Pànxing Berguedà

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Cultura – Berguedà

Maçaners celebra la 34a edició de la Trobada d’Acordionistes

Berguedà
dd54670ad03d5d96f73ad543c8576241.jpg
El poble de Maçaners, al peu del Pedraforca, s’omple de música i de festa un any més per celebrar la seva trobada d’acordionistes els dies 13 i 14 de juliol, convidant a tots els visitants gaudir de la bellesa de l’entorn, de la música tradicional i del so de l’acordió.

Ja arriba l’esperada cita amb la música tradicional i l’acordió com a vehicle privilegiat d’expressió en la Trobada d’Acordionistes de Maçaners. L’Associació d’amics de l’acordió de Maçaners i els veïns del poble conviden els amants de l’acordió i la música d’arrel a la 34a de la Trobada d’acordionistes. Aquesta trobada és considerada en el món de l’acordió la trobada que recull més acordionistes històrics, aquells que en la seva joventut havien tocat l’acordió per amenitzar balls i festes dels pobles de muntanya, és per això que l’acordió diatònic és present en gairebé totes les actuacions de la trobada. En les darreres edicions aquesta trobada està esdevenint una trobada de referència, ja que, any rere any, passen pel seu cartell acordionistes de referència.
 
La trobada s’inicia el divendres 13 de juliol amb el Vespre de música i ball folk. És una activitat d’escenari obert en la que els músics assistents a la trobada i visitants afeccionats a l’acordió i a la música tradicional poden oferir el seu repertori de ball als assistents. A més dels músics de la vall, formats en el taller de Maçaners podrem escoltar tots aquells músics que ens puguin oferir una peça per ballar.
 
El dissabte 14 de juliol s’inicia l’activitat amb una fira d’artesans (formatges, embotits, cistelleria, ceràmica, espardenyes…), instruments musicals, llibres, oberta tot el dia a la plaça de l’església. En aquesta mateixa plaça, a les 11 del matí hi ha el taller obert d’acordió. Aquest taller està pensat per oferir un primer contacte a persones que no han tocat mai l’acordió i també per a persones que ja dominen l’instrument. Com cada any el taller té un músic convidat que ensenya a tots els participants una peça del seu repertori i alguns consells i recursos que utilitza.
 
A les 12 del migdia s’inicia la Música a les eres. Aquesta activitat que a parer dels participants és de les més reeixides de la Trobada, consisteixen un recorregut per les eres de les cases del poble. En cada era hi haurà una actuació musical de 20 minuts. Aquest recorregut pel poble permet conèixer les cases i les seves eres i ens connecten amb la vida de cada casa i la vida del poble. És una bona ocasió per conèixer la gent del poble tot prenent un refresc, un tast de coca o un petit aperitiu ofert per la casa que ens acull. Aquest any per animar el seguici que recorrerà les diferents eres, comptem amb els Bastoners de Copons que arrodoniran aquesta activitat.
A les 5 de la tarda hi haurà el Concert de música tradicional interpretat per Perepau Ximenis, músic que ha realitzat una important tasca divulgadora de l’acordió.  A la mateixa hora, a la plaça de l’església s’hi farà un Taller per a infants i joves
 
A la mateixa plaça, a les 7 de la tarda, hi trobarem una exhibició de Ball de Bastons realitzada pels Bastoners de Copons i, tot seguit, el taller de Danses, animat per Benjamin Macke i Birgitte Bornauw procedents de Bretanya. Comptarem com a mestra de ball amb la Guida Sallarès.
 
A les 10 de la nit, a la plaça de l’escola començarà la Trobada d’acordionistes, acte central de la nostra trobada, que ens convidarà a recuperar el so dels nostres acordions, el so dels balls de carrer, el so de les vetllades a les festes dels pobles de pagès i també el so de joves músics que troben noves harmonies i nous sons amb els instruments de sempre. Com cada any tindrem l’oportunitat d’escoltar músics de Portugal, País Basc i Occitània i, és clar, de casa nostra.
 
A les 12 de la nit hi ha un Concert final de la trobada amb Carles Belda i Guida Sallarès que amb la seva música agermanaran tota la plaça, connectant-la amb peces del nostre repertori que tenen un gran poder d’evocació. Aquesta actuació per ballar i per escoltar clourà aquesta cita anual amb la música i la cultura.
 
Totes les activitats de la trobada són gratuïtes.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.