Pànxing Berguedà

19, setembre del 2024

Search
Close this search box.

19, setembre del 2024

Cultura – Berguedà

La Fundació Alícia crea una guia per millorar la qualitat de l’alimentació triturada

Berguedà
f8f4ab85a86e8ed6acdbd6d3009032c5.jpg
El treball indica com modificar la textura de plats habituals perquè les persones amb problemes per mastegar o empassar puguin tornar a tastar-los El llibre, disponible de manera gratuïta al portal web, dóna les pautes i receptes per dur una alimentació equilibrada, alhora que atractiva i saborosa.

Plats triturats però que mantenen els sabors, amb color, aromes i formes agradables. Aquest és l’objectiu que persegueix la ‘Guia pràctica de gastronomia triturada’, que ha publicat la Fundació Alícia amb el suport de l’Agència de Salut Pública i de la Fundació Catalunya-La Pedrera.
 
La guia està disponible al portal web de la Fundació Alícia (www.alicia.cat) i és gratuïta. Busca ajudar a les persones que, ja sigui per edat o altres patologies, necessiten adaptar la textura de l’alimentació. L’objectiu és afavorir la dieta de qui no pot mastegar bé o té alguna dificultat per empassar.
 
Adreçada a totes les persones amb aquesta problemàtica, les seves famílies i cuidadors, és un document pràctic, fàcil i proper. Vol ajudar a l’usuari a redescobrir sabors que fa temps que no ha pogut tastar, pel que posa de rellevància aspectes com el gust, l’aroma i l’aspecte visual.
 
Alimentació equilibrada
La guia té en compte també la importància de seguir una alimentació equilibrada tot i la modificació de la textura. Explica com garantir l’aportació de proteïnes, moltes vegades insuficients en aquest tipus de dietes, així com altres nutrients imprescindibles. A més, suggereix una dieta sostenible, i prioritza l’ús de productes de proximitat i de temporada però, alhora, econòmicament assequibles amb un valor nutricional alt.
 
 
La guia demostra que plats típics i comuns, com les amanides, el pollastre rostit, la truita de patates o els espaguetis a la bolonyesa es poden adaptar i poden formar part de la gastronomia triturada. Aquest factor és clau per posar fi a les barreres socials que pot provocar la necessitat d’ingerir aliments amb textura modificada. Per tant, seguint els passos que suggereix la guia, l’usuari pot menjar exactament el mateix que la resta de comensals amb els que comparteix taula amb una única diferència, la textura.
 
Dues parts
El treball s’estructura en dos blocs. En una primera part, sintetitza els conceptes més bàsics per fer un bon triturat. Després, exemplifica aquests conceptes a través de receptes. En elles especifica quins ingredients escollir, com cuinar-los per potenciar el gust i aroma, i com texturitzar-los, ja sigui en format puré o en altres consistències com flams o púdings, que també són aptes per aquest col·lectiu i que ajuden a donar varietat a la dieta diària.
 
Finalment també explica com servir i presentar els plats finals per millorar visualment l’aspecte i afavorir així la seva acceptació i consum.
 
La ‘Guia pràctica de gastronomia triturada’ és una síntesi del manual sobre gastronomia triturada que ha elaborat la Fundació Alícia. Es tracta d’un treball més complex que, adreçat exclusivament a professionals, estarà disponible sota demanda.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.