Pànxing Berguedà

19, juny del 2024

Search
Close this search box.

19, juny del 2024

Entrevistes – Berguedà

Entrevista a Carme Grabau, gerent de Jardineria Freixa

Berguedà
diseno-y-contruccion
“En el context climàtic i de sequera que ens trobem ara s’ha de mirar de controlar el reg i fer-ho de manera justa per no llançar l’aigua, però és important regar quan toca”

Instal·lats de manera definitiva a la calor i bonança de l’estiu, aquesta estació ens fa passar hores i hores a l’exterior, a la fresca i comoditat del nostre jardí. Perquè llueixi tan radiant com sigui possible, comptem amb l’ajuda inestimable dels experts i expertes professionals del món de la jardineria. Avui en coneixem una d’elles, la Carme Grabau, gerent de Jardineria Freixa, una empresa familiar amb més de quatre dècades d’experiència en aquest món. Amb ella hem parlat de la seva història, què ens ofereixen i ens ha donat uns quants consells perquè el nostre jardí, aquest estiu, sigui l’enveja de tothom.

Quina història hi ha darrere l’empresa? Com neix?

Jardineria Freixa és una empresa familiar que fa més de 40 anys que està en funcionament al sector del jardí. Tot plegat ho va engegar el meu sogre, en Benet, que va començar a fer el manteniment de petits jardins fins que ens hi vam incorporar amb el meu marit Josep. Des d’aleshores ens hem seguit dedicant a la jardineria. Al cap d’un temps vam decidir de muntar un viver d’arbres i planta a Cardona, lloc que vam escollir per la seva bona situació geogràfica, ben comunicat i al centre de la nostra zona d’actuació.

Com ha sigut la vostra trajectòria des dels inicis?

Vam començar fent petits jardins i ara comptem amb tot l’equip de persones i maquinària per poder dur a terme tots els treballs que se’ns encarreguen. La progressió ha sigut de creixement sostingut, incorporant noves àrees de negoci, com el viver que et comentava.

Quins serveis oferiu?

Nosaltres oferim des del disseny inicial dels jardins i espais exteriors, passant per  l’assessorament, la construcció i acabant amb el seu manteniment final. Ens dediquem a la consecució tant d’obra pública com privada i al manteniment i jardineria sigui d’exterior com d’interior. Ens encarreguem de tot el relacionat amb la instal·lació de reg automàtic, col·loquem gespa natural i artificial, projectem i construïm piscines i venem tota mena de plantes i arbres així com material de jardineria i tot el que ens pugui fer falta per la seva cura. Tot el que sigui actuar a l’exterior ho fem, fins i tot alguns petits treballs d’obra com pèrgoles.

A quin territori oferiu aquests serveis.

Nosaltres som de Berga i no oblidem els nostres orígens, però treballem per igual al Berguedà que al Bages, la Cerdanya, Osona i el Solsonès. La nostra situació ens permet estar a prop d’un territori bastant extens i desplaçar-nos a diferents comarques.

Com és el procés de disseny i construcció d’un jardí?

El més important per nosaltres en aquest procés és la comunicació constant amb el client, tenir una relació directa amb ell. És crucial saber escoltar el que vol i al mateix temps assessorar-lo tot modelant la seva voluntat. Comptem amb l’experiència necessària per explicar-los com assolir el jardí que ens planteja, proposant-li la ubicació d’elements rellevants com poden ser la piscina, construccions com àrees de joc o l’emplaçament d’arbres i plantes.

Quines plantes i arbres trobarà la gent que visiti el vostre viver?

Moltes de les plantes que tenim al viver les hem cultivat nosaltres des del seu inici i  les cuidem fins que estan llestes per a la venda. Hi trobaran arbres de tota mena, oliveres, arbres de fulla perenne i de fulla caduca, flor de temporada, plantes aromàtiques (romaní, espígol, etc.), planta arbustiva i un llarg etcètera. També hi podran venir a buscar material de construcció de jardins com travesses autèntiques, ecològiques, graves i terra…

Recordes algun projecte de jardí que t’hagi marcat especialment?

La nostra feina té un avantatge i és que tots els projectes de jardineria són únics. Cada casa és diferent, cada client té les seves necessitats, per això és una feina tan diversa. Recordo un cop que vam plantar un bosc de més de dues-centes alzines en un espai on no hi havia absolutament res. Diuen que a la vida s’ha de tenir un fill, escriure un llibre i plantar un arbre. Nosaltres ajudem a la gent amb aquest últim aspecte!

Quines plantes són les millors per decorar el nostre jardí o terrassa a l’estiu?

Quan es tracta de la primavera i l’estiu, jo pel que optaria és per flor de temporada i planta aromàtica: lavanda, surfinia, geranis, begònies, menta… Són plantes d’estiu que viuen molt bé a la zona que estem i alegren el dia a dia de la gent que viu a la casa on són plantades.

Dóna’ns algun consell per cuidar del nostre jardí o plantes durant la temporada d’estiu.

Ara és molt important regar bé. Cal fer-ho en hores de poc sol com pot ser durant el matí o a última hora de la tarda. En el context climàtic i de sequera que ens trobem ara, s’ha de mirar de controlar el reg i fer-ho de manera justa per no llançar l’aigua, però és important regar quan toca.

Igualment és recomanable que de tant en tant fem servir una mica d’adob amb les plantes. També és important controlar que no hi hagi cap mena de plaga d’insectes o fongs que puguin malmetre les nostres flors, plantes o arbres. Si tenim gespa a casa, cal tallar-la amb freqüència per així evitar fongs i malalties que pugui agafar per culpa de la calor.

jardineria

Si t’ha agradat llegir l’Entrevista a Carme Grabau, gerent de Jardineria Freixa, també et pot interessar llegir Entrevista a Sílvia Culell, presidenta de l’Associació d’Hosteleria i Turisme del Berguedà.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.