Pànxing Berguedà

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Cultura – Berguedà

Noves propostes de la Patumaire edicions per aquest Sant Jordi

Berguedà
90852cad42fca7d9222bf8a9e6c63947.jpg

Entre la gran quantitat de novetats que s'exposaran a les diverses paradetes de tot el Berguedà, La Patumaire Edicions presenta les seves propostes per aquest Sant Jordi. 

S'acosta Sant Jordi i són molts els llibres que es presenten en aquestes dates per regalar en una diada tan especial i tan nostra. Diverses són les temàtiques, els autors, la tipologia, el volum, el preu, tots amb l’objectiu d’arribar a aquell lector que en gaudeixi. 
 

L’esvoranc 
Text i il·lustracions: Marta Casadesús i Fusté
PVP: 7€
En algun misteriós indret del Berguedà, i per motius que es desconeixen, s’ha obert un forat que connecta el món real amb el de les llegendes. Ara, per culpa d’aquest fet, tot de personatges imaginaris s’han escampat per la zona, alguns amb més bones intencions que els altres, que no tenen cap ganes de tornar a casa. Per evitar que el poble visqui atemorit sota aquestes noves amenaces, un peculiar grup format per una bruixa, un joglar, un cavaller i un follet de vent, uneix les seves forces per posar fi al desgavell de la millor manera possible. Seran capaços de fer tornar cadascú al seu lloc? Es tracta del primer còmic del que pretén ser una col·lecció, inspirat i ambientat al Berguedà. Al final del còmic, hi trobarem interessants explicacions sobre els personatges històrics i llegendaris que hi apareixen, així com dels indrets més emblemàtics on té lloc l’acció del còmic, com per exemple el Pedraforca o el Palau de Pinós. 
 
 

La vida berguedana dels anys 50 i 60. Records i evocacions   
Autor: Joan Guitart i Boixader 
PVP: 16€
Aquest llibre és bàsicament un recull de records i vivències personals sobre aspectes diversos de la vida berguedana durant les dècades de la postguerra i predemocràtiques. També s’hi integren informacions obtingudes per l’autor, via transmissió oral i bibliogràfica, sobre aquests anys i èpoques anteriors. Més que allò oficial, noticiable i afortunadament treballat —Queralt, la Patum, inauguracions, visites de personalitats, esdeveniments diversos— el contingut es centra en les maneres de viure, de pensar, d’expressar-se, costums i allò anecdòtic que es troba especialment enregistrat a les neurones dels qui ho van viure. 

 
 

Inicis de la promoció turística al Berguedà (1964 – 1995). Llibre blanc de Coll de Pal  
Autor: Josep Casals Farràs 
PVP: 16€
El Berguedà es trobava en situació d’abandonament i, gràcies a diverses entitats i Ens públics, es van aconseguir subvencions necessàries per al desenvolupament de la nostra comarca. L’any 1964 es van començar les obres que es detallen al llarg d’aquest llibre, explicades amb el màxim rigor, ja que foren viscudes en primera persona per l’autor, i acompanyades de fotografies dels diferents estadis de les construccions. Són obres molt ambicioses, doncs es volien aconseguir uns bons resultats per tal de col·locar la comarca al lloc que li corresponia. Es tracta d’un territori d’una bellesa espectacular i calia dotar-lo de les infraestructures i serveis necessaris per a gaudir-ne. Però aquell esperit inicial sembla que va quedar escapçat, ja que l’esquí, un dels principals objectius per a potenciar el turisme a la comarca, no ha tingut la continuïtat requerida. L’esquí ha estat i és l’objectiu pendent. 

 
 

La dècada de les expectatives frustrades: el Berguedà (1930-1940)  
Autor: Ignasi Hierro i Grandoso  
PVP: 13€
No és estrictament una continuació del seu anterior treball (La desmemòria històrica), encara que segueix tractant de la recuperació de la memòria durant el decenni ocupat pels temps de la Segona República i la Guerra Civil. Aquest volum dedica un extens espai a la situació viscuda a la capital comarcal i també recull una aproximació a la història d’una sèrie de municipis, els anomenats al llibre “municipis sense història”, que van viure una dècada ben diferent a la d’altres entitats municipals molt més castigades pel conflicte. Recull els fets històrics més rellevants esdevinguts a la comarca durant la República, la Guerra Civil i l’inici del franquisme. Per realitzar-lo l’autor ha consultat, entre d’altres, gairebé tots els arxius municipals dels 39 municipis del Berguedà. La publicació del volum és una nova iniciativa del Memorial Democràtic Berguedà. 

 
 

Quim i Quimix. Amics per tradició  
Autora: Montserrat Andrés 
Il·lustracions: Marta Fàbrega 
PVP: 12,95€
Us presentem en Quimix-2417, un personatge vingut de la Catalunya del futur que s’estarà una temporada a casa d’en Quim. En Quim l’acollirà com a representant dels nens del segle XXI, i li anirà explicant alguns dels nostres costums i tradicions. Però en Quim tindrà molta feina, ja que els catalans tenim molts costums relacionats amb el menjar i al segle XXV les persones només prenen càpsules alimentàries! 

 
 

Rere els vidres   
Autor: Jaume Huch 
PVP: 14€
Arriba l’obra poètica més personal de Jaume Huch, un recull dels poemes publicats en els darrers temps, els més íntims. L’autor té dos reculls més publicats: “Tentinejant” editat per Columna i Patumejant publicat per la seva pròpia editorial l’any 2009.

 
 

Un per a cada Sant Jordi  
Text i il·lustracions: Rosa Massaguer i Robert 
PVP: 18€
I si tot fos tan senzill com somniar? Somniar: imaginar com a possible o realitzable alguna cosa que no és d’esperar, de molt difícil realització. Un Sant Jordi malastruc, princeses que empunyen espases i dracs al·lèrgics a les roses… Deixa que et vingui la son, deixa que et vingui la imaginació i, potser així, tornaràs a ser un nen. En aquest llibre, ple de simpàtiques il·lustracions, s’hi recopilen 7 originals contes, un per a cada Sant Jordi, perquè els més menuts de casa puguin viure la llegenda de Sant Jordi de 7 maneres diferents i com mai ningú els l’havia explicat. 

 

El Trobador Cuadeferro  
Autor: Jordi Cussà
Guillem de Berguedà és el protagonista d’aquesta obra: el trobador més original, el cavaller més foll, també l’amant més sensible… En aquesta novel·la de lluites de llit i de llança, amb cavalls fabulosos i armes i joies i dones fascinadores, el mite s’incorpora amb tota la carn i tota l’ànima per revelar-se en una veu omniscient que es despulla del tot en tots sentits, si més no per decidir si al capdavall va ser, segons la cita del vell Plini, un d’aquells homes dues vegades benaurats: els que han escrit coses dignes de ser llegides i els que han fet coses dignes de ser escrites. 
 
 

Homenatge a Queralt  
Autor: Josep M. Ballarín 
Amb motiu dels noranta anys de Josep M. Ballarín, L’Albí recuperà un dels seus llibres més personals i emotius: el que constitueix el seu particular, íntim i imprescindible Homenatge a Queralt. Una obra que aplega els textos més entranyables de l’autor, mort recentment a Berga als 96 anys.
 
 

Què puc fer jo pel català?   
Autor: Jsep Mª Espanyol 
Aquest llibre, a part de facilitar uns coneixements de català força desconeguts perquè no figuren a les gramatiques, i aportà unes informacions sobre l’ús real de la llengua en diferents àmbits, fa unes recomanacions que si són posades en pràctica, acompanyades d’un fort augment de l’autoestima dels catalans, han de dur el català a la seva normalització en poc temps.
 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.