Pànxing Berguedà

28, març del 2024

Search
Close this search box.

28, març del 2024

Cultura – Berguedà

Fia-Faia: Patrimoni cultural i immaterial de la humanitat

Berguedà
ba5d38b89bc1c6d65a2f54402356690d.jpg
La Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola ha estat inscrita al registre de Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. És una fita compartida, entre Bagà, Sant Julià de Cerdanyola i molts altres pobles del Pirineu. 

El projecte original, promogut per Andorra era pensat per a les falles del solstici d’estiu. Ens n’assabentarem arran de la participació, l’octubre de 2013 a les Desenes trobades culturals pirinenques, dedicades al patrimoni estiu del Pirineu, on vaig presentar una comunicació sobre la Fia-faia. Hi havia altres comunicacions fallaires: d’Isil, de la Ribagorça i d’Andorra la Vella. Aquests darrers, en explicar les seves falles, donaren la notícia de la seva expectativa de ser declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat junt amb les altres falles del Pirineu, el tràmit estava en curs.
 
Allà mateix es va fer constar el desig que la Fia-faia fos inclosa a la candidatura. Tema assumit i impulsat de seguida pels Ajuntaments i l’Associació de la Fia-faia. Les gestions foren laborioses. L’ingrés dels ajuntaments de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola a l’Associació de Municipis Fallaires, la coordinació de l’Associació de la Fia-faia, el suport de la Direcció General de Cultura Popular de la Conselleria de Cultura i l’acolliment dels fallaires ho van fer possible. Finalment la Fia-faia va ser inclosa al tràmit i es va afegir al projecte. Des d’aleshores sempre hi ha hagut presència nostra a les reunions de la candidatura. 
 
Els nostres arguments han estat de pes: la Fia-faia, junt amb les falles d’Isil, són les úniques que tenen el reconeixement de Festa Patrimonial d’Interès Nacional, de les poques que mai s’han deixat de celebrar, i a hores d’ara la de Bagà és la més espectacular pel que respecta a la quantitat de faies cremades i Sant Julià de Cerdanyola és originalíssima en conservar el ritual de vetlla festiva tota la nit. Entre les dues aporten espectacularitat, autenticitat i continuïtat, a més de ser les úniques faies de solstici d’hivern que es conserven a tot el Pirineu. No podien ser ignorades. El tremp de baganesos i cerdanyolencs mantenint la festa viva a través dels segles, tampoc. La fia-faia té molta força i n’aporta al conjunt de la candidatura. 
 
 
Finalment dir que al Manifest dels Fallaires aprovat a Andorra el passat dia 3 de desembre s’inclou la demanda d’un canvi de nom de la candidatura, que sigui molt més incloent per a nosaltres: “Festes del foc del solstici als Pirineus: falles, haros i brandons”. No podem més que sentir-nos agraïts per l’acolliment de la comunitat fallaire, de la que sempre ens hem sentit part.
 
A la Fia-faia cada època hi ha deixat la seva petjada, la de la nostra generació serà excel·lent: s’ha recuperat la baixada i la dansa, s’ha posat la música, el toc de corn… i obtingut els reconeixements, en podem estar satisfets. Els baganesos i cerdanyolencs compartim aquest orgull amb tots els que ens han ajudat. Seguirem. Fia-faia !
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.