Pànxing Berguedà

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Cultura – Berguedà

Torna ‘El batec del Tabal’, l’espectacle familiar que reinterpreta les melodies de La Patum a través d’una rondalla de Xavier Gonzàlez-Costa

Berguedà
20231105_Espectacle-1
Torna El batec del Tabal. L’espectacle familiar que fa un any va ser tota una sensació, torna al convent de Sant Francesc aquest novembre per portar, a tocar de les comparses, la rondalla narrada pel berguedà Xavier Gonzàlez-Costa i musicada per la Melanzana Ensemble.

El batec del Tabal és una idea que els músics de la Melanzana van tenir per “fer una cosa diferent del que havíem fet fins aleshores, però que a la vegada ens la sentíssim propera”. Ho explica Mònica Roca, membre fundadora del grup, i afegeix que van acabar demanant a Xavier Gonzàlez-Costa que creés “el text d’una història que pogués explicar què és La Patum als més petits o a persones que no la coneixen”.

A Gonzàlez-Costa, que no només va fer el text sinó que és l’encarregat de narrar-lo durant l’espectacle, se li va ocórrer crear “una rondalla que lligui totes les comparses d’una manera totalment fictícia, però que sigui una història coherent que la mainada pugui endur-se a casa i explicar-la”. I, així, s’inventa la història d’un avi enyorat de Berga, la seva terra, on va néixer i créixer, i on no torna des de fa anys. “El personatge conviu en tot moment en un espai entre el que va ser de jove i el que és ara, de gran”, explica el narrador.

Tot això passa en un escenari alçat al bell mig de l’espai on, durant tot l’any, hi ha exposades les comparses de La Patum. Cada cop que el narrador i la música es refereixen a una comparsa en concret, aquesta s’il·lumina. I així es crea un espectacle únic, vestit amb peces musicals arranjades per la Melanzana Ensemble i amb una composició final de Roger Belmonte Viladomat, que posa música al poema de Xavier Gonzàlez-Costa que dona títol al conjunt de l’obra.

La singularitat de les peces musicals de l’espectacle

Sobre les peces musicals, Mònica Roca avança que “val molt la pena d’escoltar perquè és una sonoritat molt diferent de la que estem acostumats”. I és que el fet que la Melanzana estigui formada per instruments de corda fa que les melodies sonin “més dolces” que a la plaça i que hi hagi diferències sonores importants respecte a les interpretacions de banda que els patumaires estan acostumats a sentir.

La Melanzana Ensemble va néixer a principis del 2016 amb l’objectiu de portar a casa el treball i esforç de vuit joves músics professionals formats a diferents punts d’Europa (Països Baixos, Anglaterra, Alemanya, Suïssa i Catalunya). Per a Xavier Gonzàlez-Costa, que ara hi ha pogut treballar, “són tot nois i noies de la Catalunya central, malgrat que visquin o s’hagin format a fora, La Patum no deixa de ser, per a ells, el que diu l’avi d’aquesta història: una espurna sempre encesa en l’ànima dels berguedans”.

Dates, horaris i entrades

El batec del Tabal es farà en tres funcions, aquest novembre. Se’n faran dues dissabte, dia 11, a dos quarts de sis de la tarda (17.30 h) i a dos quarts de vuit del vespre (19.30 h). I la tercera serà l’endemà, diumenge 12, a les 12 del migdia.

L’escenari serà el mateix que fa un any: el convent de Sant Francesc, a la sala on les comparses s’exposen des que marxen de la plaça, al final d’un Corpus, fins que hi tornen, dies abans de l’inici de la festa.

Per poder viure alguna de les tres funcions d’El batec del Tabalcal comprar entrada. Per al públic general, val 15 euros; i per als infants de fins a 11 anys, 10 €. La venda d’entrades està oberta al portal Ticketara.com

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.