Pànxing Berguedà

5, març del 2024

Search
Close this search box.

5, març del 2024

Cultura – Berguedà

La Patum de la Llar

Berguedà
image009

Berga, 26 de maig de 2023 – La Patum de La Llar, una celebració tradicional i emblemàtica de la
ciutat de Berga, tindrà lloc el proper dimarts de la setmana de Corpus, el dia 6 de juny, a partir de 2/4 de 7 de la tarda, a la plaça de Sant Pere. El canvi d’ubicació a la plaça on se celebren la resta de la Patum és per commemorar el 50è aniversari de la Fundació La Llar, entitat responsable de l’organització de l’esdeveniment. A més a més, la festa comptarà amb la presència destacada del Conseller de Drets Socials, l’Hble. Sr. Carles Campuzano, així com altres figures importants de les institucions locals i regionals.

L’altrament dita la Patum dels Sentiments és fruit de l’implicació altruista d’un gran nombre de persones i entitats de Berga, així com de l’Ajuntament de la ciutat. Aquesta festa és oberta a tothom, però té un caràcter especial ja que està dedicada i realitzada per persones amb diversitat funcional de la Fundació La Llar. La iniciativa té com a objectiu principal promoure la cultura popular adaptada, garantint la participació i l’experiència gratificant de totes les persones
implicades.

Enguany, la Patum de la Llar compta amb la participació de 66 patumaires, incloent-hi comparses i músics, tots ells amb diversitat funcional. A través d’aquesta festa, es posa de manifest el talent, l’esforç i la dedicació d’aquestes persones, que amb entusiasme i passió contribueixen a mantenir viva la tradició de la Patum i a enriquir-la des la seva pròpia perspectiva.
L’esdeveniment de la Patum de La Llar mantindrà l’essència i el format de la celebració tradicional, amb comparses, música i altres elements característics. Les comparses es col·locaran als baixos de l’Ajuntament, les autoritats ocuparan el balcó municipal, els músics tindran el seu espai a prop de les escales de l’església i el tabaler disposarà d’un lloc reservat. L’empostissat, encarregat de controlar l’accés a l’escenari, serà gestionat per la mateixa Fundació La Llar, que s’encarregarà de situar-hi les persones considerades oportunes.

Durant l’esdeveniment, es prenen les mesures necessàries per garantir l’accessibilitat i la participació de les persones amb diversitat funcional. S’habilita una zona específica per als vestidors de plens a la plaça Doctor Saló, prioritzant l’accessibilitat per evitar les escales de la Ribera. A més, s’adapta el format de la celebració, reduint els salts a un únic salt, tal com es fa tradicionalment a la Patum de La Llar a l’antic pati de l’escola.

Aquesta adaptació no resta l’essència i la riquesa de la festa, ja que les comparses continuen sent protagonistes, els músics acompanyen amb la seva música i el tabaler té el seu espai reservat. La Patum de La Llar aconsegueix mantenir la tradició, alhora que s’adapta per a ser més inclusiva i acollir a tothom, independentment de les seves capacitats.
La Patum de La Llar és una festa plena de simbolisme i tradició, i aquesta nova ubicació a la plaça
de Sant Pere reforça la seva importància dins del programa oficial de la Patum.

Font: Comunicació Fundació La Llar

Si t’ha agradat llegir La Patum de la Llar, també et pot interessar llegir Xavier Guitó farà una relectura de La Patum en clau demúsica contemporània i llenguatge electroacústic alXXV Concert del Memorial Ricard Cuadra

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.