Pànxing Berguedà

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Cultura – Berguedà

El tramvia de sang

Berguedà
c8ed3ad4441892a8a51973045a5a6b79.jpg

El tramvia de sang de les mines de Fígols va ser el primer ferrocarril miner del Berguedà. Va començar a circular l’any 1871 i la línia es va clausurar l’any 1904 amb l’arribada del tren de vapor a Guardiola, el qual en va assumir les funcions. 

El tramvia de sang servia per transportar el carbó de les mines de Fígols a Berga, des d’on es distribuïa per la vall del Llobregat gràcies al tren de vapor. Aquest carbó es transportava amb vagonetes però el ferrocarril també comptava amb un vagó de dimensions reduïdes per a passatgers.
 
 
Amb una longitud de 14,5 km i un ample de via de 840 mm, aquest primitiu ferrocarril era de tracció animal i es va construir a imatge dels tramvies miners anglesos del segle XVIII. Els combois circulaven sobre carrils de fusta dotats d’un passamà de ferro i comptava amb una plataforma de 2 metres d’amplada.
 
L’obra de fàbrica comprenia murs de paret seca i només els caps de pont estaven lligats amb ciment. Els ponts eren de volta de pedra o palanques de fusta. En tot el recorregut hi havia una vintena de ponts i un únic túnel (avui desaparegut), el túnel del Gall, anomenat també dels Deu metres, doncs aquesta era la seva longitud.
 
 
En no disposar de túnels o trinxeres importants, ni de grans viaductes, el traçat era marcadament sinuós. La línia del tramvia de sang segueix el camí que marquen les corbes de nivell, de manera que tots els ponts són curvilinis a fi i efecte de mantenir la cota. El pendent era molt baix, del 5 per mil, excepcionalment planer en una zona de muntanya.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.