Pànxing Berguedà

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Entrevistes – Berguedà

Eulàlia Reguant, activista de la CUP. Exdiputada del Parlament de Catalunya. Regidora a l’Ajuntament de Barcelona

Berguedà
59acf80fa29c656798f33bf794c089dd.jpg
El temps que ens ha tocat viure… per en Josep M. Rossinyol. 

Com definiria el temps que li ha tocat viure? 
Intens, molt intens.
 
CUP = Candidatura d’Unitat Popular. A què fa referència aquest terme?
Fa referència a l’aliança d’esquerres xilena que va encapçalar Salvador Allende.
 
NOTA: Salvador Allende va ser escollit president de la República de Xile l’any 1970. Durant el seu mandat, impulsà un moviment de transformació social, interromput pel cop d’estat d’Augusto Pinochet l’11 de setembre de 1973.
 
Us emmiralleu en algun país en concret?
No. Agafem coses d’aquí i d’allà, de països diversos.
 
Com per exemple? 
La Revolució Bolivariana de Veneçuela (1), la Bolívia d’Evo Morales (2), la Revolució de Cuba (3), el moviment kurd (4), o el sistema democràtic de Suïssa, que és perfectible, però amb la necessitat permanent de consultar a la gent.
 
NOTES:
(1) Revolució Bolivariana: procés revolucionari democràtic que va tenir lloc a Veneçuela a partir de l’arribada a la presidència d’Hugo Chávez a finals de 1998.
(2) Evo Morales: dirigent camperol, polític i activista bolivià. Primer president indígena de Bolívia (2006-actualitat).
(3) Revolució Cubana: moviment contra el dictador Fulgencio Batista liderat per Fidel Castro i Ernesto Che Guevara (1953-1959).
(4) Kurdistan: la terra dels kurds. Regió històrica i cultural de l’Orient Mitjà. El moviment kurd lluita per aconseguir que el Kurdistan sigui un estat independent. El seu territori actualment està repartit entre Iran, Iraq, Turquia i Síria. El seu “líder” és Abdullah “APO” Öcalan, un dels fundadors i president del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Capturat a Kènia l’any 1999, quan es dirigia a la Sud-àfrica de Nelson Mandela, en una operació conjunta entre el Mossad israelià, la CIA i les forces de seguretat Turca, va ser traslladat a la presó de màxima seguretat de l’illa d’Imrali, al mar de Màrmara (Turquia). És l’únic pres que hi ha en aquest lloc, i està custodiat per uns 1.000 soldats turcs. Les arrels del moviment kurd provenen del marxisme-leninisme, però a poc a poc va anar evolucionant cap a una direcció amb certs paral·lelismes amb els zapatistes.
Zapatistes: integrants de l’Exèrcit Libertador del Sud de Mèxic, comandats per Emiliano Zapata, un dels cabdills de la Revolució Mexicana de principis del segle XX. A ell devem la popular frase “La terra és de qui la treballa”.
 
Segons el vostre programa electoral, una de les primeres coses que voleu fer és expropiar sense compensació tot el parc d’habitatges buits propietat de les entitats financeres i grans tenidors. Com ho penseu fer? 
Per mitjà de lleis i, si cal, anant a judici. És certament una cosa justa. Els pisos buits de les entitats bancàries, quan les entitats bancàries les hem rescatat i els hem regalat més de 40.000 milions d’euros, si són d’algú, són de la gent.
 
NOTA: La CUP és una organització assembleària, no jeràrquica, anticapitalista i no patriarcal. Totes les decisions les prenen els militants. Promou el teixit associatiu i els moviments socials, la desobediència social i la democràcia participativa. Defensa els drets de les classes populars, la redistribució de la riquesa i la igualtat social i de gènere. En definitiva, la CUP camina cap a un nou model social. Quant al nostre país, treballa per uns Països Catalans independents, socialistes, ecològicament sostenibles, territorialment equilibrats i no patriarcals.
 
També diu el programa que la crisi és producte del sistema capitalista patriarcal. Dic jo, si hagués estat un sistema capitalista matriarcal, no hi hauria hagut crisi?
El capitalisme, de per si, és patriarcal. El moviment kurd associa capitalisme a patriarcat, perquè en el fons és el mateix. És la reproducció d’un sistema de poder on uns pocs exploten la resta, i la lògica del patriarcat és la mateixa. Si entenem que el patriarcat és previ, el capitalisme és conseqüència també d’aquest sistema.
 
També s’hi pot llegir: “Les lluites d’alliberament nacional han requerit sempre que les majories socials estiguessin disposades a afrontar dosis de violència”. Què voleu dir, que hem d’estar preparats, si volem la independència, per una certa dosi de violència com la de l’1 d’octubre de l’any passat? 
No necessàriament. El poble està acostumat a rebre la violència del poderós. Els sistemes de dominació han funcionat sempre així. No tota la violència és física. El poderós pot aplicar una violència no física, aquesta pot ser econòmica. Aquest estat és hereu del franquisme, el franquisme mai ha marxat del tot.
 
Implementar la República vol dir trencar amb Espanya o negociar amb Espanya?
Implementar la República vol dir trencar amb l’estat espanyol, que no amb els pobles de l’estat espanyol. Nosaltres no hem negat mai que en algun moment ens haurem d’asseure a parlar amb l’estat espanyol per començar a implementar la República, i l’única manera perquè s’asseguin a parlar és que nosaltres seguim construint, seguim caminant.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.