Pànxing Berguedà

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Cultura – Berguedà

La memòria històrica de Guardiola de Berguedà

Berguedà
95dd8453f46bfb907a733e696f0a08c1.jpg

El projecte Memòria i Paisatge a Guardiola de Berguedà es va presentar, fa uns dies, al Casal Cívic del municipi en un acte per tots els veïns. 

Un centenar de persones van rebre el retorn de les històries de vida captades per l'Arada durant l'estiu passat. Un recull que dóna continuïtat a la feina feta des de l'Ajuntament i la Ruta Minera, i que s'ha plasmat en una aplicació web i un documental format per tres capítols que recorren el segle XX a Guardiola i retraten la relació dels guardiolencs i guardiolenques amb el seu entorn. Des de la pagesia fins el turisme actual passant per la mineria i els ferrocarrils.
 
L’alcaldessa Montserrat Ribera i el tinent d'alcalde Josep Lara van presentar el projecte i van donar veu al director del Parc Natural, el Sr. Jordi Garcia, i el tècnic de l'Arada, el Sr. Bernat Mar-quilles. 
 
Aquest últim va presentar els productes que es deriven de la feina realitzada i que van més enllà del documental. 
 
Els veïns podran consultar-los a través d’una aplicació interactiva, un enllaç ac-cessible des de la web de l'Ajuntament de Guardiola de Berguedà o directament des de l'adreça 
www.memoriaipaisatge.cat.
 
L'Ajuntament de Guardiola és l’encarregat de custodiar l'arxiu documental recollit pel projecte: més de 20 entrevistes i 20 hores de vídeo, més de 500 fotografies antigues i relats històrics explicats en primera persona.
 
El projecte es presenta com un producte històric i pedagògic molt important pel poble, tant per entendre grans canvis històrics i culturals que han configurat la realitat de Guardiola, com per presentar i reconèixer el municipi  davant del món com un poble amb una història única i amb un patrimoni immaterial molt valuós. 
 
Els veïns i veïnes van poder gaudir d'una mostra de 15 minuts de cada capítol, sortint amb la il·lusió d'indagar més en aquest web, de revisar-ne el total dels vídeos editats, i a l'espera de comentar-ne les anècdotes amb els veïns i amics. Els vídeos es passaran també pròximament per la televisió local.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.