Pànxing Berguedà

6, novembre del 2024

Search
Close this search box.

6, novembre del 2024

Cultura – Berguedà

Monacàlia, quan Sant Benet torna a ser el Senyor de Navarcles

Berguedà
905757b834d7fa30607f70a2350c1189.jpg
El monestir de Sant Benet de Bages, fundat fa mil anys, era el senyor espiritual i feudal dels navarclins, que l'1 i 2 d'abril reviuran aquella època gràcies a la Fira de l’Abat. A més de parades de productes artesans, els espectacles del carrer recrearan diferents aspectes de l’activitat diària dels segles X i XI a la vila.

Des del 1979, el cap de setmana anterior al diumenge de Rams, Navarcles celebra una fira comercial on predominava l’automoció, l’artesania, la maquinària agrícola i els objectes antics. Amb els anys, es va convertir en una fira multisectorial que inclou una mostra de motos antigues, una de bestiar i una altra de maquinària agrícola d’època i activitats paral·leles. El 2003, però, aquesta fira-mercat va estrenar una mostra de productes i oficis artesans relacionats amb el monestir, i és el que ha fet popular aquesta fira que enguany arriba a la quinzena edició.
 
Filadores, boters, cistellers, ferrers, picapedrers, vidriers… omplen els carrers engalanats de Navarcles, on també trobarem nobles, cavallers, soldats, pagesos i monjos, bugaderes i gitanes, entre altres personatges que ens traslladaran als segles X i XI. Diferents carrers i la plaça de la vila seran l’escenari de recreacions d’escenes de la vida quotidiana com tenyir la roba amb elements naturals, rentar-la, fer lleixiu… o comptar amb les mesures de l’època: unces, lliures, pams, quarteres i jornals deixaran de sonar-vos estranys.
 
 
També hi haurà representacions teatrals, entre les quals destaquen l’ofrena de les relíquies de Sant Valentí màrtir a l’abat Abbó, i el cobrament de censos per part dels navarclins, en tant que vassalls del monestir. Sense dubte, però, el moment més especial és el casament del noble Sal·la amb na Ricardis, fundadors del monestir i que són encarnats per veïns del poble.
 
Com no podia ser d’altra manera, la gastronomia hi té un paper important amb parades de menjar i vi, i la popular ‘sopa dels pobres’, que Sant Benet donava als pobres. A més, durant el cap de setmana, alguns restaurants navarclins oferiran el Menú Monacal, amb receptes que els monestirs han elaborat al llarg del temps i que sovint inclouen molta verdura i poca carn. Els més carnívors no han de deixar passar l’oportunitat per veure com es treballava la carn del porc per fer-ne botifarra blanca, negra i del perol, cansalada… 
 
 
La Fira de l’Abat és una oportunitat única per veure l’església de Navarcles il·luminada amb espelmes i per pujar al campanar, des d’on es gaudeixen d’unes vistes excel·lents del monestir. Es podrà visitar a un preu especial i fins i tot, fer nit a l’hotel o a l’autocaravana i és que a la pista d’atletisme la X Trobada d’Autocaravanes. Els amants del cava, a més d’ampolles, també trobaran plaques a la XVIII trobada de col·leccionistes de plaques de cava de la Catalunya central, enguany dedicada a les rescloses dels voltants de Navarcles. 
 
Per consultar els actes i espais més destacats, cliqueu aquí
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp