Pànxing Berguedà

26, juliol del 2024

Search
Close this search box.

26, juliol del 2024

Entrevistes – Berguedà

Eva Ordás, artesana imatgera

Berguedà
IMG_8160
L’Eva Ordás, és nascuda a Berga, és autònoma i és l’artesana de la seva empresa Eva Ordás Castaño, potser més coneguda com a Artesania Camps dedicada a l’artesania, restauració i creació de tot tipus de figures, i amb les seves mans transmet tradició i sentiment. Té l’acreditació d’artesana imatgera atorgada per la Generalitat de Catalunya.

Com vas decidir continuar la tradició familiar de ser artesana de La Patum?

La vida i el destí em van donar l’oportunitat de ser on soc actualment, sense entrar en detalls, crec que la vida va posant les coses i les persones al lloc on pertoquen i el destí em va dur on soc ara, i per això tinc una gratitud infinita al Jordi Camps Bessa per donar-me l’oportunitat de seguir el camí que ell ha marcat junt amb el seu pare i el seu avi. Sense ell jo no seria on soc ni estaria fent la feina que faig, per mi ells han sigut els meus mestres.

 Quins són els principals valors i sentiments que t’inspiren en la teva feina com a artesana de La Patum?

el respecte a la feina i a la gent que han fet arribar la comparseria de La Patum fins ara, i el sentiment de que tant les peces de La Patum com les que faig en l’actualitat estan vives i fan feliç a molta gent, es podria dir que Artesania Camps és el taller dels somnis…

 Quina és la teva visió sobre la importància de preservar i promoure La Patum?

és important de preservar les peces tal com són, tant per fora que es com les veiem com per dins que ningú les veu perquè és el llegat que ens deixen els nostres avantpassats és a dir sabem que actualment els materials que hi ha són molt diferents dels que hi havia al principi però s’han de mirar de respectar en el possible, tant la construcció com els materials del qual estan fetes.

 Quin és el repte i motivació en una restauració de peces d’imatgeria festiva?

Que quan s’ha de fer una restauració, el repte es deixar la peça tal i com era i la motivació principal es deixar-la visualment igual o el més semblant possible a com era si més no la forma en si. 

 Restauració de les peces o copies amb materials actuals?

Sempre restauració, tota peça encara que estigui molt malmesa es pot restaurar i tornar-la a la vida i tens la mateixa peça que ha arribat al present, això és el valor autèntic de les peces de La Patum, la continuïtat del llegat dels nostres avantpassats. Aquesta és la màgia autèntica d’una restauració.

 Les caretes que fas artesanalment al teu taller i les maces son les que salten a la plaça de sant Pere per les festes de La Patum i quina història tenen?

A part de les caretes, al taller hi faig maces, guites, tabals, tot tipus de restauració en vers la imatgeria festiva, quadres a l’oli, etc… no estic tancada a res, ara bè, les caretes tenen una història al darrere molt curiosa:

Les caretes que salten a la plaça actualment, totes són fetes a Artesania Camps, les va començar a fer el Pere Camps Pagerols  a la dècada dels 50 la història és la següent:

Abans les caretes eren de guix i al petar els fuets moltes es trencaven i per la seguretat dels saltadors de plens no eren viables, el Pere Camps que ja es cuidava de la restauració de La Patum va provar de fer-ne una amb un mètode totalment diferent i la va presentar a l’alcalde de Berga i l’alcalde l’hi va preguntar si eren prou valentes, llavors el Pere per demostrar-l’hi va obrir el balcó de l’ajuntament i va tirar la careta amb força al mig de la plaça, el Batlle la va fer anar a recollir i en veure que no s’havia trencat  va donar-l’hi el vistiplau. Des de llavors fins ara en l’actualitat les continuem fent exactament igual. Amb relació a les maces, a la plaça hi salten 4 maces fetes a artesania Camps que es coneixen com les maces noves fetes pel fill del Pere Camps, el Jordi Camps rovira que malauradament ens va deixar al març d’aquest any, però el seu llegat tant del Pere com del Jordi segueix i seguirà entre nosaltres.

 Què en penses de La Patum Infantil, la Pietat i la de la Llar?

Les Patums, l’Infantil, Pietat i Llar,  totes són Patum és a dir, en totes hi ha unes emocions, una il·lusió i un sentiment molt arrelat i això és Patum. 

 Amb La Patum infantil i tens un vincle especial?

Si, tota la comparseria de La Patum infantil menys els caps dels gegants nous que van ser comprats a Olot, està feta per Artesania Camps, començant pel Pere Camps, seguit pel seu fill Jordi Camps Rovira i seguit pel seu fill Jordi Camps Bessa. Actualment Artesania Camps segueix amb les reparacions i restauracions.

 Com veus el futur de La Patum?

El futur no el sé, el que si que et puc dir és que La Patum es fa sola, quan veus canalla que juga amb una escombra, que aquesta escombra tant fa de guita, o de massa o de porra del gegant o de cua de l’àliga o veus a la quitxalla amb una caixa de cartró al cap amb dos forats que representen els ulls i fan els nanos nous o vells tots amb aquesta il·lusió de com si estiguessin a la plaça , et puc ven dir que La Patum està assegurada.

Per acabar com veus el futur de l’artesania?

Mentre hi hagi gent que valori les coses fetes a mà, doni valor al sacrifici que això comporta i hi hagi gent que vulgui dedicar-s’hi, l’artesania tindrà futur.  Abans d’acabar us vull donar les gràcies per aquest reportatge i sobretot les gràcies a la gent que ha confiat en mi, doncs gràcies a ells puc continuar gaufint de la meva feina.

Gratitud a tots vosaltres!!!!! 

Redacció

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.