Pànxing Berguedà

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Cultura – Berguedà

El Tren del Ciment

Berguedà
faa000add7714a2605b386d1d560cef3.jpg

El Tren del Ciment ens permet anar des del Clot del Moro fins a l’estació de la Pobla de Lillet, i viceversa. Aquest tram podem optar per fer-lo a peu o agafant el tren (sempre i quan sigui en horari en què es trobi obert). 

El Tren del Ciment ens permet remuntar-nos a principis del segle XX, època en què la Companyia General d’Asfalts i Pòrtland “Asland” va construir un carrilet pel transport de ciment de la seva fàbrica del Clot del Moro. Aleshores el recorregut anava des de la fàbrica fins a Guardiola de Berguedà on enllaçava amb els Ferrocarrils Catalans, un total d’11 quilòmetres de recorregut i cinc estacions. L’últim viatge d’aquest carrilet, tant de mercaderies com de passatgers, data del 14 d’octubre de 1963. Però anys després, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya el va tornar a posar en funcionament recuperant així una part de l’antic traçat del ferrocarril. Des de l’1 de juliol de 2005, una rèplica de l’antic Tren del Ciment realitza un recorregut de 3,5km sortint de l’estació de La Pobla de Lillet, passant pel centre del municipi, aturant-se als Jardins Artigas i acabant al Clot del Moro. Enguany, el Tren del Ciment està operatiu fins el 13 de novembre.

El recorregut

Iniciem el recorregut del Tren del Ciment a l’estació de La Pobla de Lillet, un quilòmetre abans d’arribar al municipi i situats a la carretera de Guardiola de Berguedà. Abans de pujar al tren, a l’estació trobem l’exposició permanent “Ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la vall del Llobregat” on es pot veure, per exemple, la locomotora que va inaugurar la línia del cremallera de Montserrat o el cotxe reial que es feia servir per a transportar personalitats i representants oficials. Ara ja sí, estem preparats per pujar al Tren del Ciment, una locomotora dièsel amb quatre cotxes que tenen capacitat per a 25 persones cadascun. Ens espera un trajecte que dura aproximadament 20 minuts i que ens permetrà veure un tram del camí del Llobregat. La primera parada és a La Pobla Centre, on podrem caminar pel casc antic del municipi, veure la dotzena de fonts que hi ha repartides per tota la població i acostar-nos fins el pont vell, el més antic dels ponts que actualment travessen el Llobregat.
 
 
La segona parada és una de les joies de la zona, els Jardins Artigas. Dissenyats per Antoni  Gaudí a principis del segle XX formen un conjunt de gran valor arquitectònic immers en un espai natural de relleu agrest i salvatge. Amb tons marronosos de la pedra i verdosos de la vegetació, destaquen la cascada, la glorieta, la gruta, el pont dels arcs o les figures del bestiari que es poden observar amb la remor de l’aigua.
 
 
El Tren del Ciment acaba el seu recorregut al Clot del Moro, on es troba l’antiga fàbrica de ciment Asland que, des de fa uns anys s’ha convertit en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug. Aquesta antiga fàbrica és un impressionant edifici modernista declarat Bé d’Interès Nacional i pertany al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.