Pànxing Berguedà

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Cultura – Berguedà

La Patum, una celebració singular

Berguedà
602cca0e1dfd35c8ee0525f2c335bb65.jpg

La Patum és un extraordinari document d’expressió cultural, popular i tradicional; un veritable tresor etnològic, històric, artístic, sociològic i teatral.

La Patum s’ha convertit en una manifestació de teatre popular única al món, una celebració que s’ha escenificat, sense cap interrupció important, molt probablement des de finals del segle XIV.

Cal remarcar l’originalitat de la festa, però també el manteniment de la tradició i de l’escenari natural al llarg dels segles, així com l’edat de la seva imatgeria popular, el tresor etnològic més gran de la ciutat.

Els elements festius més singulars són la Guita i els Plens. El gran valor de la Guita és que és un element únic dins el bestiari festiu mundial: enlloc més s’ha conservat aquesta forma arcaica de mulassa.

La participació del poble ha estat bàsica per a la perpetuació de la festa. Els patumaires han donat forma a la Patum i l’han mantingut viva al llarg dels segles. Si no s’hagués comptat amb aquesta participació, segurament ara no en podríem gaudir.

La continuïtat es referma amb la Patum infantil. Des de l’any 1956 se celebra una Patum per als més petits. Aquests nens i nenes, que des de menuts ja aprenen a fer ballar les comparses, són els futurs patumaires, aquells que faran possible que l’essència de la Patum es mantingui i que la festa continuï evolucionant.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.