Pànxing Berguedà

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Cultura – Berguedà

Felipó reedita en facsímil l’obra que parla del protocol dels actes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt

Berguedà
b02dcd4c02f18573cfa972558c3c5c99.jpg
El bibliògraf, escriptor i historiador berguedà, Ramon Felipó ha tingut cura de la reedició en facsímil del llibre “Fundamentos o breve historia sobre la coronación canónica de las imágenes de la Santísima Virgen y razones que abonan la de Queralt”. 

Felipó s’ha encarregat de fer una introducció que serveix per emmarcar què fou i què va significar per Berga la Coronació de Queralt, els personatges que van tenir un paper fonamental en la preparació i la festa, i totes les referències bibliogràfiques de Cristóbal Jurado i de tots els llibres editats per la  Coronació sobre Berga, Queralt o Patum.
 
El llibre el va escriure Cristóbal Jurado Carrillo, que era mossèn i va guanyar un dels certamens literaris convocats per l’Acadèmia Mariana de Lleida. Consta de dues parts, una introducció sobre el fet de les coronacions marianes i una mica d’història sobre Queralt i la segona part és la redacció d’un protocol o normes de com haurien de fer-se tots els actes a Berga.    
 
L’obra és pràcticament desconeguda, tot i la importància que degué tenir a la seva època. Curiosament no ha estat mai referenciada per cap dels autors queraltins o berguedans. I, fins ara, només n’hi ha tres exemplars documentats a: a la Universidad Pontifícia de Comillas, la Biblioteca Real del Palau Reial d’Orient de Madrid i a la de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.
 
Cristóbal Jurado va escriure prop de vint llibres sobre marededéus com de la Candela de Valls o de Coronacions.
 
 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.