Pànxing Berguedà

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Entrevistes – Berguedà

Gemma Puig i Feliu, meteoròloga de TV3

Berguedà
bdaf37bc12fa68fad2d3d51d23f6ab75.jpg
El temps que ens ha tocat viure… per en Josep M. Rossinyol. 

Quin és el teu dia a dia? 
Despertador a les 5.15 h, independentment de l’hora que hagis anat a dormir, sempre costa sortir del llit. Dutxa, mirar el Meteosat i el radar al mòbil i cap a la feina. El més empipador és que et desperti abans la pluja que no havies previst (riu)! Un cop arribo a TV3, perruqueria, maquillatge i mirar amb detall quin temps fa ara: núvols, pluja, temperatura… Començar a mirar mapes del que passarà aquest matí, tarda i els dies vinents. Primera entrada a Catalunya Ràdio i després 3/24. Ja hem arrencat el matí. 
 
Què feu a part de sortir per pantalla?
A part de sortir per pantalla, ens preparem nosaltres els pronòstics, mapes per tant. Al llarg del matí, es van actualitzant els diferents models meteorològics i és llavors quan hem d’anar afinant la previsió. Seguir el que està passant, si plou, on i amb quina intensitat, si va pujant la temperatura… actualitzar les dades i la previsió per als dies vinents… Disposem de càmeres en directe on podem veure el temps que fa a punts del territori, però en els últims anys, la informació meteorològica, com gairebé tot, va molt lligada a les xarxes: Twitter, Facebook i altres. La majoria de vegades, les primeres imatges que rebem i que emetem ens arriben de les xarxes abans que algun equip s’hi hagi pogut desplaçar. 
 
Què fa l’equip de meteoròlegs de TV3, a més a més? 
També fem Catalunya Ràdio i des de fa uns anys també el portal de notícies del temps, estem al Twitter, al Facebook… s’ha d’estar a tot arreu. La informació ja no només es concentra en l’espai del temps, sinó que la gent vol estar informada en tot moment i des del mòbil. 
 
Ha canviat la manera de treballar dels meteoròlegs? 
Ha canviat molt des que vaig començar fent pràctiques fa 17 anys. Ara tothom o gairebé tothom porta al mòbil una app que li diu quin temps farà, està a l’abast de tothom buscar per Internet quin temps farà, la nostra feina és donar-hi un valor afegit. El temps que farà és quelcom que ens fa canviar algunes decisions de la nostra vida, on passarem el cap de setmana, si farem l’excursió programada… No només ha canviat la manera de treballar, sinó que el temps meteorològic també ha canviat, i més que canviarà. 
 
Què em pot dir del canvi climàtic? 
El canvi climàtic és una evidència. Quan jo estudiava, es parlava de si existia o no el canvi climàtic; ara, és una realitat. Des de fa uns anys, s’afirma que no existeix cap dubte en el fet que l’activitat de l’home sigui la causant principal de l’escalfament global. El temps està canviant tan ràpidament que no em cal que els meus pares m’expliquin quin era el temps que feia quan eren petits, jo mateixa he viscut aquest canvi de temps. De petita, cada any, 2 o 3 cops no anàvem a l’escola perquè nevava, potser els que vivíem a Berga podíem arribar, però els dels pobles del costat ja no podien accedir-hi. Aquest any encara hem vist nevar amb més ganes. També tenim menys tardes d’estiu amb tempestes. Fins fa uns anys, a l’agost i al Berguedà ja sabies que podries anar pocs dies a la piscina: tempestes de tarda que refrescava tot, vespres d’agost ja amb una jaqueta fina… Ara, en canvi, l’any passat, sense anar més lluny, vàrem tenir nits d’agost de difícil dormir i tardes i vespres de màniga curta i sandàlies. Ens haurem d’anar acostumant a estius com el que hem tingut el 2017, la tendència cap amunt de les temperatures en els anys vinents és bastant contundent. Més dies amb temperatures per sobre del normal, més dies amb temperatures màximes per sobre dels 35 graus. La tendència és que augmenti d’una manera considerable el nombre de mesos càlids.
 
I en relació a les pluges?
Pel que fa a les pluges, no està tan clar la tendència dels anys vinents. Plourà menys a l’estiu com ho va fer l’any passat i, quan ho faci, ho farà amb més intensitat. 
 
Com us ho feu per fer aquests pronòstics?
Aquests pronòstics de futur s’elaboren emprant diferents escenaris d’emissions possibles, un de més moderat i l’altre més sever. Per tant, caldrà anar fent un seguiment del que vagi passant. Els pronòstics no deixen mai de ser pronòstics, així com les previsions que fem pel temps que farà aquesta tarda, demà o demà passat. 
 
De vegades la gent diem que fa just el temps contrari del que hem dit.
No crec que sigui cert. El que si és cert és que la gent se’n recorda més de quan no fa el temps que havia dit que quan encertem. La meteorologia ho té, que és canviant, i a vegades també passa que la situació canvia o que del pronòstic que fem pel cap de setmana el dilluns, a mesura que ens anem acostant, va canviant, i la idea que inicial també. Crec que el nostre encert és alt, a vegades no sempre ho és al lloc i a l’hora exacta, però ara que tothom o molta gent té una app al mòbil que li diu quin temps farà, el nostre valor afegit és puntualitzar i intentar acotar on i quan plourà i explica el perquè dels canvis de temps.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.