Pànxing Berguedà

16, juny del 2024

Search
Close this search box.

16, juny del 2024

Entrevistes – Berguedà

Eloi Hernàndez, alcalde de Fonollosa

Berguedà
4c3baddecd17c70b34c2ab69150f40dd.jpg
“El nostre Pessebre Vivent és un dels més antics i bonics del país, sense dubte”.

L’Eloi Hernández és alcalde de Fonollosa des del juny de 2015, orgullós de ser-ne i de tot el que representa el seu poble, Fonollosa. Un petit municipi del Bages, situat al vessant sud de la Serra de Castelltall llueix com un petit pessebre. Hernadez posa un èmfasi especial en parlar de les seves tradicions més arrelades i populars del municipi que coincideixen amb les dates nadalenques.
 
Quins elements turístics destacaria de Fonollosa?
El nostre municipi, format per quatre pobles, té una gran riquesa d’elements patrimonials, històrics i naturals que són un veritable atractiu per aquells qui ens visiten o passa uns dies a la nostra terra. L’element més significatiu, i singular, és el mil•lenari conjunt monumental de les Torres de Fals, format pel castell, les torres i l’església de Sant Vicenç, indret on s’emmarca la celebració del Pessebre Vivent del Bages. A Fonollosa trobarem l’Alzina centenària del Mas Querol, declarada arbre monumental de Catalunya, on hi ha unes espectaculars vistes del poble i de la Serra de Castelltallat, i on a l’estiu es celebra el festival de música Vesprades sota l’Alzina. A Camps es pot visitar la necròpolis de la Plaça de la Creu, recentment urbanitzada i museïtzada; i tampoc es poden perdre el plaer de fer una passejada per les vinyes de la finca de Jaumandreu, a Canet de Fals, on s’elabora el vi DO Pla de Bages “Més que paraules”.
 
Com convenceria a algú per passar un cap de setmana a Fonollosa?
Si algú desitja desconnexió, pau i tranquil•litat, però alhora gaudir d’un entorn natural impressionant i d’un ric patrimoni que no dubti a venir a visitar-nos.
 
Per què és únic el Pessebre Vivent del Bages?
Per l’entorn espectacular on es representa i per la recreació històrica que realitza. Imagineu un castell, amb dues torres enmig d’un bosc, i amb tot de figures humanes que representen la història que tots coneixem… doncs això és el nostre Pessebre Vivent. Un Pessebre que fem a les Torres de Fals, i que enguany ja arriba a la 39a edició, és un dels més antics i bonics del país, sense cap mena de dubte, i cada any rep milers i milers de persones que en gaudeixen en família. Una molt bona proposta per a les festes de Nadal.
 
Així doncs ho recomana?
I tant!!!! Sumeu a tot el que es respira a Fonollosa viure la veritable màgia del Nadal. 
 
I la Nit Viva… que és?
La Nit Viva és la segona proposta nadalenca que ofereix el nostre municipi, en aquest cas al poble de Fonollosa. És un espectacle que recrea la vida a pagès de fa més d’un segle i que combina quadres d’oficis antics i pessebre. La representació transcorre pels carrers i interiors de cases centenàries del Raval del Sastre, del poble de Fonollosa i hi participen més de 200 persones. És una bona manera de complementar les activitats del Nadal, amb un toc diferent del què habitualment s’ha fet arreu.
 
Per què és tan recomanable?
Perquè s’hi rememoren les vivències, oficis i maneres de fer als pobles de fa més de cent anys. És com un viatge en el temps on tot està molt ben cuidat, fins al més petit detall. 
 
I tenim entès que hi col•labora pràcticament tot el poble?
Tant en el Pessebre Vivent del Bages com en la Nit Viva participen més de 200 persones del poble i de pobles veïns en cadascun dels espectacles. Hi podeu trobar famílies senceres: avis, pares i fills que des de fa anys participen conjuntament en aquestes representacions.
 
I com s’aconsegueix una col•laboració tan estesa?
S’aconsegueix perquè, per sort, tenim unes entitats culturals molt potents a cada un dels pobles, que fan que la gent s’impliqui i se sentin representats en les coses que es fan en cada un dels nuclis. La gent estima els pobles, gaudeix de les activitats que es fan i hi participen. Els d’aquí ens sentim molt orgullosos de preparar uns espectacles com aquests que cada any reben la visita i reconeixement de milers de persones d’arreu. És un plaer. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.