciutat. Berga necessita un espai per salvaguardar tot el patrimoni que hi ha. Tot hi haverfet reformes, el lloc no té les condicions per poder garantir aquestpatrimoni. Tenim un projecterealitzat i aprovat per l'anteriorequip de govern, que va a l'Ateneu. Vamanar a la Caixa, però van decaure les ajudesdegutsobretot al procéspolític, el projecte costa 3,5 milionsd'euros, i més d'1 milió per fer la museïtzació.

 

Per quan l'estació de bus?

PSC – Abel GarcíaSí o sí l'hem de tenir. S'ha d'estudiar amb cura el lloc on ha d'anar, implicant a tots els agents en aquesta decisió.

ERC – Ramon Camps – L'estació de bus ens fa falta. La volem desencallar, i tenim el projecte de fer-la a la part de baix de la Rasa dels Molins. La Generalitat té el projecte fet. És viable que estigui feta en els quatre anys propers, i si no, almenys encarrilada. Hem de trucar a la porta de la Generalitat i insistir tant com faci falta.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataLa Generalitat té els diners, i estan esperant que l'Ajuntament els hi digui on la volem. No podem esperar més, l'hem de construir sí o sí, i hem d'aconseguir construir-la aquests 4 anys propers, durant aquest mandat, no podem esperar 4 anys més.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Està claríssim que necessitem una parada de bus. Hem d'arribar a acords i consensos amb les altres forces polítiques de l'Ajuntament, però si no s'arriba, després d'un estudi tècnic dels llocs que es pot fer, s'ha de fer una consulta ciutadana.

PP – Joan Antoni López Noguera – Això és bàsic. Una capital de comarca no pot tenir una estació com la que tenim. Podem posar unes marquesines i fer un petit edifici, a la Rasa dels Molins, per despatxar bitllets i no mullar-se, solucionaria de moment el problema. No cal una macro estació, que sigui practica i útil ja estaria bé.

BERGA EN COMÚ – Joan Torres S'ha de fer, no és un caprici, és una necessitat, i crec que s'ha de fer en menys de dos anys. El departament de Territori ja ens va pagar dos projectes. L'estació de bus ha d'anar a la part de baix dels pàrquings de la Font del Ros. Nosaltres ens comprometem a que estigui tot engegat en dos anys.

CUP BERGA – Montse Venturós Hemhagutd'abordaraltressituacions que no formavenpart del nostre programa, coml'urbanitzaciódelsPedregals, la del torrent de Santaeulàlia, la claveguera de la Rasa delsMolins i l'Institut Serra de Noet.Sinó haguéssimanat en detriment de la institució, i no podíempermetre que quedes més tocada del que estava.Tenim dos projectes de la Generalitat, un a la rasa delsMolins i l'altra al pàrquing de la Font del Ros, ara hem de decidir quindels dos. Hem de valorar-homoltbé, l'obra la paga la Generalitat, peròl'Ajuntament ha d'assumir totes les obres al seuvoltant, i tenen un costelevat.

 

Sobre el Barri Vell

PSC – Abel GarcíaVam perdre una oportunitat amb la llei de Barris. Hi ha d'haver, per part de l'ajuntament, implicació i valentia. S'ha de sanejar. Ha de tenir carrers oxigenats i esponjats, amb espais exteriors pels nens i la gent gran. S'ha de fer un Pla Director del barri vell, on tots, amb un consents polític, estem disposats a perdre i a guanyar.

ERC – Ramon Camps – Es va perdre una oportunitat amb el Pla de Barris, que va quedar paralitzat. Nosaltres tenim un compromís ferm, si sortim escollits, d'obrir un procés participatiu, per veure com ha de ser el 2030. Agafar informació de tot Berga, per veure que volem que sigui, per poder fer un projecte. Un procés que duri un any i mig, fins a l'any 2020. El nostre Barri Vell inclou l'àrea del mercat Municipal, el cine Catalunya i el carrer Major. Tot en un global.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataEl barri vell ha d'estar cuidat, en bones condicions. L'hem d'endreçar i esponjar perquè la gent hi pugui passejar. Hem de revitalitzar el carrer Major. S'ha de buscar diners, i col·laboracions públicoprivades. També hi ha molts habitatges buits i amb “ocupes”, als que hem de buscar solucions.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Està brut i deixat. S'ha de fer un Pla de Barris, seriosament, com es va fer fa uns anys i es va deixar, per arreglar-lo.

PP – Joan Antoni López Noguera – Ha d'estar més cuidat i donar-li vida. Revitalitzar-lo. El carrer Major hauria de ser com un Centre Comercial, que hi hagi botigues de tot. Si no fem res pel carrer Major, pot acabar com el carrer Buxadé.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresÉs el que més inversió necessita, i parlo de dues coses, d'urgència i de diners. És de les actuacions més urgents que s’haurien de fer. Serà de les actuacions més cares, i no sé quant temps pot durar dignificar-lo plenament, de segur més d'un mandat. Durant el Pla de Barris es van presentar moltes empreses fantasmes. Hi ha molts habitatges que cal saber qui són els seus propietaris. Hem de canviar el POUM. Arreglar el Barri Vell implica, feina àrdua, llarga i carregosa.

CUP BERGA – Montse VenturósEnshemadonat que estemlligats de mans i peusperquèpràcticamenttot el BarriVelléspropietat de banc i caixes que avui han desaparegut o han sigutabsorbits. Vamhaver de tirar una casa a terrapelperill que representava, ensva costar 60.000 euros i encara no tenimresposta del banc. El nivelld'especulació ha estatelevadíssimdurant la bombollaimmobiliària, i avui en paguem les conseqüències. Per altra banda estànaixent un movimentmoltbonic, estanvenint a viuremoltagentjove al BarriVell, quanjo hi vaiganar, érem tres persones menors de 30 anys, avui ja sommés de 50. Cal una organitzaciómolt clara, i desenvoluparelsPlans de Millora Urbana del 2006, però fan falta diners.

 

Sobre el Parc del Lledó…

PSC – Abel GarcíaL'hem de revitalitzar, mobilitzant la gent cap a aquest indret, fent que passin coses. I de nit ha de tenir una millor il·luminació.

ERC – Ramon Camps – Està molt deixat. El volem recuperar per la ciutat, de mica en mica, per donar-li vida, perquè la gent pugui passar-hi la tarda amb la família. El parc ha de ser un reclam per fer-hi activitats, començant per l'amfiteatre.

JUNTS PER BERGA – Jordi Sabata Hem d'endreçar-lo de nou, on es pugui passejar o seure a llegir. A l'estiu hi ha de passar coses. Hem de ser una ciutat viva i cultural.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Està molt deixat.S'han de fer Plans estratègics, i s'han de prioritzar les necessitats amb els diners que tinguem, és per això que hem d'arribar a acords entre tots, si no, no hi ha manera d'avançar.

PP – Joan Antoni López Noguera – S'havien fet moltes coses. Ara està molt deixat. El primer que hem de fer és cuidar-lo i després donar-li vida.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresEls que van decidir de posar-hi una pista de skate es van equivocar. S'ha d'aprofitar l'amfiteatre per fer actuacions. Cal arreglar l'enllumenat, i dotar a la Policia Municipal dels mitjans humans que necessita, per veure'ls passejant, de tant en tant, per allà.

CUP BERGA – Montse Venturós – És un lloc meravellós al mig de Berga. Li falta llum. i hi ha la qüestió de la piscina, que ens agradaria poder arreglar però val una milionada. Cal fer actuacions més enllà del que hem vist fins avui. En el paquet de millora de l'enllumenat de carrers no li vam incloure perquè era necessari equipar bé els quadres elèctrics de la ciutat. Feia més de 30 anys que no es canviaven.

 

Sobre el Mercat Municipal…

PSC – Abel GarcíaÉs un edifici que està situat en un lloc estratègic. Si sóc alcalde, no quedarà com està. L'ajuntament ha d'implicar a la ciutadania, creant un procés participatiu amb els que hi viuen i els que tenen els seus negocis en aquella zona. La ciutadania no pot ser el complement circumstancial, ha de ser el subjecte.

ERC – Ramon Camps – Forma part del Barri Vell, com he dit. Entrarà dintre d'aquest procés participatiu, i així els propers que entrin, l'hagin de continuar. Tenir equipament al Barri Vell li donaria vida, un exemple seria el cine Catalunya, funcionant com a Centre Cívic.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataÉs un bon lloc per proveir places de pàrquing, a vora d'un eix comercial com és el carrer Major. Això ajudaria a revitalitzar aquella zona. Però s'ha de valorar la inversió que s'ha de fer. Primer, però, hem de tenir en compte les parades que encara hi ha. Des de la política no podem prendre decisions si no són dialogades. Una bona idea seria visualitzar el carrer Major com a mercat Municipal. Hem de fer que passin coses al carrer Major perquè la gent hi vagi. Hem de col·laborar amb les empreses i els comercials perquè això passi.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Va lligat amb la rehabilitació del Barri Antic. Hem de parlar amb els que tenen les parades, per mira si pot existir l'oportunitat de reubicar-los, i allà fer aparcaments. Si no és possible fer aparcaments, haurem de mirar una altra solució. Em sabria molt greu, que el carrer Major acabes convertint-se en, un altre carrer Buxadé. Jo sóc un gran defensor de les botigues de carrer, no de les grans superfícies.

PP – Joan Antoni López Noguera – Crec que caldria parlar amb la gent que encara té parades al Mercat Municipal i mirar de donar-les-hi una sortida al carrer Major, o al lloc que ells volguessinm, i reconvertir-lo en pàrquings per revitalitzar aquesta part del Casc Antic.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresÉs viable un mercat Municipal a Berga? Possiblement si haguéssim posat el mercat al costat del Mercadona, hauria sigut viable. Ara tan sols quedes dues o tres parades, s'hauria de parlar amb ells i facilitar-los el trasllat a on ells volguessin anar, i fer un aparcament allà. Una altra alternativa podria ser, fer un Centre Polivalent Cultural, on hi hagués diferents sales de diferent grandària, algunes pel jovent per fer jocs, altres per fer ball per la gent gran, i altres coses. Tot dependrà de la projecció que és vulguis donar al carrer Major, si s'aposta per ell, la solució passaria per fer un pàrquing Municipal amb uns preus moderats. Cal estudiar-ho.

CUP BERGA – Montse VenturósNo s'hafet res des de l'any 1978. Avui queden 3 parades. Hi ha hagut una aposta molt clara per partdelsgovernsd'aquestaciutat i també una gran permisivitat a l'hora de deixard'obrirgranssupermercats, en detriment del petitcomerç. Berga es mereix un noumercatMunicipal. Segons la planificació urbanística va a la plaçaViladomat, on hi havia el sindicat, és un bon lloc, perquè el dissabteconfluiriaamb el mercatsetmanal, peròés una obra faraònica. El mercat actual hauria de ser un pàrquing del BarriVell. Pot ser, si tornem a sortir, que l'alcaldessa de Berga, filla del mercat Municipal, tingui de tancaraquest, fa molt mal, i tot per desídia. L'any 2000 teníem 1,5 milions de subvenció per fer el mercatnou, el 2011 hi havia 750.000 euros destinats al mercat, el 2015 ja no, a quès'handestinat?, no en tenim ni idea, no sabem on són.

 

Sobre els nostres carrers…

PSC – Abel García Hem d'il·luminar millor alguns carrers, i arreglar l'asfaltat i les voreres, no pot ser que la gent hagi de passar per carrers on hi ha voreres que no hi passa una família amb un cotxet. Però molt important de cara a un futur, hem d'humanitzar la ciutat, pensant mes en les persones i menys en els cotxes. Hem de tenir carrers per ser viscuts. Un dels compromisos que adquireixo, si surto elegit, és la de crear una ciutat per a les persones.

ERC – Ramon Camps – La prioritat han de ser el vianant, i no els cotxes. També cal fer el manteniment i no esperar a última hora.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataActualment tenen molts forats, és una de les coses que fa que no tinguem una ciutat de qualitat. Però més enllà d'això, hem de canviar el nostre concepte d'espai públic, hem d'anar cap a un nou model, amb espais públic pels que sigui còmoda caminar. No pot ser que tinguem voreres de tan sols 2 pams. Necessitem poder sortir a passejar

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas S'ha de fer un Pla de carrers molt seriós. Si s'hagués fet un manteniment, no s'hauria de fer ara una gran inversió.

PP – Joan Antoni López Noguera – Els carrers s'han d'arreglar. S'ha d'invertir en els carrers. Si, tenim un deute, però s'ha de fer un manteniment de les coses, si no aquests es deterioren tant que després s'ha de fer una gran inversió. Respecte al carrer del Roser jo faria una plataforma única i posar-hi uns pilots per separar el pas de les persones de la dels cotxes.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresTenen molts forats. Crec honradament que s'hauria d'haver fet un manteniment. Hi ha carrers de Berga que no s'han tocat des de fa més de deu anys. Pel que fa a voreres igual. Respecte al carrer del Roser, s'han d'ampliar les voreres encara que perdem aparcaments.

CUP BERGA – Montse VenturósÉscert que hi ha hagut una manca de manteniment. Però també hi ha hagut una manca de personal a la brigada, que hi continuasent, cosa que hem de revertir, i que va lligada a rebaixar el deute. Ara hemfet un Pla que es diuCarrersVius 2019 – 2021 per asfaltar bastantscarrers. No hohemfetabans, perquè no hohauríempogut pagar. Un delsnostreseixos era que, el que fèiem, hopagàvem. Hi havia 3 milionsd'euros de deute a petitsproveïdors, ara hotenimtotsaldat.

 

Sobre les cagarades dels gossos…

PSC – Abel García – S'ha de crear un cens de tinença d'animals, amb ADN, per poder sancionar als amos d'aquests.

ERC – Ramon Camps – És un aprenentatge que hem de fer, la policia actualment no la veiem. Hem de fer dues coses: conscienciar i educar a la gent, i tenir més policia, per veure-la passejant pels carrers.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataLa solució, passa per fer una identificació de l'ADN de tots els gossos.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Has d'afavorir que la gent censi els seus gossos, arribant amb acords, per exemple, amb les veterinàries. Buscar coses creatives, amb sentit comú. Després podrem mirar l'ADN, i posar multes; perquè la gent som així, amb dues o tres multes fortes que surtin a la premsa, la gent s'ho pensarà.

PP – Joan Antoni López Noguera – Quan era regidor vaig plantejar aquesta problemàtica, i com l'Ajuntament no em feia cas, vaig fer una campanya, i vam enviar una bustiada a Berga amb una carta de conscienciació i una bossa per recollir les cagarades. Ara s'ha tornat a fer, i per això s'ha tardat 4 anys? Cal conscienciar a la gent. També es poden fer proves d'ADN i multar. Per desgràcia les persones som així, ens han de posar multes perquè ho fem bé.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresDe vegades es dedica, des de l'Ajuntament, molt temps a coses que són banals, i poc a d'altres que podrien solucionar amb poc la vida de les persones. Cal conscienciar, i si veus que la cosa continua, sancionar. A més de la Policia Municipal podem posar vigilants. Ens podríem plantejar si posar dos o tres cacodroms a Berga. Temporalment controlar l'ADN i multar. Una altra cosa són els pixats dels gossos. Necessitem educació, però, per desgràcia, al final hem d'acabar buscant mitjans punitius.

CUP BERGA – Montse Venturós – Ara s'està treballant una campanya, conjuntament amb Berga Comercial, que ens ajudarà moltíssim. Els carrers són de tots i de totes. El carrer es casa de tots. I això és un concepte que a mi m'agradaria molt que l'entengués la gent. No treus al carrer al gos perquè cagui, i no el deixes cagar a casa teva. Les cagarades de gos són una responsabilitat dels propietaris, però, per altra banda, la institució ha de tenir mecanismes per conscienciar i per sancionar.

 

Sobre el civisme…

PSC – Abel García Pla de civisme per la ciutat. Crear la figura dels agents cívics. Hem de lluitar contra la brutícia, les pintades i les destrosses del mobiliari urbà.

ERC – Ramon Camps – Torno a repetir el d'abans. Hem de conscienciar i educar a la gent, i hem de tenir més policia, per veure-la passejant pels carrers.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataTreballarem una línia de ciutat cívica des dels nens, creant campanyes perquè aquests vegin l'entorn urbà com a propi, però també hem de fer incidències puntuals sobre els grans. Sobre el tema de les pintades a les façanes, jo sóc un defensor de l'art urbà, però no de les pintades no artístiques, aqquestes les hem de solucionar.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas En civisme ens hem de posar seriosos. S'ha d'actuar. Hem de reestructurar la policia Municipal, veure quines són les necessitats reals. Tenir agents cívics, a l'estil de protecció civil. Buscarem solucions seient els cops que faci falta fins a arribar a grans consensos. I si no, farem consultes ciutadanes. Quin problema hi ha en fer parlar a la gent.

PP – Joan Antoni López Noguera – Exactament igual. Hi ha moltes pintades, s'ha de netejar i fer campanyes de conscienciació, i multar, i si són menors d'edat, les hauran de pagar els pares.Acabarem aviat amb el problema.

BERGA EN COMÚ – Joan Torres Sembla ser, que si no estem sempre custodiats, no hi ha manera de què ens portem bé. Hi ha un problema de manca d'efectius en la Policia Local. Hauríem de tornar a les parelles mixtes, Mossos d'Esquadra, Policia Local. I potser no estaria malament recuperar la figura del “sereno”, reconvertit en un agent cívic.

CUP BERGA – Montse Venturós – Tot el que hi ha al carrer és de tots. També és certs que les pintades són una expressió de certs malestars. Hi ha espais que podem intervenir, però en façanes privades no. Hi ha altres actituds incíviques. Però més enllà de multar-les s'ha de prendre consciència. No s'ha de multar actituds de persones que no tenen ni un euro, que viuen al carrer. Multo a una persona per ser pobre?. A Berga li falta una altra pista com la de la Font del Ros. El jovent té dret a divertir-se, però els veïns també tenen dret a descansar, entre uns i altres hi ha d'haver un equilibri, i de vegades, parlant és més fàcil que multant.

 

Sobre la recollida d'escombraries porta a porta…

PSC – Abel GarcíaÉs la millor opció que s'ha pogut triar per solucionar el gran problema que tenim a la comarca amb el tema de les deixalles. És un exemple clar del que comentàvem. El Consell Comarcal ha agafat responsabilitats, surtin de la seva zona de confort i en dos o tres anys la gent podrà veure els resultats. L'ajuntament també ha de sortir de la seva zona de confort i agafar responsabilitats en els temes que més preocupen a la població.

ERC – Ramon Camps – Creiem que hem d'anar per aquí, però cadascú hem d'aportar el nostre granet de sorra. Aquest projecte, era necessari, però creiem que s'ha corregut i s'ha improvisat.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataEls canvis importants sempre costen. Serveix per conscienciar-nos tots plegats. Estem en una fase de divulgació. En un futur s'haurà de replantejar, pot ser, altres maneres de recollida, però la societat ja estarà sensibilitzada. Aquest mètode d'impacte, actualment, és important, ja que hem incrementat la nostra capacitat de reciclatge.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Està molt bé. Hem de ser més ecologistes. Ara portem poc, la gent i trobarà pegues, però com en tot, cal deixar passar el temps. El que no pot ser, és que a la plaça Dr. Saló, que hi tenim càmeres, hi hagi gent que hi deixi bosses i no actuem.

PP – Joan Antoni López Noguera – Nefast. S'ha de reciclar, sí, però ens hem passat de frenada. Ja el simple fet que, Berga sigui la ciutat més gran de Catalunya que ho fa, ja és indicatiu. No podem ser un poble gran, hem de ser una ciutat petita. I això vol dir tenir uns impostos de ciutat i no de poble gran. El que no podem fer és emmirallar-nos en pobles petits, a veure què fan, i fer-ho nosaltres també. El que hem de fer és emmirallar-nos en les ciutats grans. Si fos gratis encara, però has de fer la feina tu, i a sobre has de pagar impostos. Has de tenir una habitació tan sols pels cubells. Els cubells al carrer no donen una bona imatge. La imatge que projectem és important, sobretot de cara al turisme. Hauríem d'anar cap a un sistema híbrid.

BERGA EN COMÚ – Joan Torres No em sembla malament. S'ha de fer una primera avaluació ciutadana, amplia. Hi ha llocs que els contribuents paguen el mateix, però no se'ls tracta igual. Hauríem de veure quines zones queden excloses del porta a porta, per exemple al Casc Antic. No dic que, no sigui bo caminar una mica, però hauria de ser per a tots. L'objecte de reciclar, també ha de revertir sobre la població. S'hauria de veure una millora en el rebut d'aquí a 2 o 3 anys, però crec que en lloc d'això, el rebut d'escombraries serà més car. El sistema d'illes, com es fa en algunes ciutats del País Basc, hauria sortit més barat.

 

Sobre l'accés a l'habitatge…

PSC – Abel García – Hem de tenir un cens dels habitatges vuits. Són un actiu parat, que es podria fer servir com habitatges protegits, arribant a un acord amb els bancs o amb els propietaris.

ERC – Ramon Camps – Hem de recuperar pisos per fer convenis amb la gent. Arregla’ls nosaltres illogals, per exemple, durant 20 anys. També podem fomentar les cooperatives d'habitatges en solars de l'Ajuntament. No serà ràpid, ja que es necessiten molts diners, però ho aconseguirem fent un treball de formigueta.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataCal implementar polítiques perquè el jovent pugui accedir als habitatges. En aquest sentit, també hem de poder donar als propietaris garanties perquè tinguin confiança i d'aquesta manera posin al parc de lloguer els seus habitatges.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Hem de parlar i buscar solucions entre tots. Nosaltres tenim les nostres idees però els altres grups en poden tenir d'iguals o millor que els nostres, per això hem de parlar-ho entre tots. Molta gent que “ocupa” pisos ho fa perquè necessita un sostre, i nosaltres no els hi oferim. Hem de ser creatius i hem de fer polítiques perquè això no passi. S'ha de protegir a la gent que lloga pisos, hem de fer pressió sobre els bancs que tenen pisos mors de fàstic, i que els tenen perquè formen part una base de dades que ells i treballen a escala de números, però nosaltres aquets pisos els necessitem. Mirem, treballem, assagem-nos i fem-ho, i fem-ho per escrit, i amb acord de ciutat.

PP – Joan Antoni López Noguera – Seria una solució pel Casc Antic. S'ha de facilitar a la gent que lloga pisos poder fer fora a la gent si aquesta no paga, però això ultrapassa les competències de l'Ajuntament. Hi ha municipi que han arribat a acord amb entitats bancàries, per poder ofertar els pisos que tenen com a lloguer social. 

BERGA EN COMÚ – Joan TorresLa constitució diu que tenim dret a un habitatge digne, però no es pot fer des dels municipis. Jo crec en una regulació del lloguer. A l'Ajuntament hem de tenir un cens dels habitatges vuits que hi ha Berga i mirar que podem fer.

CUP BERGA – Montse Venturós – És una problemàtica molt greu que forma part dels grans mercats especulatius. Les polítiques estatals són les que tenen competències, si elles no frenen els lloguers, no farem res. Per l'Ajuntament és molt difícil de fer coses. Nosaltres tenim polítiques d'habitatge, i podem modular l'IBI. També tenim l'Oficina d'Atenció a l'Habitatge, per les ajudes que dona la Generalitat, per poder pagar el lloguer.

 

Sobre l'ocupació…

PSC – Abel GarcíaReactivació del Polígon industrial. Creació d'eixos comercials. Creació de línies de formació de professional. La indústria és important, però ens manquen professionals. Creació d'una escola de restauració.

ERC – Ramon Camps – El més important és que la gent no marxi. Volem que Berga sigui la millor ciutat per viure de tot Catalunya. Amb les noves tecnologies, avui pots treballar des de qualsevol lloc. Volem posar èmfasi perquè les nostres xarxes de telecomunicacions siguin molt bones. Perquè la gent, veient l'entorn i la qualitat de vida que tenen aquí, triïn quedar-se aquí. Necessitem cicles de Grau Superior. Hem de quadrar dues coses, les possibilitats que tenim a la comarca, amb els ensenyaments que es fan a la comarca. Hem de fer venir empreses. Hem de potenciar el polígon de Berga, l'hem de tenir com toca, i hem de reactivar el polígon comarcal d'Olvan, perquè molta de la gent que treballaran allà, viuran aquí. Hem de desenvolupar el sector agroalimentari, el de la fusta i el turisme.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataSom molt a prop de Barcelona. Hem d'atreure emprenedors i empreses cap a Berga, i hem de fer esforços perquè la gent es quedi, avui en dia molta feina es pot fer des de casa. Hem de posar en valor la qualitat de vida per treballar aquí. Hem de fer venir gent. La nostra població disminueix, amb el que la nostra capacitat de pagar els nostres serveis públics va de baixa. No volem una ciutat immensa, però ens hem de posar una fita de població de 20.000 habitants, perquè l'Estat ens doni més recursos. Hem de tenir idees de futur per retenir el talent. Hem de tenir cicles formatius de grau mitjà i superior. Hem d'aconseguir que Berga exerceixi de ciutat, de capital i de tractora de la comarca.

DECIDIM BERGA – Daniel FàbregasBerga tan sols és capital de comarca sobre el paper, perquè no està exercint com a tal. Una de les coses que hem de fer perquè el jovent es quedi, és començar a arribar a acords amb universitats, perquè vinguin a fer practiques en diferents àrees. Fer cicles de formació, perquè ens interessa per localització i zona. L'ajuntament no pot ser tan estricte i tancat, i tan poc obert de ment de cara a aquests projectes, que són beneficiosos per nosaltres. Hem de ser més flexibles, no dic de fer coses il·legals. Tenim 15.000 habitants, hem d'arribar als 20.000, perquè tindríem més beneficis econòmics de la Generalitat i Estatals. Hem de donar oferta. Hem de fer venir gent jove. Si obrir el polígon comarcal, molta gent viuria a Berga. Hem d'estudiar idees imaginatives. Fem moltes fires i firetes sense cap repercussió. Seria millor fer un parell de fires ben fetes. Podríem tenir, per exemple, una gran fira per Nadal, que cridi l'atenció, com l'Espinelves que té una afluència impressionant. Hem de ser un punt de referència perquè la gent vingui.

PP – Joan Antoni López Noguera – El turisme d'interior augmenta. L'hem de potenciar. Estem a una hora de Barcelona. L'alt Berguedà és molt maco, però ens ho hem de creure. Ens hem deixat perdre moltes coses, com el triatló “Selfies” a Berga. Una altra cosa podria ser que els turistes d'hivern que fessin estada aquí, poguin tenir gratis el túnel per anar a esquiar a la Molina.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresAquesta és la veritable prioritat que tinc. No tenim mineria, no tenim tèxtil, però sí que tenim altres atractius que poden donar feina. Hem d'incentivar, junt amb el Consell Comarcal, que s'aprofitin aquestes coses, però sense partidismes. Una altra cosa que es tindria de fer és portar moduls de Grau Superior, o algun Grau Universitari, i si volem que la gent treballi aquí, alhora hem de crear lloc de treball, i en aquest sentit, benvinguda sigui la iniciativa privada, la iniciativa publica i la iniciativa mixta, però hem de posar les bases, els fonaments. Estem pensant que fer amb Sant Francesc, perquè no podria tornar a ser el que era. Perquè ho tens tot de cara, i revitalitzaríem part del Casc Antic.

CUP BERGA – Montse VenturósNo tenimcompetències en l'àmbit local, però si podem fomentar dinàmiques que fomentinl’ocupació. Per exemple, en el Pla de Polígons, l'Ajuntament, va concursar ambtotselsajuntaments de la Diputació de Barcelona, i vam quedar tercers de la província. Ens donaran una subvenció d'1,3 milionsd'eurospelpolígon. La primera part, el 2019 i després el 2020 i el 2021. Si millorem les infraestructures, pot ser que sí que li interessi venir a alguna empresa, ara ja poden accedir a l'aiguacalenta a través de la central de Biomassa, que és un projecte que s'haacabatdurantaquestmandat. Pel que fa al primer sector, enshemsumat a un projecte que s'harealitzat des de PromocióEconòmica, que té el suport de Treball de la Generalitat i d'Agricultura, i hemsignat un conveni i ens han donat 30.000 euros per finançar un estudi, i ja hotenimtotencarat. Portaràocupació, en l'àmbit agrícola, a la ciutat, a unes 20 i pico persones, que podranviured'aquest primer sector. Fent, per exemple, els menús escolars de totes les escolespúbliques de Berga, i les nenes i nens, podranmenjarproducteslocals.

 

Sobre l'immigració…

PSC – Abel GarcíaNo són ells, ells, som tots. Estem davant, més d'un tema social i econòmic que no cultural, creat pels que tenen el poder. Crec que un eficaç sistema d'integració és a través de l'intercanvi cultural i l'esport; quan els nens corren darrere una pilota tots són iguals, els valors esportius ens poden ajudar molt en aquest apropament. Hem de crear aquests espais.

ERC – Ramon Camps – Han de ser un més. Catalunya està feta de gent que ve de fora. Tenim pocs fills. Creixem a base d'immigració. Hem d'acollir-los, ajudar-los a integrar-se i aprendre coses de la seva cultura, i ells també han d'aprendre coses de la nostra cultura. Hem de fer activitats i propostes perquè ens coneixem i ens apropem més. Treballarem perquè tothom tingui els mateixos drets i deures.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataHem de fer polítiques per poder-los ajudar. Fer polítiques de cohesió i sensibilització. Hem de crear xarxa amb les mateixes associacions. Dialogar per coneixents entre nosaltres. Hem de fer polítiques d'habitatge que no ens vagin a la contra, no hem de crear guetos. La república que volem l'hem de construir entre tots, i tots vol dir tots.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Són ciutadans com nosaltres, que tenen les seves inquietuds, moltes diferents de les nostres, i que s'han de tenir en compte, i que els hem de fer visibles, perquè són gent que treballa, paguen els seus impostos i viu a la nostra ciutat. Són ells que ens diran que necessiten i com fer-se visibles, i això serà una feinada, però l'única solució és seure amb ells.

PP – Joan Antoni López Noguera – Aquí pot venir tothom, però ha de respectar les nostres normes de convivència, que ens han costat anys d'aconseguir-les, per no dir segles. Qui vengui a remar fantàstic, qui vingui a una altra cosa, fora. Han de venir a respectar a la gent, i a respectar els nostres costum. S'han d'adaptar a la cultura que tenim. Quan nosaltres anem a un altre país, ens adaptem a la seva cultura. L'Ajuntament té poders en tema de conscienciació. La cultura està canviant.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresS'ha de diferenciar entre immigrants i refugiat. Ningú marxa de casa seva perquè vol. Entre tots hem de buscar la manera de conviure i integrar, de forma gradual i diària. Un dels grans problemes és la religió. La diferencia de quan nosaltres anàvem a Alemanya, és que aquella gent et deixava molt clar quins eren els nostres drets, i els nostres deures, i aquí no els hi hem sabut explicar bé. Tothom tenim dret a l'educació i la sanitat, però des de l'argumentació. Des de l'Ajuntament hem de vetllar per no generar guetos, hem de fer tots els esforços per integrar, és cert però, que hi ha gent que no es vol integrar.

CUP BERGA – Montse Venturós – Hi ha una situació d'estigmatització molt bestia, i hi ha una manca de recursos brutal, una llei d'estrangeria que fa feredat, per la vulneració de drets. Hi ha tot un seguit de coses que augmenten el racisme, hi ha tot un seguit de situacions institucional que fan que aquest racisme augmenti. Com el tòpic que com més fills tenen més ajudes els hi donem, però si mires les dades de l'Ajuntament de les ajudes que es donen, veureu que és fals; tan sols una cinquena part van a parar a gent de fora, les altres quatre parts van a parar a gent d'aquí. Hem d'avançar. Hem de fer una cultura d'aprenentatge.

 

Sobre l'esport…

PSC – Abel GarcíaNo podem seguir tenint un pavelló amb goteres. S'ha d'arreglar la piscina d'estiu. Crearem l'Oficina de les Entitats, per donar suports al teixit associatiu de la ciutat, i prenem el compromís de construir una pista d'atletisme. Berga té un gran potencial. Quina ciutat pot dir que, en menys de 5 km, es pot practicar la natació, el vol (parapent) i el trail. Hem d'aprofitar-ho.

ERC – Ramon Camps – Hem d'ajudar a totes les entitats a fer la seva tasca, amb la intendència, si més no. Hem de ser un recurs per a les entitats.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataInfraestructura: Hem de tenir un pla que manteniment dels edificis públic a nivell tècnic, i s'ha d'executar en el llarg del temps, sigui quin sigui el color que hi hagi a l'Ajuntament. Hem de tenir una escola d'esport municipal en col·laboració amb les entitats. Hem d'ajudar entitats esportives, que tinguin el recolzament necessari. Som una comarca amb una gran tradició d'esports de muntanya. Hem de vehicular tot això. Per mi l'esport és un fet cultural. Ajuda a les persones a desenvolupar-se i ampliar la seva esfera. Esport i cultura han de ser dos dels pilars de la nostra comarca.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Quants anys fa que es parla de la pista d'atletisme? Quants possibles campionats ens hem perdut, amb el que implica de turisme per la ciutat, per culpa de no tenir-la o de tenir un camp de futbol en males condicions o un pavelló amb goteres. Hem de seure amb els de la Taula d'Esports, i anar prioritzant. Quant a la pista d'atletisme ja haguérem de tenir, ubicació, plànols i haver posat la primera pedra. No parlem de què s'hagi de fer ja, perquè és una gran inversió, però fer una pista provisional on es poguessin fer activitats ja es podria fer.

PP – Joan Antoni López Noguera – Tenim les infraestructures deixades, s'ha de parlar amb les federacions. Una part de la recaptació de les Quinieles va pels clubs, però s'ha de demanar, i insistir i insistir.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresA Berga li fa falta una pista d'atletisme, i s'ha de fer perquè les entitats esportives ens la demanen des de fa molts anys. Cal doncs que comencem a treballar, perquè en un any no es pot fer, hi ha moltes coses per fer abans no es pugui començar. Hi ha un seguit d'entitats que mouen molta gent. Ara s'ha fet una Taula d'Entitats, i jo, gairebé signaria tot el que ens van pasar; promoció i incentivació de l'esport, manteniment de les instal·lacions esportives, instal·lacions noves. Això és el meu programa. La gent és la que ens ha de dir el que necessita.

CUP BERGA – Montse Venturós – Hi ha hagut una molt bona feina. El Tossalet ha pogut consolidar-se i funcionar com a Centre Esportiu Municipal, garantint que a final d'any els números donin, això per mitjà de convenis. El tema de les goteres del Polígon està solucionat. Hem fet un projecte i, hi tindrem de destinar 150.000 euros, i tot, per la desídia de governs anteriors, per no haver executat la garantia d'una obra que no estava ven feta.

 

Sobre la cultura…

PSC – Abel García Centre de Dinamització Cultural com a centre de trobada. Programació estable de teatre i música. Donarem suport a les activitats.

ERC – Ramon Camps – Hem de donar facilitats a les entitats perquè l'agenda cultural creixi. Necessitem tenir moltes activitats, per aconseguir d'aquesta manera ser la Capital de la Cultura Catalana. Hem de canviar l'actitud actual i ajudar molt més a les entitats. També hem d'aconseguir ser la Capital de la Cultura Tradicional Catalana, que va lligat amb el tema de la Casa de la Patum. Tot això ens portarà turisme.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataLa cultura associativa a Berga és potent. Pensem en Sant Francesc com a un nucli cultural. No podem tenir un fons de reserva patrimonial tan important com tenim a la caserna, sense fer-ne divulgació. Hem de crear una infraestructura patrimonial potent per generar autoestima. Un Espai Cultural del Passat. El passat genera coneixement i autoestima. Cert sentit de pertinença a una comunitat, on es puguin fer conferències i exposicions.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Hi hagut moltes activitats culturals però gràcies a iniciatives privades. Pensem que la cultura que s'ha fet des de l'Ajuntament ha sigut molt ideològica, en què no ha importat molt l'assistència. S'han de fer activitats culturals més plurals i dirigides a tota la gent. Hem de tenir una planificació. Hem de poder portar obres de totes les arts escèniques. Hi ha moltes exposicions circulant per Catalunya, hem d'incloure Berga en aquest circuit.

PP – Joan Antoni López Noguera – La cultura ha d'estar oberta a tothom. S'ha permès que de la Patum, se n'apoderessin certes cultures. No es pot polititzar la Patum. No podem posar símbols a la comparseria. Les minories també s'han de respectar. La Patum es Patrimoni de la Humanitat i s'ha permès que se n'apoderessin uns quants.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresS'ha de tornar a reactivar el parc del Lladó com a pol cultural de teatre i de música, juntament amb exposicions itinerants, a sant Francesc, que hauria de ser un altre pol.

CUP BERGA – Montse VenturósA la cultura hi ha de poder accedir tothom, i ha de ser universal, la cultura ha de ser un motor de canvi. S'han fet obres de micro teatre, en diferents indrets de Berga, s'ha implementat el Sona Bé, que omple les places de manera gratuïta. Hi ha hagut una gran programació teatral. Hem promocionat en cinema, fent el cicle Gaudi, els dijous al Patronat. Han vingut els millors rapsodes catalans, omplint el teatre Municipal. S'ha treballat molt en el tema de patrimoni cultural. Vam arreglar la reserva del museu, i la vam catalogar. S'han fet les xerrades de la “Peça del mes”, on la gent ha pogut veure algunes de les peces que tenim a la reserva del museu, i que ha tingut un molt d'èxit. A Sant Francesc estem condicionant la primera planta, que serà un espai expositiu, dedicat només a obres pictòriques i escultures. Hi traslladarem la biblioteca i l'Arxiu Comarcal. Volem que Sant Francesc sigui el pol cultural de la ciutat, ja que al seu voltant també hi ha, el Conservatori, l'Escola de Música i el Teatre Municipal, on es generi molta activitat.

 

Dones i violència de gènere…

PSC – Abel GarcíaHem de fer una aposta decidida per tenir una societat paritària, i lluitar contra la violència masclista.

ERC – Ramon Camps – Home i dona som iguals. Nosaltres ens presentem amb una llista cremallera, perquè ens ho creiem, i donem exemple. I en els llocs on l'Ajuntament estigui present incidirem perquè les dones tinguin la representació que els hi pertoca. Farem campanyes davant la ciutadania per conscienciar-la que tots som iguals.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataHem de treballar per la igualtat de gènere. Jo no en tinc cap dubte i hi hem de treballar perquè així sigui. Homes i dones som iguals. Hem de treballar per eradicar les violències sexistes.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas L'Ajuntament ha de tenir tolerància zero amb el maltractament de les dones. I zero vol dir, presentar-se, si cal, com a acusació particular i poder actuar d'ofici.

PP – Joan Antoni López Noguera – És un tema que em preocupa, sobretot perquè la gent jove és molt més masclista que la gent gran. Des de l'Ajuntament ja si treballa i es fomenta, però s'ha d'enfocar des de la igualtat de les persones, sigui quin sigui el seu gènere. Les persones són persones, i se les ha de tractar com persones. Estem perdent els valors.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresHem de conscienciar a la gent que la dona no és un objecte, i no ho serà mai. No, és no, i qui digui el contrari, no sap de què va la vida. Però no, és no, a totes les edats.

CUP BERGA – Montse Venturós Aquesta legislatura s'ha treballat molt en la conscienciació femenina i també en la masculina, de quins son els rols que exerceixen cadascú, per entendre-ho d'una altra manera, perquè la relació entre els homes i les dones són d'igual a igual, i en aquest sentit hi ha hagut molta conscienciació, sobretot a través de la campanya Vull la Nit, que ha sigut un punt brutal d'atenció a les persones que puguin haver patit una agressió o un abús, o fins i tot hagin pogut estar assetjades.

 

Sobre LGBT, lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals…

PSC – Abel GarcíaHem de donar compliment a la llei d'igualtat i llibertat. Adaptant per exemple, els formularis i els espais públics. L'ajuntament ha de ser bel·ligerant i abanderar aquestes denúncies.

ERC – Ramon Camps – Si es detecta que a la nostra ciutat hi ha problemes contra aquests col·lectius, l'Ajuntament ha de ser el primer a defensar-los i protegir-los. Hem de conscienciar a la gent en la no discriminació. Si hi ha un problema, l'Ajuntament hi ha d'estar allà el primer, per solucionar-ho o per ajudar a passar el tràngol si els fets ja han passat. La predilecció sexual de les persones és lliure.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataCom pot desenvolupar-te a tu mateix si la gent et rebutja. L'opció sexual no és una opció, és un fet. Hem de treballar perquè la gent pugui senzillament ser, sense haver de donar explicacions.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas És un col·lectiu invisibilitzat. No poden gaudir de la seva llibertat sexual a la nostra ciutat. No pot ser que per gaudir de la seva llibertat hagin de marxar de Berga, tant en temes d'oci com per muntar negocis. Tots som persones, i totes les persones mereixen un respecte.

PP – Joan Antoni López Noguera – Estem en un país lliure, i s'ha de respectar a tothom. Ens ha de donar igual que faci cada persona amb la seva vida personal.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresNo té cabuda cap mena d'insult, ni de menysteniment, ni de menyspreu. S'ha d'incidir sobre el civisme i la diversitat sexual.

CUP BERGA – Montse Venturós – La conscienciació és un element molt important, s'ha de treballar i fer polítiques clares que vagin encarades sobretot a no estigmatitzar les persones perquè estimen, i per com estimen. Va haver-hi 1.300 visites als punts Vull la Nit durant la Patum, per assessorar-se i informar-se. Es va fer una formació als treballadors de l'Ajuntament de Berga, s'ha creat el Pla d'Igualtat a l'Ajuntament i una comissió d'igualtat. Hem generat també el protocol d'Abordatge de Situació d'Àmbit Laboral, i també una comissió per treballar tot el tema d'assetjament laboral. I ara estem treballant un protocol per l'Escola de Música i pels Centres Educatius de la ciutat.

 

Sobre joventut…

PSC – Abel García S'ha de dinamitzar Berga, s'han de crear sinergies amb els empresaris. Si es dinamitza, passen coses, si no hi passa res, el jovent marxa. Pla local d'actuació per la joventut. Fer una anella cultural i d'oci de Berga al voltant de Sant Francesc.

ERC – Ramon Camps – Hem d'aconseguir de tenir certes activitats, que altres pobles més petits tenen i funcionen, i aquí no ho hem aconseguit. Si totes les entitats veuen que l'Ajuntament els recolza, tindran ganes de fer més coses. És una feina que hem d'anar fent poca a poc.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataTenim clar que hem d'aconseguir incentivar-los, vehiculant nous projectes. Una ciutat sense jovent en els seus carrers és una ciutat morta. Cal buscar la seva col·laboració per trobar solucions.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas No tenim oci pel jovent. Marxen fora. No ens hem preocupat. No estem parlant sols de discoteques. Hi ha empreses d'oci que s'han volgut instal·lar aquí, però som tan estrictes que han marxat a un altre lloc.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresQuan s'han volgut muntar discoteques o sales de festa han acabat tancat. Quan el Memfis funcionava, era una altra època. No teníem les comunicacions que el jovent d'avui tenen. Les ciutats universitàries, Vic, Manresa, mouen molta més gent, i aquí no en tenim. Per no saber, no hem sabut ni aprofitar la gent del càmping. Venim d'on venim, i no estem fent res per anar enlloc, continuem pensant que Déu ja proveirà.

CUP BERGA – Montse Venturós – Hem acabat el local de Joves, i aquests van fer un mural a les parets, perquè és el seu espai, i se l'han de fer al seu gust. És una de les fites d'aquesta legislatura que estem molt contens d'haver pogut fer. En el tema d'oci nocturn, per la Patum i els Elois, hem diversificat els actes en diferents llocs de la ciutat.

 

Sobre la gent gran…

PSC – Abel García La gent gran necessiten els seus espais. L'ajuntament ha de propiciar un envelliment actiu. Hem de crear una oficina real de voluntariat formada per gent gran. Aquests, per la seva experiència, poden aportar molt als joves i als no tan joves.

ERC – Ramon Camps – Les voreres, carrers i parcs de la nostra ciutat han d'estar bé. La gent gran ha de poder passejar i gaudir de la seva ciutat. Els hem de poder atendre quan tinguin dificultats pel seu dia a dia. Hem de tenir uns bons Serveis Socials per atendre l'envelliment de la nostra societat. Ara toca enfocar la nostra mirada a la residència, ja que no tindrem l'hospital; hem d'incidir perquè la gent gran pugui envellir bé a casa, la residencia ha de ser l'últim recurs.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataHem d'incentivar a la “nova gent gran”, vehiculant projectes, com poden ser el voluntariat o la connexió amb els infants. Pel que fa al col·lectiu de gent gran amb dependència hem de procurar per satisfer les seves necessitats.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas Tenim una població envellida. No es fan activitats ni locals per la gent gran. Abans es feia vall a l'Ateneu, ara han d'anar Avià. Ens ho hem de replantejar. No podem posar tantes traves. La gent gran té les seves necessitats i qui millor que ells per saber que necessiten. Hem de donar-los veu. La principal premissa nostra son les persones.

PP – Joan Antoni López Noguera – Som una de les comarques més envellides de Catalunya. La ciutat ha d'estar adaptada a la gent gran. Els carrers els tenim en mal estat.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresHem de tenir respecte per tothom. Hem de cuidar a la gent gran com a tu t'agradaria que et cuidessin. Si aconseguim que la joventut és quedes també cuidaria de la gent gran. Fomentar que la gent gran visqui en comunitat, i s'autogestionin, és una bona proposta per a Berga, l'Ajuntament ha de poder-ho facilitar. Va ser un error muntar una Residencia Municipal de les proporcions que té, una residència sols és rentable a partir d'un cert nombre de persones, i aquesta és molt justeta. Hem de treballar perquè hi hagi llocs per estudiar, i que hi hagi llocs de treballs, perquè d'aquesta manera es quedarà aquí el jovent, i aquests cuidaran dels seus pares.

CUP BERGA – Montse VenturósA mi no m'agrada separar la gent gran de la resta. Aquesta societat està muntada d'una manera que quan deixes de ser productiu sembla que molestis; doncs no. Perquè són un pou d'experiències, ells ens han aconseguit que avui, pugem treballar 8 hores, tenir un permís de maternitat, i un munt de drets; i a sobre les persones que s'han de dedicar a cuidar-los tenen unes condicions laborals vergonyoses. El Casal Cívic és un espai molt utilitzat per la gent gran, on hi ha les aules de formació, i es fan un seguit d'activitats voluntàries brutal. El que hem de mirar principalment és que, el final de la seva vida, sigui digne i sigui el millor que pugui ser. El que s'ha de fer amb la gent gran, bàsicament, és tenir-los en compte, i saber que existeixen, i aprendre molt d'ells.

 

Sobre sanitat i salut…

PSC – Abel GarcíaÉs una prioritat. Tenim una comarca desfavorida en l'àmbit sanitari. No pot ser que els caps de setmana, en un cas d'urgència, l'oculista que tinguem més a prop estigui a Terrassa. Tenim una població amb més gent gran que jove, el que vol dir que hem de lluitar per un sistema sanitari potent i de qualitat.

ERC – Ramon Camps – Hem de tenir tots els serveis que necessita aquesta ciutat. Estarem dintre del Consell de l'Hospital, d'aquesta manera podrem incidir en aquests temes.

JUNTS PER BERGA – Jordi SabataL'hospital és important. Entre la cessió i acceptació de l'hospital per part del CatSalut ha de passar un període de temps intermedi, mentrestant, s'ha de seguir gestionant, i s'ha de gestionar bé, per tal que la ciutadania se senti satisfeta.

DECIDIM BERGA – Daniel Fàbregas L'Hospital està en procés de passar al CatSalut, però mentre duri aquest traspàs, les coses no poden anar com fins ara, i s'ha d'establir un Pla de Salut per garantir que el que tenim no anirà a pitjor. Un cop fet el traspàs hi haurà d'haver un Ens que coordini la salut a la comarca, no com a òrgan gestor-director, que no podrà, però ha de poder arribar a un acord amb tots ells.Un Ens integrador entre primari, hospital, residencia i atenció domiciliaria (gent gran). Aquest ha de vetllar perquè tot això funcioni bé. No pot anar cadascú per la seva banda, tots han d'estar entrelligats.

PP – Joan Antoni López Noguera – Hem de lluitar per no perdre almenys els serveis tenim.

BERGA EN COMÚ – Joan TorresHem de vetllar per una sanitat de primer ordre, i encara més degut a la població envellida que tenim en aquesta ciutat.

CUP BERGA – Montse Venturós – Pel que fa a l'Hospital, hemfet la cessió al CatSalut, peròseguimtenint el patrimoni, i hemaconseguit que elstreballadorsmantinguin totes les condicionslaborals, i una part del deute a curttermini també se'n fa càrrec el CatSalut. És un bon pas per garantir aquestcaràcterpúblic que ha de tenirqualsevolcentre hospitalari, i a la vegada garantir que l'Ajuntament es podrà dedicar a treballar en l'àmbit de les sevescompetències, que sónbàsicament, en la prevenció de la malaltia. Entre altres coses hem de fomentar la salut a través de l'esport.

No hi ha conclusions, ni comentaris per la meva part, vull ser imparcial, només sóc el missatger de les vostres preguntes. L’ordre de les respostes és el mateix en que es van fer les entrevistes.No hi ha preferències, ni preferits.Reflexioneu i voteu amb llibertat, però el guanyador ha de ser Berga.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.