Pànxing Berguedà

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Cultura – Berguedà

Museu del Ciment Asland

Berguedà
355612adab3b838e6dd768cfe9bfd267.jpg

Va ser el 2002 quan la fàbrica de Ciment Asland va entrar a formar part de la llista d’atractius turístics oberts al públic de la comarca del Berguedà. 

Quan l’any 1901 Eusebi Güell, un dels prohoms de la burgesia catalana, va decidir, amb altres socis, fundar la societat cimentera Companyia General d’Asfalts i Pòrland, S.A. Asland i iniciar la construcció de la fàbrica al Clot del Moro, a Castellar de n’Hug, poc podia imaginar que aquella aventura, un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, acabaria convertint-se en un Museu.
 

La fàbrica Asland va funcionar del 1904 al 1975. Els seus darrers propietaris, Lafarge-Asland, la van vendre al 1996 a la Generalitat de Catalunya pel simbòlic preu de 498.000 pessetes –uns 3.000€. Venda que va donar ocasió a convertir aquell edifici industrial, dissenyat per l’arquitecte Rafael Guastavino, una construcció modernista amb volta catalana i estructures de ferro forjat, construïda en forma esglaonada, per aprofitar la pendent i la força de la gravetat, en el procés de fabricació del ciment, en un museu espectacular integrat en el Sistema del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.

La visita al museu permet entendre les restes d’aquest complex industrial que va subministrar ciment en moments de fort creixement de la societat industrial; apropa al procés de fabricació i descobriment del ciment Pòrtland, element destinat a esdevenir el material constructiu del segle XX i recorda els homes i dones que la van fer funcionar.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.