Pànxing Berguedà

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Entrevistes – Berguedà

40 anys, 40 cims!

Berguedà
6e9921d8bad594456f7762f80c4ef44c.jpg
El Grup d’Esplai Fent Camí celebra l’aniversari amb un passaport a les muntanyes.

Quan una entitat com el grup d’Esplai Fent Camí celebra els 40 anys d’existència, és un bon moment per recopilar records, bones estones passades i, sobretot, recordar i retrobar les persones que han format part de la seva història. Per fer aquest reportatge, ens hem trobat amb dues de les que han format part de Fent Camí: el Pere Claret, que en va ser membre i director ja fa uns anys, i l’actual president, el Marc Traserra. El Pere estrena la conversa amb una data “vaig començar a anar-hi de ben petit, el 1981, i 8 anys després ja n’era monitor…”. Però què va significar per a ell i els qui l’acompanyaven en aquesta experiència l’esplai Fent Camí? “Doncs hi va haver una època en què la meva vida era Fent Camí. Una experiència inesborrable que ara conviu amb mi en forma de molt bons records”, i afegeix: “el que sóc en bona part és gràcies, o per culpa, de Fent Camí”. Actituds, valors i maneres de fer, això és el que, en part, pretén transmetre aquest tipus d’esplais. Així ho confirma també l’actual Director, en Marc Traserra. Amb tots dos parlem d’aquests 40 anys i de la principal iniciativa empresa per celebrar-ho: el passaport dels 40 cims.
 
 
Ha canviat molt amb aquests 40 anys l’Esplai?
Hi ha coses que no han canviat i Fent Camí segueix situant-se entremig dels Escoltes i les colònies convencionals. Es va amb tenda de campanya però no es fan campaments, sinó que es va al costat d’una casa de colònies. També s’adopten algunes de les maneres de treballar i viure de les colònies, és una barreja. Així es va decidir en els orígens i així s’ha continuat. Anar amb tendes es va tenir claríssim des del primer moment, però quan vam començar no teníem la capacitat de muntar un campament i per això es va optar per aquesta solució intermèdia, però com que hi havia molt poques cases legalitzades, anàvem amb intendència.
 
I això es va convertir en un dels vostres símbols d’identitat que seguiu mantenint. Al costat d’això sempre heu estat també grups poc nombrosos, oi?
Sí, però mai no hem tingut problema de falta de monitors ni de canalla. Tot i que sí que és cert que, amb l’increment d’activitats per part d’altres empreses i entitats, a l’estiu es fa molt difícil fer seguir la canalla. També, possiblement, no hàgim sabut donar-nos a conèixer. Les colònies i els escoltes, per tradició històrica, tenen també més anomenada i a nosaltres això ens ha costat més. Segurament hi hagi influït també que, en els seus orígens, l’esplai Fent Camí va ser fundat per gent que no era berguedana, persones que no eren d’aquí però que amb els anys s’hi van quedar.
 
I d’això ja fa 40 anys. Com encareu aquest aniversari?
Doncs amb moltes ganes i il·lusió. Recuperant fotos antigues i remenant el pou dels records. Ara toca preparar l’exposició i això fa que, a més de recordar, tornis a veure monitors, gent amb la qual havies perdut el contacte… El cert és que tothom s’ho ha agafat amb moltes ganes i això ens fa molt feliços. Tot just estem acabant de contactar amb gent que ha format part de l’esplai, ho volem fer gran.
 
Tan gran que heu decidit pujar ni més ni menys que 40 cims!
La veritat és que vam creure que era una bonica manera de plantejar l’any de l’aniversari, fent 40 cims. La primera de les sortides va ser al Serrat del Migdia, i déu ni do de la rebuda. En total seran 40 sortides en 21 caps de setmana (en algunes es farà més d’un cim). Totes plantejades com una trobada d’amics. Quedem a la font del Ros i amb cotxes ens dirigim al lloc de sortida. És una activitat oberta a tothom, no s’ha de pagar res (excepte el preu de cost dels passaports que es venen a la Impremta Casals “Cal Morlans”), i estar disposat a passar una estona agradable, en contacte amb la natura i amb sorpreses de dinamització que tenim preparades seguint l’essència de l’Esplai.
 
I a part d’aquesta, més coses per celebrar-ho?
Sí, de moment tenim programades dues activitats més: una exposició durant el primer trimestre de l’any vinent, per la qual estem recollint anècdotes i fotografies i material gràfic. Cap a l’octubre-novembre de l’any que ve, farem també la cloenda de l’aniversari amb un dia d’activitats per a tothom i un dinar popular.
 
I quin és l’estat de salut actual de Fent Camí?
Doncs com dèiem abans, ens hem anat mantenint al llarg d’aquests 40 anys. Ara devem tenir una vintena de nens i estem oberts a què n’entrin més. Esperem que aquest aniversari serveixi també per projectar una mica, és el que som i fem. Només per posar un exemple, el nostre fulard, el que ens identifica, és de quadres blancs i vermells, com un drap de cuina. Això demostra senzillesa, un altre dels nostres valors essencials.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.